Welkom bij de freelance guide van Flexperancy en Qommunity! Hier duiken we in de beste strategieën, tools en tips om jouw freelance carrière naar the next level te tillen. Hier helpen we je begrijpen hoe je deze nieuwe tool op ons platform effectief kunt gebruiken. Zodat je langlopende klussen voor jezelf regelt.
Deze langlopende klussen op het Jobboard zijn geen ‘normale’ klussen. Dit zijn freelanceklussen die via officiële inhuursystemen gaan. Alleen grote bedrijven en overheden werken met dit soort systemen. Precies daarom hebben we deze samenwerking opgezet. Zodat jij deze klussen wél kunt scoren. Flexperancy maakt gebruik van een innovatieve AI-techniek om freelancers te matchen met opdrachten die perfect bij hun vaardigheden en interesses passen. Het proces werkt als volgt:
Zo werkt het solliciteren
1. Volg de stappen om te reageren via de invulvelden en reageer zo volledig mogelijk.
2. Reacties worden opgepakt door de matchmaker bij Flexparency. De slimme tool checkt eerst hoe goed je scoort met de aanvraag en de matchmaker laat je vervolgens weten of er nog informatie aangevuld moet worden.
3. Alles check? Dan zorgt de matchmaker dat de aanbieding in orde wordt gemaakt en wordt deze doorgezet naar de opdrachtgever.
4. Als het een match is, verzorgt Flexparency het contract. Hierin zijn de uren per week, contractduur, tarief opgenomen. Is het geen match? Dan krijg je hier netjes bericht van.
Zo lees je een functiebeschrijving
Een veelvoorkomend probleem bij freelancers is het niet goed lezen van functiebeschrijvingen. Ze kunnen soms verwarrend zijn en daardoor denk je: “nahhh niks voor mij”. Vooral bij termen zoals ‘communicatieadviseur’ zijn er vaak vraagtekens. We geven je een paar tips om een functiebeschrijving wel effectief te lezen en erachter te komen dat de klus misschien wel voor jou bestemd is!
- Lees tussen de regels door
Begrijp dat verschillende bedrijven soms andere termen gebruiken voor vergelijkbare functies. De oorzaak hiervan ligt vaak in het functiehuis, vooral bij de overheid en grotere organisaties. Deze werken vaak met een functiehuis waarin de rollen vermeld staan. Iedereen die bij marketing of communicatie werkt, wordt dan bestempeld met de functie ‘communicatieadviseur’. Daarom is het heel belangrijk om naar de inhoud van de beschrijving te kijken in plaats van alleen naar de functietitel. - Bij twijfel? Altijd solliciteren!
Matchmaker Danny bekijkt en beoordeelt mee vanuit jou als professional en kan ook verduidelijking geven over de rol en werkzaamheden. - Onderzoek het bedrijf
Neem de tijd om het bedrijf en hun taalgebruik te begrijpen. Vaak geeft een blik op hun website en eerdere projecten je een beter idee van wat ze zoeken. - Vraag om verduidelijking
Als je niet zeker weet wat bepaalde termen of vereisten betekenen, neem dan even contact op met ons.
Extra tips om klussen te fixen
Om je kansen op het binnenhalen van een klus te vergroten, zijn er een paar belangrijke tips die je in gedachten moet houden. Door deze tips en strategieën te volgen, kun je het maximale halen uit de nieuwe Flexperancy-feed en je kansen op het vinden van de perfecte klus echt groter maken. Veel succes!
1. Houd dagelijks het Jobboard in de gaten, bijvoorbeeld even elke ochtend bij het opstarten van je dag. Zo zie je elke dag welke nieuwe vette klussen zijn binnengekomen. Hoe sneller en vollediger je reageert, hoe groter de kans dat je wordt gekozen
2. Personaliseer je reactie! Pas je reactie aan op de specifieke klus en leg uit hoe jouw vaardigheden en unieke ervaring een perfecte match zijn voor de opdracht
3. Wees proactief: laat zien dat je echt geïnteresseerd bent door aanvullende vragen te stellen over de opdracht. Dit toont je enthousiasme en betrokkenheid.
Wet DBA: verlonen via Verloning.nl
Als freelancer kun je nog steeds reageren op dit soort opdrachten, alleen als je aangenomen wordt binnen opdrachten van de overheid, moet je voor de duur van de opdracht op de loonlijst komen te staan. Flexparency heeft daarvoor een speciale samenwerking opgezet met https://verloning.nl Verloning.nl maakt het voor zelfstandigen mogelijk om zich te verlonen voor een specifieke opdracht. In het kort komt het erop neer dat je voor de opdracht de reguliere loonbelastingen e.d. betaald. Qua inkomsten scheelt het je ongeveer 5% tot 10%. Dat hangt een beetje van je tarief af, echter kun je jezelf dan wel aanbieden voor op de opdracht. ‘Zzp nee’ kom je vooral bij Overheid tegen. De Overheid betaalt over het algemeen 10% meer dan de markt. Je levert hier niets op in en zo heb je meer mogelijkheden voor het vinden van een opdracht. Het is niet verplicht om verloning.nl te gebruiken, maar je moet je wel ergens laten verlonen.