TIPS VOOR EEN STRAKKE PRESENTATIE

Geschreven door Qollega en copyQueen Aimee Schuurmans. Als je ergens naar binnen gaat of je opent – geheel volgens de nieuwe, digitale norm – een meeting op je scherm, loop je soms tegen een vreemde aan. Iemand die jij niet kent en die jou niet kent. Sick. Nou, vertel maar eens wat over jezelf dan. Veel mensen hebben hier totáál geen moeite mee, anderen wat meer. Wij geven je de tips die je nodig hebt. Zelfs als je praatjes slicker dan de Obama’s zijn. Hier de belangrijkste tips voor online en offline presenteren.

(VIRTUAL REALITY)
De digitalisering van Nederland ging de laatste tijd rapper dan rap. Grote stappen werden gemaakt: je thuis werd je kantoor, de grens tussen privé en werk vervaagde en ergonomische uitdagingen werden dagelijkse kost. Da’s natuurlijk niks nieuws voor ons, de freelancer. Maar, voor the people in the back: digitaal is het nieuwe normaal. Dan heb je ook nog eens virtuele meetings en events of digitale trainingen en workshops. Die kunnen online nog wel eens tegenvallen. De zender aan de ene kant van het scherm en het – soms nauwelijks betrokken – publiek aan de andere kant. Qommunity resident Marco Pesch mailde ons met het idee een workshop te geven die alles makkelijker maakt: hoe kom je (ook) digitaal sterk over?


Belangrijkste learnings van Marco Pesch
“Verrekte awkward, toch? Dat digitaal presenteren.” aldus Marco en we couldn’t agree more. Normaal gesproken, in het echie, bestaat je publiek uit 10% ja-knikkers, 10% nee-schudders en een middenmaat van 80% à la ‘soit-whaevah’. Nu veel van deze bijeenkomsten online zijn, is het des te belangrijker om sterk over te komen. Hoe dan? 

LEARNING 1 BLIJF (BIJ) JEZELF
Acteren kun je leren, dat klopt. Maar zo’n high-energy, cheerleader act houdt (bijna) niemand vol. Bij jezelf blijven werkt gewoon het beste. En wil je toch wat meer ‘verbinding’ maken met de ander? Doe dat dan door middel van een break-out room of wat duimpjes omhoog.

LEARNING 2 LIGHT, CAMERA, ACTION!
Het is belangrijk om te letten op de stand van de camera en het licht. Staat de camera te laag, dan kijk je neer op je publiek en als-ie te hoog staat lijk je opeens een vlogger. Makkelijk op te lossen: check van te voren wat je beste hoek is. Dan lightwise: Anonymous, we see you, maar het is echt beter als het licht van voren komt. Je knappe kop is te gezellig om in de schaduw te blijven zitten. 

LEARNING 3 READ THE ROOM
Zo’n meeting op locatie is wel iets anders dan een meeting vanaf je eettafel. Zorg dat je in een neutrale omgeving zit en dat de kamer jou weerspiegelt. Denk wijnrek vs. boekenkast. Bedenk hoe mensen je zullen zien. Beter nog, hoe wil je zelf gezien worden? 

LEARNING 4 KORT EN KRACHTIG
Geef toe: we hebben online een spanningsboog van een goudvis. Niet alleen de ruimte leidt je af, maar ook je web-WhatsApp en veertien andere schermen die nog open staan. Ga jij iets over jezelf vertellen? Houd ‘t lekker kort joh. 

LEARNING 5 CORE STABILITY = KEY
Nope, niet je fysieke core. We hebben het over je kern, je binnenste; het achterste van je tong. Zorg ervoor dat je een duidelijke kernzin hebt. Kan even zoeken zijn, maar crunch (ba dum tss) je brein over wat je nou écht wilt vertellen. Pas dan kun je jezelf comfortabel presenteren. 

TERUG NAAR TOEN, HIER IN HET NU
We mogen official weer naar events met geen max. aantal personen. Je moet nog wel die 1,5 meter afstand houden, dus kom niet in een aura (b*tch). Dat betekent ook dat er weer volop momenten zullen zijn waar jij jezelf – in real life – mag presenteren zonder dat je top smart casual is en je bottom sweatpants. Spannend! We weten allemaal hoe lastig dat soms kan zijn. Marco’s tips zijn grandioos, we vullen ze graag aan met wat ‘outdoor’ tips en tricks. 


TIP 1 SMILE, YOU’LL LAUGH IT. 
We starten met een makkelijke: lach. Hide the crazy eyes, maar tover een gezellige glimlach op je gezicht. Maakt je leven leuker, beloofd.  

TIP 2 L-L-LUISTEREN 
We hoeven het eigenlijk niet te zeggen, maar misschien toch ook wel: luister. En let op. Toon interesse in de ander. 

TIP 3 STEL VRAGEN
Nadat je bij TIP 2 hebt geleerd om te luisteren, komen we bij het stellen van vragen. Ask away en laat zien dat jij dat scherpe, empathische, initiatief tonende supertalent bent. 

TIP 4 MEMENTO VAN/VOOR JEZELF
Neem je visitekaartje, in welke vorm dan ook, mee. Schrijf je website met een viltstift op je voorhoofd, deel super official heuse kaartjes uit of maak een QR-code aan. Zorg dat je niet vergeten wordt. 

TIP 5 EFFE JE TELEFOON WEG
Stop, voor één keer, je telefoon even weg en houd je aandacht bij het gesprek. Degene met wie je praat voelt zich lekker belangrijk en jij wordt niet afgeleid. 

Wham-bam, thank you ma’am. Met deze kennis in je pocket pak je alle sunSHINE die je pakken kan. En dacht jij zo van “wow, zalige tips, gimme more!”? Schrijf je dan asap in als Qollega. Dan krijg je niet alleen de meest waardevolle workshops, maar ook grapjes tijdens lunchtijd en non-awkward netwerkborrels en fantastische full- en parttime qollega’s om mee te sparren én gewoon zo’n leuker leven. Winnen.