VAN KLEINE KEUZES NAAR GROTE GEVOLGEN

Freelance tips, Impact, Nieuws, Qollega's

LEER VAN THE COMPOUND EFFECT

Het zijn bijzondere tijden. Terwijl ik als zelfstandig ondernemer momenteel minder opdrachten heb, lijkt het wel of ik juist méér keuzes moet maken. Meer dan ooit denk ik na over mijn gezondheid, carrière, financiën, relaties, woning en tijdsbesteding. Dit geldt waarschijnlijk voor veel leden van Qommunity, en dat doet mij beseffen: we kunnen beter uit deze periode komen dan hoe we er in gingen! En daar hoeven we volgens Darren Hardy niet eens zoveel moeite voor te doen.

THE COMPOUND EFFECT

The Compound Effect van Darren Hardy legt de basis om te begrijpen hoe kleine keuzes grote gevolgen kunnen hebben in het leven. De formule:

[Kleine, slimme keuzes] + [Consistentie] + [Tijd] = [Radicaal verschil]

Om dit effect uit te leggen legt Hardy je aan het begin van het boek een keuze voor: 

  • 3 miljoen euro of;
  • 1 eurocent die gedurende 31 dagen steeds van waarde verdubbelt

De meeste van jullie zullen dit voorbeeld misschien al kennen (of zijn gewoon verschrikkelijk goed in hoofdrekenen), maar optie 2 levert je uiteindelijk 5.3 miljoen euro op. Dit effect kunnen we ook toepassen op onze keuzes, gewoonten en zelfs invloeden van ons leven.

100% verantwoordelijk
Omdat het gaat om hele kleine beslissingen in het leven, is het ook makkelijk om ze uit te stellen of over te slaan. Het is dus belangrijk eerst te accepteren dat alleen jij 100% verantwoordelijk bent voor jouw keuzes, gedrag en gewoonten. Als je de consistentie doorbreekt, kun je weer opnieuw beginnen. Zie het als een draaimolen: de flow moet erin blijven!

Kleine beslissingen
Het is belangrijk om je te committeren aan kleine en gemakkelijke keuzes. Te grote besluiten kunnen ervoor zorgen dat je afhaakt. Denk dus aan:

  • Ik spaar (of beleg) €50 per maand [doel: (financiële) vrijheid]
  • Ik ga 1x per week Facetimen met mijn ouders [doel: relatie met familie]
  • Ik maak iedere dag een wandeling van 20 minuten  [doel: gezondheid]
  • Ik lees iedere dag 10 pagina’s van een goed boek [doel: kennis]
  • Ik bel iedere dag 5 potentiële opdrachtgevers [doel: (meer) omzet]

Welke beslissingen je neemt, hangt volledig af van jezelf. Hoe beter jij jezelf (en je kernwaarden) kent, hoe gemakkelijker het is om beslissingen te nemen die bijdragen aan jouw doelen. 

Aantrekkingskracht
Het opschrijven en bijhouden van deze doelen is volgens Hardy erg belangrijk. Anders blijven het slechts wensen. Door het beschrijven en visualiseren van jouw doelen, zul je merken dat je geheugen je helpt met het ‘uitkiezen’ van relevante informatie. Is het je weleens opgevallen dat je iets wilt hebben en het vervolgens overal terug ziet komen?  Dus wil je meer leren over een bepaald onderwerp; schrijf dat doel op en je zult zien dat je er opeens veel meer over leest of bespreekt met anderen. 

Je bent wat je kiest!
Omdat je hersenen een grote hoeveelheid informatie vergeet, is het belangrijk om zorgvuldig te kiezen welke informatie je dagelijks wilt consumeren. Besef wat het Compound Effect oplevert als je 30 minuten negatieve (of nutteloze) informatie inwisselt voor 30 minuten lezen in een goed boek. Dit geldt natuurlijk ook voor ongezond eten en omgaan met mensen die niets toevoegen aan je leven. Kortom: food for thought!

Never. Stop. Learning. Persoonlijke ontwikkeling is vet belangrijk wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Ook kun je veel van elkaar leren. Door Qollega te worden van The Freelance Qommunity krijg je toegang tot (online) workshops, word je gekoppeld aan een freelance (s)partner en krijg je hulp bij serieuze zaken als boekhouding en verzekeringen. Meld je aan voor de wachtlijst!