Personal branding: hoe pak je het aan?

Freelance tips, Nieuws, Personal branding, Qollega's

personal branding
Qollega Martine Bakker is creative copywriter, comedian én auteur van 'Ik durf niets maar doe alles'.

Of je nu met een potentiële opdrachtgever aan tafel zit of informeel met iemand kletst, als freelancer is personal branding van levensbelang. Deze maand stoom je jezelf helemaal klaar voor een onvergetelijke eerste indruk! Want als je weer iemand tegenkomt in je lokale bar of aan de virtuele speeddate-tafel, is het handig om te weten hoe je jezelf presenteert. 

In de personal branding van Qollega Martine Bakker staat humor centraal. Dit gebruikt ze als creative copywriter, comedian én auteur van ‘Ik durf niets maar doe alles’. Vlak voor haar dertigste besloot ze – ondanks podiumvrees – haar droom na te jagen: optreden als stand-upcomedian.

 

Wat is je persoonlijke missie?

De wereld vrolijker maken door meer humor toe te voegen aan alle teksten die we zien, horen en ruiken. De teksten die ik schrijf zijn herkenbaar en zitten vol zelfspot. Ik wil met mijn teksten de wereld grappiger maken en het leven minder zwaar. Ook wil ik laten zien dat iets nieuws proberen eng kan zijn, maar zeker de moeite waard is. Voor mij is er geen groter genoegen dan artistieke dromen najagen, ondanks alle angsten die daarbij komen kijken. En ik wil wereldvrede natuurlijk. 

Dat laatste probeer ik te bereiken door talentvolle makers te verbinden en ruimte te creëren voor andere stemmen. Van mij mogen er wel wat meer vrouwen en andersoortige mensen toegevoegd worden aan schrijfteams, zoals de mensen die satire schrijven, grappige films maken of reclames bedenken. Mijn meest recente missie is scenario’s schrijven.

 

Wat wil je uitstralen?

Ik wil laten zien dat je in principe alles kan worden wat je wilt, als je maar op een dag begint en daarna nooit meer stopt. En dat veel dingen proberen juist goed is, omdat je zo vanzelf ontdekt wat je wel en niet kan en wel en niet leuk vindt. Zo heb ik mijn carrière ook opgebouwd. Veel proberen. Zeker als het gaat om personal branding, is jezelf ontdekken zo’n belangrijk stap.

Ooit was ik park ranger in de bossen van Californië, een improviserende fietsgids in de straten van Londen en de meest ongetalenteerde stylist van Nederland. Nu ben ik comedyschrijver, creatieve copywriter en auteur. Mijn woorden kun je vinden in boeken, op het internet, op schermen, op podia en op belachelijk grote billboards langs treurige snelwegen.

 

Hoe pak jij je ‘personal branding’ aan?

Met een lichtelijke portie tegenzin die gepaard gaat met wat schaamte. Omdat het op the socials toch vaak een beetje is van ‘how can I make this about me’ schrijf ik stukjes op Instagram. En soms op LinkedIn. En heel soms op Facebook. Ergens vind ik het leuk om over mijn werk te schrijven, maar ik wordt ook erg moe van wat we allemaal online knallen, omdat het daardoor lijkt alsof we de hele tijd maar dankbaar en geïnspireerd moeten zijn.

Veel van het ‘nieuws’ dat we delen is voor niemand boeiend nieuws, behalve voor onszelf. En verder probeer ik zoveel mogelijk tijd en energie te steken in mijn schrijfwerk, mijn verhalen en probeer ik mijn grappen voor zich te laten spreken. Wat ik wel heb gedaan aan personal branding: ik heb een super-de-luxe website laten maken die uitstraalt wat ik wil uitstralen.

 

En voor je boek?

Qua promotie had ik vanuit de uitgeverij Roos van PR die mij hielp met het contact met de media. En ik heb schaamtevol mijn netwerk ingezet. Mijn boek schrijven was mijn grote droom en het leek me zonde als alleen mijn ouders het zouden lezen omdat verder niemand wist dat het bestond.

 

Heb je een tip voor ondernemers die hun kernwaarden niet zo helder hebben. Hoe ontdek je waar je voor staat? Ben jij daar ooit (on)bewust met personal branding aan de slag gegaan?

Ooit studeerde ik Fashion & Branding aan het AMFI (een school die tegenwoordig ook wel wat aan haar personal branding mag doen) en daar moesten we een kernwaardenprofiel van onszelf maken. Alle kernwaarden die daar uitkwamen had ik van een website over dingen die je moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek (Gedreven! Ik werk iets te hard! Ik ben iets te perfectionistisch!) omdat ik toen iets op papier moest zetten. 

Daar heb ik nooit meer naar gekeken. Ik doe nu qua werk alleen dingen die draaien om schrijven en humor, en daarmee heb ik mijn ‘kern’ voor mezelf afgebakend. Wat kan helpen? Een lijstje met kernwaarden googelen en dan een paar woorden eruit kiezen waar jij je tot aangetrokken voelt. Soms helpt het ook om aan iemand te vragen die je goed kent hoe ze je zien.

Onze Qommunity zit vol inspirerende ondernemers zoals Martine waarmee je kunt sparren en kunt samenwerken. Zo helpen we elkaar altijd verder. Word Qollega en join meteen ons ijzersterke freelance netwerk. Verder lezen? Bestel Martine’s boek: ‘Ik durf niets maar doe alles’ hier.