Vijf cybersecurity tips voor veilig ondernemen

Freelance tips, Nieuws, Online veiligheid, Qollega's

cybersecurity tijdens ondernemen
Voorkom online inbraak met tips van Kaylee

Als zelfstandig ondernemer kan je gaan en werken waar je maar wilt! Je elektronische apparaten zijn hierbij de infrastructuur naar je free(lance)dom. Maar heb je wel eens nagedacht over je online veiligheid? Hoe goed ben jij beschermd tegen een datalek of diefstal? Met deze vijf cybersecurity tips van The Freelance Qommunity’s digitaal expert Kaylee werk je safe en up-to-date. 

Zeker wanneer we remote werken of op andere locaties werken buitenshuis, moet je cybersecurity goed zijn ingericht. Onbezorgd werken gaat namelijk verder dan focus, concentratie en comfort. Je wilt voorkomen dat je, ongeacht waar je werkt, onveilig online bent. Waar je op moet letten en hoe je veiliger online bent, leggen we je uit in deze blog.

 

Tip 1: Zorg voor een back-up.

Mijn motto daarbij is: één back-up is geen back-up. Want als je externe harde schijf, waarop je back-up staat, crasht of gestolen wordt, dan ben je alsnog alles kwijt. Het beste wat je kunt doen om je cybersecurity te vergroten, is een back-up op een losse externe schijf maken én een volledige gesynchroniseerde back-up in de cloud maken. Dus niet een Dropbox/Google Drive/iCloud verhaal waarbij je nog steeds zelf moet bepalen wat er wel of niet in staat en dat vervolgens laat synchroniseren.

Nee, gewoon een volledige kopie van al je bestanden in de cloud. Ik gebruik daarvoor een online backup-programma voor $72 dollar per jaar. Het kost wat, maar voor je cybersecurity en het behouden van ál je gegevens is onbetaalbaar! Voor de fysieke kopie: koop een aparte externe schijf waarop je de back-ups maakt. Dus stop hem niet vol met je werkbestanden én een back-up, want dat is niet handig.

 

Tip 2: Zet je licenties op een rij voor sterke cybersecurity.

Maak een overzicht van de licenties die je hebt en waar/hoe je ze kunt downloaden. Adobe Creative Cloud is eenvoudig te installeren, maar niet alle software is, helaas, zo makkelijk te downloaden. Zorg dat je een overzicht hebt van alle software die jij gebruikt, inclusief de licentiesleutel zodat je binnen een mum van tijd alles kunt downloaden en weer verder kan wanneer dat nodig is. Beveilig dit bestand met een wachtwoord zodat niemand er zomaar bij kan.

 

Tip 3: Zorg voor een digitale sleutelhanger.

Om je cybersecurity te vergroten, zorg je dat je je wachtwoorden veilig op één plek hebt. Zelf gebruik ik de sleutelhanger van Apple, omdat ik alleen maar Apple heb en dit via iCloud synchroniseer met al mijn apparaten. Mocht je liever met een ander systeem willen werken dan zou je 1Password, LastPass of Dashlane kunnen gebruiken. Ook fijn: met deze tools kun je een ultrasterk wachtwoord genereren. De niet-zo-cryptische-geboortedatum-wachtwoorden zijn hiermee verleden tijd. Véél veiliger!

 

Tip 4: Maak een ICE-mastersheet.

Stel je voor… in Case Of Emergency. Wie moet je dan bellen? Maak twee bestanden aan. In de een zet je de belangrijkste telefoonnummers van de mensen die je moet bellen in geval van nood. In de andere verzamel je alle gegevens voor je ICE-contacten in het geval dat jou iets overkomt, waardoor je niet meer in staat bent om dat zelf aan hen te kunnen vertellen.

Deel dit document met een persoon dichtbij je, zodat diegene dat document kan delen met de overige contacten in geval van nood. Zet de volgende dingen hierin:

  • Wie moeten er allemaal op de hoogte zijn van je huidige situatie?
  • Met welke opdrachtgever ben jij momenteel aan het werk?
  • Wat zijn de contactgegevens van die opdrachtgever?
  • Wie moeten er naast je ICE-contacten en opdrachtgever ook op de hoogte worden gesteld van jouw situatie?
  • Wat is nog meer belangrijk om te weten voor jouw ICE-contacten, mocht je dit zelf niet meer kunt vertellen?

Pro tip: Heb je nog geen ICE-contacten ingesteld in je telefoon? Voor hulpverleners is dit echt een hele fijne uitkomst, omdat ze bij een ongeval direct iemand in je omgeving kunnen bereiken. Op een iPhone zet je je ICE-contacten zo aan: ga naar instellingen > gezondheid > medische ID en vul daar je SOS contactpersonen in.

 

Tip 5: Cybersecurity is tweestaps(verificatie) vooruitdenken.

Tweestapsverificatie zorgt voor een slot op je digitale voordeur. Met tweestapsverificatie moet je namelijk over een sleutel beschikken om in te loggen die alleen jij kunt verkrijgen. Hoe? Door je telefoonnummer te koppelen, door je e-mailadres of een pincode in te stellen. Zo is de kans aanzienlijk kleiner dat jij in de toekomst gehackt wordt en blijft je data daar waar het hoort: bij jou!

Zo stel je de tweestapsverificatie in bij vier belangrijke platforms:

  • Instagram: ga naar instellingen -> beveiliging -> tweestapsverificatie.
  • Facebook: instellingen en privacy -> instellingen -> beveiliging en aanmelding -> tweestapsverificatie.
  • WhatsApp (ja, zelfs daar kun je je beveiligen!): instellingen -> account -> verificatie in twee stappen.
  • Twitter: instellingen -> account -> beveiliging -> tweestapsverificatie.

Wil je meer weten over cybersecurity? Kaylee helpt je graag.

Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life horen. Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld! www.qommunity.net