WIJZE RAAD VAN EEN DOORGEWINTERDE FREELANCER

Freelance tips, Nieuws, Qollega's

Q&A met Pascal

Pascal freelancet sinds 2004 en weet er echt alles van. Hij was co-founder van freelance collectief The Freeforce, schreef een freelance handboek Vogelvrij en zit altijd op de voorste rij bij de Q-events. Hij wil graag van freelancers vrienden maken. Met deze Q&A leer je hoe je moet freelancen als een echte pro.

Vraag 1: “Hoe ga ik om met kleine klanten met minder kennis dan de Big Brands?”

Wijze raad: Vroeger zat er vaak een professioneel reclamebureau tussen freelancers en opdrachtgevers. Nu schakelen opdrachtgevers meestal direct met freelancers. Maar ja, die opdrachtgevers missen vaak de kennis die reclamebureaus wel hebben. 

Van positionering tot jaarkalenders, van begrotingen tot planningen, van afspraken maken tot netjes betalen…. vooral kleine klantjes hebben er geen kaas van gegeten. En jij waarschijnlijk ook niet; je bent goed met je camera of tekenpen, maar waarschijnlijk minder goed met Excel en customer journeys. In je eentje die klant opvoeden zal heel moeilijk worden. Schakel dus je netwerk in. Laat een project manager een uurtje met je klant zitten om te laten zien hoe belangrijk het is om keurige afspraken te maken en om keurig op tijd te betalen. Laat een strateeg een uurtje met je klanten zitten om het belang van een goede positionering te laten zien. Laat een social media expert aanschuiven om te laten zien wat je klant met TikTok kan.

In de ogen van je klant zijn deze mensen experts. Ze nemen dus sneller iets aan van deze experts aan dan van jou. En is dat uurtje niet voldoende? Eis dan van je klant dat die project manager een vaste rol in jullie werkrelatie gaat spelen. En dat alle afspraken, briefings, facturen en begrotingen via deze project manager lopen. Op die manier kun jij je focussen op waar je goed in bent en kun je het opvoeden aan de bevriende freelancer overlaten.

Je netwerk zal je hierbij graag helpen. Het mooiste is natuurlijk als die experts hun uurtjes ook netjes betaald krijgen, maar je kunt er ook een wederdienst van maken. Waarbij jij dus een keertje gratis bij hun klant gaat zitten om uit te leggen waarom het belangrijk is om een goed logo te hebben.

Vraag 2: “Ik heb lege vlekken in mijn agenda en ik begin nerveus te worden. Wanneer verdwijnt dat gevoel?” 

Wijze raad: Dat gevoel verdwijnt nooit. En da’s maar goed ook; die nervositeit is je ondernemersonrust. Een gezonde kriebel die opduikt zodra de telefoon even niet rinkelt. Zie je lege vlekken in je agenda? Probeer er dan eerst van te genieten. Ga wandelen met je oma, hond of vriend. Ga tuinieren, klussen of eindelijk dat boek eens schrijven. Blijft je ondernemerskriebel om aandacht vragen? Grijp dan naar de koffie. Ga koffiedrinken met ouwe klanten om de band weer ‘ns aan te halen. Ga koffiedrinken met andere freelancers om je netwerk uit te breiden. Ga in je eentje koffiedrinken en update je portfolio. Of ga koffiedrinken in een klaslokaal en volg een nieuwe cursus. 

Stelling 3: “Ik had mijn dag niet en dat mag mijn klant weten ook.” 

Wijze raad: Nee, dat mag je klant niet weten. Klanten bellen je om een probleem op te lossen. Jouw positieve energie is het beste medicijn. Ze bellen je niet om nog meer problemen in hun schoot geworpen te krijgen. Opdrachtgevers zien freelancers als superhelden. Je cape en je privé-ellende kun je thuislaten, maar die lach op je gezicht moet mee. Wees positief. Jouw blije energie lost waarschijnlijk al de helft van het probleem op van je klant.

Pascal’s freelance life hack:

Hier een simpel trucje dat me al veel klanten heeft opgeleverd. Kijk, dat we vriendelijk en gezellig moeten zijn bij onze klant, dat weten we wel. Een leuk praatje maken met de communicatie manager, complimentjes geven aan de project manager, mopje tappen met de designer. Dit is je tijdelijke team en hier bouw je een lekkere warme band mee op. Heel goed. Totdat ik iemand zag die met ie-der-een in de organisatie gezellig ging doen. Aan het begin van de dag netjes voorstellen aan de receptioniste, boekhouder, kantinejuf en IT-manager. En aan het eind van de dag – als klus erop zit – ook nog even in de eigen tijd een praatje maken met al die mensen. En ’s avonds natuurlijk meteen linken op LinkedIn met al die mensen. Want… al die mensen gaan vroeg of laat ook ergens anders werken. En vroeg of laat horen ze iemand in hun nieuwe bedrijf roepen “Wie kent er nog leuke freelance tekstschrijver?” En dan heb jij ervoor gezorgd dat de kantinejuf jouw naam roept. Zo heb ik al menig klus gekregen van receptionistes en boekhouders. Mensen die eigenlijk helemaal niets te maken hebben met de communicatie van hun bedrijf, maar op wie ik zo’n goede indruk hebben gemaakt dat ze mijn naam hebben gedropt.

Heb je vragen voor een ouwe wijze freelancer? Mail ze naar team@qommunity.net. Pascal weet raad. En pssst… als je Qollega wordt van The Freelance Qommunity dan krijg je sowieso freelance life hacks for life. Meld je aan voor de wachtlijst!