ZES QORONA TIPS VOOR FREELANCERS

Freelance tips, mentale gezondheid, Nieuws

KEEP YOUR FREELANCE ARMSTRONG!

Van freelance producenten tot copywriters en van cabaretiers tot stagemanagers. We staan allemaal onder druk. Is je klus gecanceld of on hold gezet? In dit blog lees je zes handige tips en tricks. In deze bizarre en onzekere periode is het namelijk nog belangrijker om te weten dat je er écht niet alleen voor staat. We zitten in hetzelfde schuitje. Gelukkig hebben we een Qommunity met gelijkgestemden die elkaar steunen. In leuke en in minder leuke tijden.

We beantwoorden een paar vragen van onze Qollega’s:

Q1: “Hoe voorkom ik persoonlijke paniek?”

Stel dat er klussen worden gecanceld, dan snappen we heel goed dat je in lichte paniek raakt als er geen lekkere buffer op de bank staat. En vriend de Belastingdienst in je nek staat te hijgen. Probeer je hoofd en je lopende business cool te houden. Zorg dat je op de hoogte bent van de meest recente adviezen en maatregelen van het RIVM en volg deze op. Met wat geluk is de Corona-piek na een maand over. In China openen bedrijven weer hun winkels en neemt het reguliere openbare leven langzaam weer ‘ouderwetse’ vormen aan. Zie het als een periode waarbij je even stil kunt staan bij jezelf en bij je business. Sta stil bij zaken die écht belangrijk zijn in het leven en wees extra dankbaar dat je gezond bent!

Q2: ‘‘HELP! Mijn klussen worden on hold gezet en ik heb geen algemene voorwaarden. WAT NU?”

Mocht je opdracht nou echt gecanceld zijn en je hebt hier in je opdrachtovereenkomst of algemene voorwaarden geen goede afspraken over gemaakt, ga dan in gesprek met je opdrachtgever. Je kunt je altijd beroepen op wat in de rechtspraak ‘redelijkheid en billijkheid’ heet. Probeer voor de uren die je al gewerkt hebt een afspraak over je vergoeding te maken én zorg dat jouw ingeplande uren verplaatst worden naar een ander tijdstip. Leg dit gelijk goed vast op papier, want dan ben je de opdracht in elk geval niet kwijt. Weet dat je altijd mag onderhandelen over de klus. Je kunt zelf een concreet voorstel doen over je vergoeding.

Tip: Voor onze Qollega’s heeft onze partner Penrose Law templates voor jullie ontworpen. Dit zijn goede formats voor een opdrachtbevestiging en algemene voorwaarden. Deze vind je in de membership-omgeving.

Q3: ‘‘Hoe kan ik me het beste voorbereiden op zulke acute situaties?’’

  1. Zorg voor een buffer van minimaal drie maanden. Zo hoef je niet direct te stressen en heb je genoeg tijd om andere klussen of inkomsten te hosselen.
  2. Zorg voor waterdichte algemene voorwaarden. Verwerk hierin dat het risico bij de opdrachtgever ligt en niet bij jou. Zo kan de opdrachtgever zich niet beroepen op overmacht en sluit je jouw aansprakelijkheid uit. Wat je ook kunt doen is iets verwerken over annulering in je offerte of opdrachtbevestiging. Bijvoorbeeld: Indien werkzaamheden door de opdrachtgever worden uitgesteld of geannuleerd, om welke reden dan ook, worden de volgende kosten in rekening gebracht:
    • 100% van de kosten die door [opdrachtnemer] zijn gemaakt in het kader van de verstrekte opdracht met als gevolg uitstel of annulering door [opdrachtgever] en niet opnieuw kunnen worden ingezet.
    • Bij uitstel of annulering tussen twee weken en één week voor de geplande werkzaamheden, 75% van de totale projectprijs.
    • Bij uitstel of annulering binnen één week of minder voor de geplande werkzaamheden, 100% van de totale projectprijs.
  3. Ga in gesprek met freelance Qollega’s. Vraag hoe zij zich voorbereiden op tijden waar minder werk is of wanneer je bijvoorbeeld zelf ziek bent. Schets verschillende situatie en oplossingen die bij jouw business passen. Het is fijn om dit met een gelijkgestemde te doen en inzichtelijk te hebben welke soort verzekeringen er zijn, welke rechten je hebt en op wie je kunt rekenen.
  4. Heb vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in je skills, je netwerk en je creatief vermogen om tot oplossingen te komen.

Q4: “Ik heb nul euro op de bank. Wat nu?”

Check de regeling Bijstand Voor Zelfstandigen. Dit is een tijdelijke oplossing om jouw financiële problemen op te kunnen vangen.

Q5: “Oké, ik heb me erbij neergelegd dat de komende tijd wat rustiger is. Hoe kan ik mijn tijd het allerbeste benutten?’’

Update je website, werk al je administratie bij, doe vrijwilligerswerk, doe die SEO cursus, oefen die yoga poses, ga lekker de natuur in, lees eindelijk dat boek of luister die podcast waar je maar niet aan toekomt. Onze favo podcast van dit moment? Vallen en Opstaan van Vincent Reinders. Luister naar mooie verhalen van inspirerende ondernemers over de pieken en dalen van het ondernemen.

Q6: ‘‘Zo. Kunnen we nu even afsluiten met iets positiefs?‘‘

Zeker!!! Volgens Li Edelkoort, Trend Watcher en eindbaas, geeft het virus ons: ‘‘a blank page for a new beginning’’. Lees het hele artikel op Dezeen,hier geeft ze een toelichting op haar visie. Hoe kan deze situatie wereldwijd ook kansen bieden om positieve impact te maken op het milieu en onze werkomstandigheden. En kan dit zelfs leiden naar een duurzame systeemverandering?

Heb je vragen, feedback, suggesties of tips? Mail ze naar team@qommunity.net.
Vergeet je niet aan te melden voor de wachtlijst van de big launch van het Qollega membership, dan hoor je bij de Qommunity en staan er altijd Qollega’s voor je klaar.
Meld je aan voor de wachtlijst! Keep you freelance armstrong 🤙