Zo kom je af van uurtje-factuurtje en bepaal je je juiste prijs

Netwerken

Als freelancer vraag je jezelf elke dag af: hoeveel ben ik waard? Het risico bestaat dat je jouw eigenwaarde laat afhangen van wat anderen je waard vinden. Na jarenlang te hebben gewerkt op basis van uurtje-factuurtje, ziet freelance-expert Kim Trotz dat projectprijzen gebaseerd op waarde en resultaat steeds meer de trend zijn. Het is dus een goed moment voor jou als freelancer om jouw eigen waarde eens onder de loep te nemen.

Binnen The Freelance Qommunity is het deze maand de maand van het ijzersterk positioneren van jezelf. Aan het begin van het jaar zijn de agenda’s nog relatief leeg en is jouw hoofd dus ook. Nu kun je helder nadenken over wat je wil, waar je naartoe gaat en hoeveel je waard bent. In de Qommunity zitten experts zoals Digna Brand, die workshops geven over het rekenen van projectprijzen in plaats van uurtje-factuurtje. In deze blog deel ik drie tips waarmee jij kan starten om op basis van waarde jouw prijzen opnieuw te bepalen.

Tip 1: Draai de vraag om. Van “wat kost het” naar “wat levert het op”? Oprah begint haar podcast Super Soul Conversations (tip!) altijd met de legendarische quote: “Eén van de meest waardevolle dingen die je jezelf kunt geven, is tijd.” Tijd is dus het meest waardevolle wat we hebben. Toen ik net begon als copywriter, na vier jaar werkervaring, rekende ik een vrienden-uurprijs. Waarde? Geen idee wat het was. Ik was al blij met een klus! Let op: dat was nog voor de tijd dat ik wist wat inkomstenbelasting was. Maar ja, je tijd raakt een keer op en dan kom je erachter dat al die uurtje-factuurtjes niet altijd rendabel zijn. Businesscoach en ex-freelancecopywriter Digna Brand zegt hierover: “Het denken in uren is hardnekkig, maar op heel veel vlakken werkt de wereld gewoon zo. Je ruilt je tijd in om geld te verdienen.” Maak businesscases van trajecten die je al eerder hebt gedaan. Meet bijvoorbeeld de waarde van het resultaat wat je hebt opgeleverd. Vraag altijd aan klanten of je na een project hun quote mag gebruiken voor je website, portfolio of LinkedIn.

Tip 2: Schat jezelf op waarde. Jezelf inschatten op waarde: hoe dan?! Zelf ben ik copywriter en kan een goede tagline in 5 minuten opkomen op de fiets, maar het kan ook 3 dagen duren. Door jarenlange ervaring kan ik nu veel sneller werken, maar dat heeft ook tijd (en dus geld) gekost. Daarom reken ik nu op basis van projectprijs op basis van mijn eerdere ervaring met opdrachtgevers, dat kost me veel minder uren tellen. Expert Digna zegt hierover: ,,Ook straal je met een projectprijs meer ondernemersenergie uit, kan je huidige klanten vaak beter helpen en heb je zelfs meer tijd over om meer klanten naar je toe te trekken.” Een goeie tagline is zo bedacht, maar de designer die “Just Do It” voor Nike heeft bedacht, kan dat in 3 minuten hebben verzonnen, maar het levert het merk al jaren miljarden op. Deze quote over het verhaal over Picasso sluit hier goed op aan: “It always reminds me of the story about the woman who approached Picasso in a restaurant, asked him to scribble something on a napkin, and said she would be happy to pay whatever he felt it was worth. Picasso complied and then said, “That will be $10,000.” “But you did that in thirty seconds,” the astonished woman replied. “No,” Picasso said. “It has taken me forty years to do that.”

Tip 3: Hoe kom je tot een projectprijs als tijd geen factor meer is? Hier komt Oprah weer binnen: “When you undervalue what you do, the world will undervalue who you are.” Digna Brand adviseert in haar workshop: “Kijk naar wat je nodig hebt in jouw ideale situatie. Hoe ziet jouw ideale omzet per maand eruit en hoeveel projecten zijn daarvoor nodig?” Met een projectprijs kun je duidelijk afkaderen waarbij je een klant kunt helpen en kun je laten zien hoeveel ze besparen. Ze kunnen geen reclamebureau betalen van 18k per maand, maar wel een freelancer. Je kunt je richten op het besparen van tijd, kosten en risico’s: daar zwichten veel opdrachtgevers voor. Als je dat statement helder hebt, dan kun je de wereld aan. Dus, om jouw tarief op de juiste manier te bepalen en af te komen van uurtje-factuurtje, draai de vraag om van “wat kost het” naar “wat levert het op”, schat jezelf op waarde en kijk naar wat je nodig hebt in jouw ideale situatie. Op deze manier kun je een projectprijs berekenen die gebaseerd is op de waarde die jij toevoegt aan het project en het resultaat dat je oplevert. Dit zal niet alleen jouw klanten ten goede komen, maar ook jouw eigenwaarde verhogen en jouw carrière als freelancer stimuleren.