Qollega Maartje Weijers over festivals

Nieuws, Qollega's

festivals en corona
WAT DOET DIT MET DE EVENT INDUSTRIE?

Als Qommunity ambassadeur en liefhebber van festivals Maartje Weijers een kamer binnen komt lopen, blaast ze je omver met wijsheid en humor. Maartje noemt zichzelf Freelance Creative Consultant want ze kan ongeveer alles. Schrijven, presenteren en vooral impact maken door het creëren van een open cultuur. Samen met vriendin Marieke Samallo runt ze ook het bedrijf Table For Ten. Hun missie: “Creating connections between brands and events that benefit both, equally.” We checkten in bij Maartje en vroegen hoe zij nu vooruit kijkt.

 

Hey Maartje, wat was jouw planning deze zomer? Te beginnen met de festivals. 

Nou, die planning die is wel even op zijn kop gezet door de nieuwe maatregelen. De eerste festivals en activaties van dit jaar die zouden plaatsvinden op Milkshake waren al in productie, en in principe hadden we de agenda gevuld tot eind oktober. Wat daar nu van overblijft qua festivals dat is echt koffiedik kijken. Volgens mij weet niemand hoe de toekomst er uitziet.

 

Hoe ziet je planning er nu uit?

Ik heb de planning losgelaten en probeer nu zo goed mogelijk te anticiperen op iedere nieuwe ontwikkeling. Dat vergt veel energie dus ik probeer daarnaast goed voor mijn fysieke en mentale gezondheid te zorgen.

 

Wat doet dit met de festivals?

Ik denk dat minstens de helft van de producenten en organisatoren van festivals en events niet nog een zomer stilstand overleeft. Nederland is wereldwijd beroemd als creatief en productioneel toppresteerder in de festivalbranche. 

Of we die unieke positie weten te behouden is nog maar de vraag. Ik moet eerlijk zeggen dat het me echt verbaast dat de overheid zo weinig begrijpt van de nuances tussen de verschillende soorten evenementen en festivals. Een openluchtfestival is geen bar dancing. Een poppodium is geen cafe met terras. Maar toch worden ze op een hoop geveegd wanneer het op maatregelen aankomt. 

Dus op dit moment voelt het als een patstelling, die als gevolg zal hebben dat we een onrustige zomer krijgen waarbij mensen zelf op zoek gaan naar vertier. Men doet het uitgaan vaak af als een soort hersenloze drift, maar wat mij betreft is het cruciaal om elkaar te kunnen ontmoeten. Door je te spiegelen aan anderen leer je meer over jezelf. 

Een mogelijkheid die we jonge mensen nu massaal ontzeggen. Jonge mensen die heel duidelijk hebben aangegeven dat ze de mentale druk van de corona-maatregelen bijna niet meer kunnen bolwerken.

 

Wat zou jij doen als je voor een dag minister president zou zijn?

Op dit moment mis ik vooral menselijkheid in de politiek. Iemand die recht in de camera durft te kijken en zegt: ‘ik kan me niet voorstellen hoe zwaar het is, maar ik doe mijn best om het beter te maken.’.

 

Heb je nog hoop voor festivals, hoe gaan we hier met z’n allen bovenop komen?

We komen er bovenop. Als je geen hoop meer hebt kun je beter stoppen. Er is heel veel steun onderling, en men moet elkaar de komende tijd veel gaan gunnen. Mijn mailbox stroomt nu over van de lieve mails vanuit klanten, die allemaal aangeven dat ze ons graag helpen waar mogelijk. Dat is super waardevol.

 

Wat voor gouden tip kun je meegeven aan mede-ondernemers? 

Keep your eyes on the prize. Laat niets je afleiden van je doel. Ik ken zo veel inspirerende ondernemers die allemaal wel eens in zwaar weer hebben gezeten of zelfs failliet zijn gegaan. Ook dit hoort erbij. Je moet gewoon je kop erbij houden en doorzetten.

Thanks Maartje. Hopelijk is er heel snel weer LED-light aan het einde van de tunnel. We houden vol, met z’n allen. #samenisnietalleen

Onze Qommunity zit vol freelancers waarmee je kunt sparren for the freelance life. Elke maand delen we kennis, helpen we elkaar en hosten we mastermindsessies waarbij je leert van elkaar. Onze missie is om van freelancen het leukste beroep van de wereld te maken. Kijk eens of het membership wat voor jou is of meld je even aan voor de wekelijkse online koffietjes in onze eventkalender. Deze zijn super vrijblijvend en vooral vet gezellig!