zzp’ers opgelet: de regels voor 2022

Boekhouding, Facturatie, Financiën & Legal, Freelance tips, Knab, Partners, Uurtarief

Nieuwe regels zzp'ers 2022
EEN BLOG BY KNAB

Ook deze Prinsjesdag bleef de Ridderzaal op het Binnenhof leeg. De Grote Kerk in Den Haag daarentegen, zat weer vol met deftige hoedjes en sjieke pakken. Hier sprak Willem-Alexander de Troonrede uit. Daarin sprak hij precies 0 keer over zzp’ers of andere zelfstandige ondernemers. Maar wat zijn de nieuwe regels voor zzp’ers in 2022?

Knab legt het in deze video helder en in ondernemerstaal uit.

 

Wat verandert er voor zzp’ers in 2022?

 • Nieuwe tarieven inkomstenbelasting
 • Heffingskortingen omhoog
 • Zelfstandigenaftrek gaat verder omlaag
 • Afbouw tarief aftrekkenposten
 • Percentage milieu-investeringaftrek omhoog
 • Bijtellingspercentage elektrische auto van de zaak wijzigt

 

Nieuwe tarieven inkomstenbelasting 2022.

Een kleine daling van het basistarief in box 1. Over je inkomsten tot € 68.508 betaal je in 2022 geen 37,10% maar 37,07% belasting. Het toptarief wijzigt niet.

Tabel 1. Belastingtarieven box 1 (2021-2022) voor mensen zonder AOW.

inkomstenbelasting zzp'ers

 

Net als in 2021, verhoogt het kabinet ook in 2022 een aantal heffingskortingen. Daardoor betaal je minder belasting over je belastbaar inkomen uit werk en woning in box 1. Voor ondernemers en zzp’ers is de stijging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting interessant.

Tabel 2. Heffingskortingen voor ondernemers en zzp’ers (2021-2022).

zzp'ers heffingskortingen

 

Zelfstandigenaftrek verder omlaag.

De zelfstandigenaftrek zorgt er in 2021 voor dat € 6.670 van je winst niet wordt belast. Eén van de nieuwe regels voor zzp’ers in 2022 is dat dit wordt verlaagd naar € 6.310. De bedoeling is dat de zelfstandigenaftrek in 2036 nog € 3.240 is.

De populaire aftrekpost gaat sinds 2020 stapsgewijs omlaag. Door de zelfstandigenaftrek te verlagen en de arbeidskorting te verhogen, wil het kabinet de fiscale verschillen tussen zzp’ers en werknemers verkleinen. Merk je dat je er als ondernemer op achteruit gaat? Dan is het misschien een goed moment om je uurtarief te verhogen.

Tabel 3. Verwachte tarieven zelfstandigenaftrek 2021 t/m 2036.

zzp'ers zelfstandigenaftrek

 

Wat betekent de afbouw van de aftrekposten voor zzp’ers?

Aftrekposten zorgen ervoor dat je inkomen lager is. Daardoor betaal je uiteindelijk ook minder belasting. Vanaf 2022 zijn aftrekposten voor iedereen met een inkomen boven € 68.507 nog maximaal 40% aftrekbaar. Het gaat om de:

 • zelfstandigenaftrek;
 • aftrek speur- en ontwikkelingswerk;
 • meewerkaftrek;
 • startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid;
 • stakingsaftrek;
 • MKB-winstvrijstelling.

Maar er zijn nog meer regels die in 2022 voor zzp’ers veranderen, zoals een aantal aftrekposten. Een overzicht van de gewijzigde aftrekposten vind je op de website van de Belastingdienst.

 

Hogere percentages milieu-investeringsaftrek (MIA).

Ondernemers en zzp’ers die investeren in de milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kunnen gebruikmaken van de MIA. Zo mag je een percentage van de investeringskosten van je winst aftrekken, waardoor je minder inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting betaalt.

De MIA kent drie aftrekpercentages: 13,5%, 27% en 36%. Deze worden in 2022 verhoogd naar: 27%, 36% en 45%. Dat levert je dus meer fiscaal voordeel op! Op de website van de Belastingdienst vind je een handig rekenvoorbeeld.

 

Zzp’ers met een elektrische auto van de zaak?

Maak je met je elektrische auto van de zaak jaarlijks meer dan 500 privékilometers? Dan zijn die kilometers een vorm van inkomen en moet je daarover belasting betalen. Dat heet bijtelling. Het bijtellingspercentage gaat in 2022 verder omhoog. Ook de cataloguswaarde – die daaraan gekoppeld is – wijzigt.

Kopen zzp’ers in 2021 een elektrische auto van de zaak met een cataloguswaarde van maximaal € 40.000? Dan profiteer je nog van een bijtellingspercentage van 12%. Vanaf 2022 geldt een percentage van 16% bij een cataloguswaarde tot € 35.000. Naar verwachting stijgt het bijtellingspercentage tot 2026 verder tot 22%. Wacht dus niet te lang als je van plan bent een zakelijke elektrische auto te kopen.

Knab is de meest voordelige bankrekening voor freelancers. Ze hebben giga veel kennis in huis en handige tools waarmee je bijvoorbeeld automatisch btw spaart. Wil je doorpraten en meer leren over geldzaken? Word Qollega en sluit je aan bij de Slackgroep qlub-finance.