HOE HOUD JIJ JE BUSINESS NU IN BALANS?

Freelance tips, Nieuws, Qollega's

WORKSHOP #3 DOOR NANNE VAN DER LEER

Op Goede Vrijdag tuneden we in voor de derde (online) workshop. Nanne gaf een masterclass Business In Balans aan onze Qommunity. Het doel? Leren flowen in chaos. In deze coronacrisis moet je als zelfstandig ondernemer je eigen bedrijf ineens nog beter onder de loep nemen. Hoe ziet mijn business model eruit? Hoe kom ik er sterker uit dan toen ik erin ging? Hier lees je een beknopte samenvatting van de interactieve en super waardevolle workshop.

OK, let’s grow! 

Nanne opent de workshop met een introductie. Hoe is zij geworden wie ze nu is? Ze begon als marketeer bij Heineken en ging daarna aan de slag als marketeer bij een grote toeristenorganisatie. Ze zat daar niet op haar plek. Nanne: “Maar soms heb je een bepaalde reis nodig om op je plek te komen.” Ook toen bleef ze positief. Voor haar was het logisch om eerst carrière te maken met een groot doel: bewijzen dat je meer bent dan blond, aardig en 158cm. Haar creativiteit kon ze kwijt in het schrijven van gedichtjes: Lief Leven. Na vijf jaar gedichtjes schrijven en mil-joe-nen mensen bereiken wist ze het zeker: nu ga ik ervoor. Wel ervaart ze meteen: “Ondernemen is alles in het kwadraat. Soms is het leuk. Soms is het echt heel kut.” Daar moet je tegen kunnen en daar moet je mee om leren gaan. 

Screenshot 2020-04-10 at 10.08.13.png

Tijd om te zuiveren

Het lijkt alsof we de controle kwijt zijn. Het lijkt alsof dit NU zo is, maar we hebben eigenlijk nooit ergens controle over, alleen het gevoel van controle. Chaos schudt je alleen even flink wakker. Dat kan onprettig aanvoelen, maar is altijd heel waardevol. Bij yoga werken we met het chakra systeem, dat gaat over energiestromen binnen jouw lichaam. Corona is een virus wat zich betrekt op jouw luchtwegen. Dat is chakra nummer 5, het keelchakra: wat staat voor zuivering en reiniging. We moeten onszelf dus zuiveren. De hele wereld krijgt te maken met een verandering van het macrosysteem. De markt wordt beïnvloed met maatschappelijke problemen en daar kunnen wij iets mee, daar zitten lessen in verborgen. We moeten ook kijken naar het microsysteem en naar binnen keren. Terug naar het startpunt.

We komen voor vragen te staan als: “hoe ga je om met stilte? Hoe ga je om met verandering?” Realiseer dat deze tijd vet belangrijk is en ga alsjeblieft niet forceren. Wat je ook niet moet forceren is emotie. Emotie is iets wat je overkomt. Het betekent letterlijk: energie laten stromen. Voel je je verdrietig? Laat het gaan. Als je het opkropt, kan het nooit goed gaan. Zorg er wel voor dat je niet in een ‘slechte week’ blijft hangen. Wij Nederlanders zijn vaak doelgericht. Te gecontroleerd bezig met the next steps. We zouden wat meer volgens het Taoïsme moeten leven. Dat betekent letterlijk: volg de weg. 

Praktische tips 

Tip 1 – Als je de situatie niet kan veranderen, verander dan je mindset. Dit is wat er speelt dus wat ga ik hiermee doen? Wees concreet. Dat doe je bijvoorbeeld door dankbaar te zijn. Daily practice: schrijf op waar je dankbaar voor bent. De zon die opkomt, een dak boven je hoofd of je masterlijke home made bananancake. 

Tip 2 – Acceptatie is heel belangrijk. Heb vertrouwen want problemen lossen zich vanzelf op. Uitdaging voor thuis: Zeg hardop: “Ik heb vertrouwen dat het goed komt.” 

Tip 3 – Stel vragen aan jezelf:

  • Ben ik financieel afhankelijk? Omzet kan ook uit meerdere kanalen komen. Versterk jouw business model. 
  • Met wie kan ik samenwerken? Partnerships en je netwerk, de Qommunity, is key. Welke mogelijkheden zijn er met mensen die ik nog niet ken?
  • Hoeveel reserves heb je? Een groot bedrijf heeft meerdere nodig dan een klein bedrijf. 

Tip 4 – Investeer in jezelf! Zorg dat je met meer kennis en inspiratie uit deze crisis komt. 

Tip 5 – Maak een visionboard.Zet je bedrijf in het midden en schrijf dingen daarom heen die belangrijk zijn of je inspiratie geven. 

Q&A met de Qommunity

Het is tijd voor vragen van de kijkers thuis.

Dionne: “Hoe ga ik om met angst om minder te verdienen wanneer ik kies voor creativiteit en plezier boven goed betaalde, saaiere opdrachten?“

Nanne: “Geld is een vorm van energie. Het komt bij je en stroomt weer weg. Jouw energie trekt dingen aan, zo ook geld. Het is niet anders dan energie. Dus focus je op waar jij blij van wordt en dan komt het bij je terug. Creëer, geef, netwerk, lach. Wat ik ook kan meegeven: problemen hoef je ook niet direct op te lossen, daar is daar tijd voor nodig.”

Maurice: “Hoe ga ik om met kleine bedrijven die alles goedkoper aanbieden?”

Nanne: “Accepteer dat het zo is en speel daar op inJe verzetten heeft geen zin. Zorg dat je vertrouwen hebt. Verbreed je horizon door te kijken naar andere bedrijven en potentiële klanten. Misschien is een andere niche ook wel heel interessant, terwijl je daar zelf nog niet aan had gedacht. Als jij de juiste energie aantrekt, dan komen ze op je af of komen huidige klanten terug. Je mag ook altijd om hulp vragen, bijvoorbeeld door een LinkedIn oproepje. Mensen willen helpen en al helemaal in deze tijd.”

Zoe: “Ik hoor altijd dat je een niche moet hebben. Jij doet mega veel dingen tegelijk. Hoe bepaal jij richting?”

Nanne: Als je begint, kun je dat eigenlijk nog niet weten. Startende bedrijven die ingewikkelde jaarplannen gaan maken met hoge targets, dat werkt vaak niet zo in de praktijk. Dan stuit je vooral vaak op  teleurstellingen. Volg daarom waar je plezier in hebt. Volg je intuïtie dan kom je vanzelf in jouw niche terecht. Sta even stil en voer geen druk op in deze tijd. Zoek een sparringpartner en breng structuur aan in je dag. Zo stel ik altijd drie heldere doelen, intenties en waar ik dankbaar voor ben op, iedere dag.  

Wat een mooie woorden van Nanne. NAN-MASTÉ! In deze crazy tijden bieden we meerdere waardevolle workshops aan voor onze Qollega’s. Met meer kennis komen we zo nog sterker uit deze pittige periode. Begin mei gaan we live met het de grote launch van het Qollega membership. Meld je hier aan voor de wachtlijst.