Zeven vragen over het leven van auteur Frida Boeke

Netwerken

HIER KAN JE VAN LEREN

In deze reeks interviewen we freelancers, ondernemers en allesdoeners uit onze Qommunity. Het zijn mensen die gewoon maar zijn gaan doen, rolmodellen zijn en vol positieve energie in het leven staan. Met deze keer: Frida Boeke. 

1 Frida! Wat doe jij allemaal als ondernemer?
Ik ben schrijver, spreker, columnist en podcastmaker. Mijn eerste boek De tijd van je leven is net uitgekomen. Een bundel over de betekenis van werk voor mijn generatie. De rol van werk in ons leven is dramatisch veranderd in de afgelopen tijd en de balans is zoek: we willen vrijheid, maar ook zekerheid, we willen werk van betekenis, maar werk ook niet te belangrijk maken. De verhalen in mijn boek gaan onder andere over reclamemakers die bakker worden, influencers met morele dilemma’s, digitale nomaden op zoek naar een thuis en mijn eigen mislukte sabbatical. Naar aanleiding van ‘De tijd van je leven’ heb ik ook een keynote en workshop ontwikkeld waarmee ik bij bedrijven langs ga. Daarnaast schrijf ik columns en essays, bijvoorbeeld dit weekend over de obsessieve zoektocht naar vrijheid van veel generatiegenoten voor het Financieel Dagblad  🙂 Ik maak podcasts zoals Hoeke & Boeke met het hoogste woord over taal, en ik doe voice over werk. Onlangs ben ik ook een Ghostwriting agency begonnen voor vrouwelijk leiders en ondernemers die zelf nog niet of nauwelijks naar buiten treden over het werk dat ze doen, BureauBoeke. Ik las in de krant dat vrouwen nog altijd minder gevraagd worden om als expert in talkshows te verschijnen. Hetzelfde geldt voor vakbladen en congressen. We hebben maatschappelijk gezien nog altijd een tekort aan vrouwelijke rolmodellen dus ik help hen met zichtbaarder worden op LinkedIn. Ik doe veel verschillend werk naast elkaar, maar wat al mijn werk verbindt, is het maken en vertellen van verhalen.

2 Waar werk jij het allerfijnste?
De gedeelde werkstudio achter de Amsterdamse Nieuwmarkt waar ik met 15 anderen zit. Er zijn designers, schrijvers, regisseurs, journalisten en fotografen bij en er wordt lekker geluncht, hard gewerkt en veel gelachen. We vieren kerst met elkaar en gaan binnenkort een weekend weg. Next level collega’s!

3 Wat is je grootste les tijdens jouw ondernemersreis?
Ik ben nog elke keer bang dat projecten of ideeën niet zullen slagen, maar wanneer iets een keer niet lukt, boeit dat meestal niet zo gek veel.

4 Wat doe je never NOOIT meer?
Met mensen werken die bad vibes hebben.

5 Hoe kom jij tot je mooiste werk of beste idee?
Creativiteit moet je trainen door te doen. Ik kan op een straathoek op een idee komen, maar uiteindelijk moet ik toch de discipline opbrengen om te gaan zitten en het te maken of op te schrijven. Daarbij worden de uren aan schrappen en schaven nog weleens onderschat.

6 Wat is jouw doel in het (freelance) leven?
Een wekelijkse column in de krant, harder schieten met links, een docu maken, vloeiend Arabisch spreken, een talkshow hosten, mijn bonnetjes beter bewaren, meer vrouwelijke rolmodellen, kite loopen, een kabinet dat om de planeet geeft, een mooie boekenkast op maat en de handhaving van internationaal recht.

7 Wie vind je inspirerend?
Ik vind het ondoenlijk om op commando met antwoorden op dit soort vragen te komen, maar ik heb de laatste tijd wel een paar heerlijke boeken gelezen. I’m a fan van Sheena Patel, Niet Mals van Lisa Maschhaupt, Yellowface van R.F. Kuang, Half of a yellow sun van Chimamanda Ngozi Adichie en Animal van Lisa Taddeo.

Doe er je voordeel mee deze zomer.