Work-life balance: vijf tips voor freelancers

Freelance tips, Impact, mentale gezondheid, Nieuws, Qollega's

5 TIPS VOOR EEN GEZONDE WORK-LIFE BALANCE
Van remote werken tot regelmaat in je salaris

Naast financieel fit zijn is je mentale gezondheid essentieel. Laat deze maand een mooi moment zijn om stil te staan bij je work-life balance. Is dat helemaal zoals je het hebben wil of is dat ver te zoeken? Voor onze partner Knab vroegen we vijf Qollega’s naar hun tips voor een gebalanceerd 2022, zodat we daar allemaal van kunnen leren.

 

Tip 1: “Work-life balance bereik je door goed te communiceren.”

Freelance videomaker, fanatiek basketballer én fulltime vader Matthijs van den Beukel houdt meerdere ballen in de lucht dankzij heldere communicatie: “Zowel je gezin als je werk zijn beide in staat om onbewust al je tijd en energie naar zich toe te trekken. In mijn geval is mijn sport, basketbal, daarbij nog een derde tijd magneet. Dus daar moet je bewust balans in brengen. Een gezonde work-life balance onderhouden vergt wat discipline.”

“Zorg dat het duidelijk is voor jezelf, je partner en kids wanneer je werkt en wanneer je playtime hebt. In mijn geval is dat een uurtje Minecraften met m’n zoontje of zwemles met m’n dochtertje. Ook als één van de magneten harder begint te trekken geldt: goed blijven communiceren, bewust je tijd indelen en balans blijven zoeken. En dat is in praktijk makkelijker gezegd dan gedaan, want zowel gezin, werk als hobby’s hebben nogal last van entropie. Zo bewaak je een gezonde work-life balance.”

 

Tip 2: “Werk remote vanuit een co-work plek en niet vanuit je bed.”

Werken waar je maar wil is ultimate free(lance)dom! Vanuit Costa Rica deelt freelance webdesigner en digital nomad Margot haar ultieme tips voor een goede work-life balance als je op afstand werkt: “Werk op een co-work plek en niet vanuit je bed. Zo heb je toch nog dat office-gevoel. Verder vind ik het fijn om te werken wanneer mijn klanten wakker zijn maar stiekem kan ik ook in alle rust doorwerken als zij slapen. Ontdek wat hierin het fijnst voor jou werkt. Tot slot vind ik het essentieel om een to-do-lijst per week te maken en ervoor te zorgen dat het een ta-da-lijst wordt.” 

 

Tip 3: “De wind laat zich niet plannen, maar de rest in het leven wel.”

Iemand die streeft naar de perfecte work-life balance is freelance designer en communicatie-expert Amke Euwes. Zij combineert haar passie voor kitesurfen en werk als freelancer op een vooruitstrevende manier. Niet leven om te werken of werken om te leven, maar simpelweg gewoon het beste van beide. Amke legt uit: “Kitesurfen is zowel letterlijk als figuurlijk lekker uitwaaien. En – naar mijn mening – kan het nooit te hard waaien! 

Om vaker mijn passie te kunnen beoefenen, ambieer ik meer vrijheid dan een baan bij een bedrijf mij kan geven. Toen ik nog in loondienst werkte, vond ik het vervelend dat kitesurfen grotendeels gebonden was aan de weekenden. Dat moest anders. Daarmee is mijn filosofie geboren: de wind laat zich niet plannen, maar de rest in het leven wel.

Ik kies ervoor om mijn ideale leven te leiden waarbij ik kan kitesurfen waar ik wil en wanneer het waait. Werk ik minder? Nee, absoluut niet. Ik hou van het werk dat ik doe en ik hou ervan om hard te werken. Dat betekent dat ik mijn kans grijp door op windstille dagen of als het donker is te werken. Kortom, ik klap mijn laptop open binnen en buiten kantoortijden, in de weekenden en in de avonden om te werken. Dit is overigens ook hoe work-life balance voor mij eruit hoort te zien.”

Planning is key! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geeft goed plannen vrijheid. Door mijn werkdagen tot in detail te plannen, weet ik precies wat en hoeveel werk ik ga verzetten die dag en week. Mocht het onverhoopt toch gaan waaien, kan ik die werkmomenten verschuiven en opnieuw inplannen. Op die manier hou ik grip op mijn werkzaamheden, weet ik precies waarvoor ik werk, blijf ik gemotiveerd, bewaar ik de rust in mijn hoofd én kan ik de verwachtingen van mijn klanten goed managen. Ook kan ik met een gerust hart en full focus het water op om te genieten van het moment.

Heb je moeite met het creëren van een gezonde work-life balance? Lees het boek GRIP van Rick Pastoor waarin de kracht van het plannen wordt uitgelegd. Het boek staat boordevol praktische tips waarbij iedereen een plankoning(in) kan worden. Minder het gevoel dat je ‘het druk hebt’ en uiteindelijk toch al het werk verzetten: dat wil toch iedereen?”

 

Tip 4: “Work-life balance is ook zorgen voor regelmaat in je salaris.”

Wil je meer rust en overzicht in je financiën? Freelance copywriter en communicatieadviseur Jorit Hajema tipt het uitkeren van een vast en realistisch salaris per maand, ongeacht hoeveel je die maand factureert: “Dankzij een vast salaris voorkom je dat je aan het einde van de maand domme uitgaven gaat doen en zo houd je je financiën onder controle.”

“Verdien je in een maand meer dan dit salaris, inclusief de bijbehorende inkomstenbelasting die je moet betalen? Zet dat geld dan lekker apart op een zakelijke (spaar)rekening. Op die manier bouw je een buffer voor een slechte maand waarin je ook gewoon salaris wil. En is je buffer groot genoeg? Verwen jezelf dan met vakantiegeld of een eindejaarsbonus.”

 

Tip 5: “Luister naar je lichaam.”

De balans tussen je fysieke en mentale gezondheid blijft een uitdaging beaamt freelance event producer en creative Arysha Lemmers. “Als ik vorig jaar iets heb geleerd, is het dat het hebben en behouden van een goede work-life balance een never ending flow is. Mijn tips? Doe het rustig aan, voordat je het echt nodig hebt. Je lichaam geeft vaak genoeg signalen, dus negeer die niet en probeer zo min mogelijk over je grenzen te gaan.”

“Sporten helpt echt om je gedachten op pauze te zetten. Een spinningles is voor mij echt de ultieme escape. Maar ook gesprekken met de juiste (spirituele) coach brengen verlichting. En als laatste: een heerlijke yin of hatha yoga les werkt ook echt geweldig. Zo ga ik in 2022 voor meer rust in m’n lichaam en hoofd en een goede work-life balance. Namaste!”

Onze Qommunity zit vol inspirerende ondernemers zoals Victor, waarmee je kunt sparren en kunt samenwerken. Zo helpen we elkaar altijd verder. Word Qollega en join meteen ons ijzersterke freelance netwerk.