9 X REMOTE (NET)WERKEN TIPS

REMOTE WERKEN
VOGELVRIJ WERKEN DOE JE ZO

Kunnen werken waar en wanneer je wilt, dat is free(lance)dom! Van Zwitserland tot Texel en van hostel tot camper. De remote avonturen zijn grenzeloos! Deze Qollega’s volgen hun dromen en gaan regelmatig remote werken. Dit zijn hun tips:

  1. DOE HET: GA REMOTE WERKEN!

Want home is where the office en jij bepaalt waar je je kantoor mee naartoe neemt. Het leven is te kort voor freelancen op dezelfde werkplek en je bent niet voor niets eigen baas geworden. Einde clichés. Plan je trip. 

  1. Stay connected

Heerlijk werken waar je maar wilt. Het enige wat je nodig hebt, is haarscherp internet, want niets zo irritant als een haperende verbinding tijdens je Zoom-meetings. Wist je dat werken via je hotspot de betrouwbaarste verbinding is op reis? Vaak is dit ook nog eens vliegensvlug en dat wil je! Vodafone en Ziggo Zakelijk houden jou en je videocall in the air, waar je ook werkt. Blijf ook letterlijk verbonden met je opdrachtgevers of mensen met wie je werkt. Want hoe verleidelijk het ook is om compleet in je nieuwe bubbel te verdwijnen, zorg ook dat je hier en daar op de hoogte blijft van wat er speelt. Plan daarom regelmatig een incheck moment in, dat is vaak ook nog eens onwijs gezellig! En waarschijnlijk ietwat jaloersmakend voor de thuisblijvers, maar dat terzijde. 

  1. Een goed begin is het halve netwerk

Overweeg je op remote avontuur te gaan? Schakel je netwerk in! Qollega Babs: “Deel online dat je iets zoekt: een huis, werkplek, tips, connecties, alles! Voor je het weet krijg je reacties van mensen die je járen niet meer hebt gesproken en zit je ineens met hun in een yoga klas in het park van Valencia of kan je gratis verblijven in een Airbnb in Barcelona. True story. Kortom: SHARE!” 

  1. Manage je verwachtingen

Deze tip verwacht je misschien niet en gaat precies daarover: je expectations. Qollega Julia moest die van haar iets wijzigen: “Ik had in mijn hoofd dat, wanneer ik boven op die berg in Zwitserland zou werken, al mijn to do’s – letterlijk – als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Ik rekende op een hyperfocus en hoopte in de mountains bergen werk te verzetten. Eenmaal daar ontdekte ik dat je ook mee moet gaan met wat er op je pad komt en je je takenlijst soms iets moet inkorten. Door mijn verwachtingen bij te stellen, kon ik uiteindelijk meer genieten van het remote werken.”

Zo tipt Qollega Emmelie deze tijdsverdeling: “Ga niet fulltime remote werken als je niet op één plek gaat blijven. Het digital nomad leven is echt fantastisch als je voor langere tijd gaat. Ik ben 5 maanden in Kenia geweest en heb het land echt super goed leren kennen. Je zit langer op een plek waardoor je echt in contact komt met de lokale community en de praatjes verder gaan dan waar ben je geweest en waar ga je naartoe. Ik werkte in die periode 3 dagen per week en dat was echt perfect!”

REMOTE WERKEN
Emmelie in Kenia
  1. Reis op #freelancefriday! 

Emmelie: “Reis altijd op vrijdag zodat je eerst een weekend hebt om lekker de plek te ontdekken waar je bent. Ik vloog twee jaar geleden naar Kaapstad en kwam aan op maandag en had die week veel deadlines. Met het resultaat dat ik de hele week FOMO (fear of missing out) had en onrustig was.”

  1. Bepaal je eigen regels

De reis naar je bestemming is hét moment om de automatische piloot overboord te gooien. Een workation is namelijk de ideale manier om opnieuw te ontdekken wat voor jou werkt. Wat zijn tijden waarop jij het meest gefocust bent? Welke momenten van de dag wil je voor jezelf houden? Wanneer heb je energie om te netwerken en wanneer vooral niet? Ontdek dit, bepaal je eigen regels en “office hours” en communiceer deze. 

  1. Vergeet niet te werken

Qollega Renée: “Lekker weer of niet. Waanzinnige omgeving of niet. De voorwaarde dat je digital nomad kan zijn is dat je wel écht werkt. Anders is het gewoon een dure vakantie. Om goed te kunnen werken heb ik op Bali altijd gezorgd voor een appartement met sterke WiFi, airco en een goede stoel + bureau. In Kaapstad ging ik altijd naar co-workspaces die dat aanboden.”

  1. (Net)werk veilig

Ga je backpacken? Zorg voor een backup! Qollega Kaylee van Kaylee Helpt weet er alles van. “Mijn motto daarbij is: 1 backup is geen backup. Want als jouw externe harde schijf, waar jouw bestanden/TimeMachine backup op stond, ook gestolen wordt, dan ben je alsnog alles kwijt. Beste wat je kunt doen is een backup op een losse externe schijf én een volledige sync-backup in de cloud. Dus niet een Dropbox/Google Drive/iCloud verhaal waarbij je nog steeds zelf moet bepalen wat je er wel of niet in zet en laat syncen, nee: gewoon een volledige kopie van al je bestanden in de Cloud. Ik gebruik dit daarvoor. Kost $72 dollar per jaar, maar het verliezen van ál je gegevens is onbetaalbaar! En voor de fysieke backup: koop een aparte backup schijf waar je je backups op maakt. Dus stop hem niet vol met je werkbestanden én een backup, want dat is niet handig. Zelf ben ik fan van deze.

REMOTE WERKEN
  1. GREETINGS FROM…

Wees voorbereid op het thuisfront die denkt dat je op vakantie bent. Want hoewel dit waarschijnlijk ook regelmatig echt wel als vakantie voelt, wordt hier dus zowaar ook gewerkt. Maak op dag één van je workation vast een aantal foto’s van jezelf op je nieuwe werkplek. Deel deze op alle mogelijke manieren met het thuisfront – liefst onder vermelding van de quote “office of the day” – om te laten zien dat je heus ook aan het werk bent. Je kunt vervolgens de rest van je verblijf op dit bewijsmateriaal teren.

We worden heel blij van samenwerken met like-minded partners met als doel: jou helpen aan specifieke kennis én voordeel. Ziggo Zakelijk biedt alle Qollega’s van Qommunity nu één extra maand gratis en €60.- cashback op alle zakelijke Internetpakketten!  Stel je kiest voor Ziggo Zakelijk Complete Xtra dat € 52,50 ex. btw. per maand kost. Als Qollega van Qommunity krijg je hier nog eens €60,- cashback + €5,- korting per maand. Dat kan oplopen tot €400,- korting in totaal!  Lekker extraatje: je krijgt ook toegang tot Unlimited Learning met 150 gratis online trainingen, van mindfullness trainingen tot business English courses. Meld je aan!