Tips om te reflecteren vanuit de trein

Netwerken, NS, Partners, Remote werken

Van reflectie naar doelen halen

Een rustige start van het jaar, is het halve werk. Een ritje in de trein is het ideale moment voor een gesprek met jezelf. Of om te netwerken met je Business Card, dat kan natuurlijk ook. Als je even toe bent aan zelfreflectie om goed je jaar te beginnen, kijk dan naar je zelf in de weerspiegeling van het raam, zet een lekkere playlist op en pak deze vragen erbij. 

Vraag: heb ik nog een gezonde businesscase? 

Ga lekker zitten en pak je telefoon of laptop erbij. Check je boekhouding-app en scroll door je agenda van de afgelopen maand (of jaar). Je komt altijd wel projecten tegen die je teveel tijd hebben gekost en uiteindelijk niet zoveel hebben opgeleverd. Deze vragen kunnen je daarbij helpen: 

  • Wat levert me energie op en wat niet? Waar ben je minder goed in (en wil je nog leren), waar ben je beter in? 
  • Welke klussen hebben me geld opgeleverd? Welke daarvan kosten of geven je energie? 
  • Is mijn uurtarief of projectprijs nog rendabel? 
  • Wat wil je meer doen, en wat wil je helemaal niet meer doen? 

Vraag: Hoe bespaar je tijd en energie? 

Nu je door je boekhouding en agenda gaat, zie je welke projecten en klanten je geld opleveren. Je ziet ook waar je tijd naartoe gaat. Meer geld betekent niet altijd meer energie. Kijk of je bepaalde grenzen moet stellen voor jezelf. Als je bewust bent van een bepaald gevoel, hoort daar ook actie bij. Door de rush van de dag kun je soms niet bij dit gevoel komen. Laat de treinrit voor je werken en schrijf op in een boekje of op een post-it: “loslaten” of “meenemen”. Hieronder schrijf je alle dingen op die erin je opkomen. Post-its mogen natuurlijk ook lekker op het raam (als je ze maar weer meeneemt of netjes in de prullenbak doet). 

Vraag: Welke strategie leidt je naar de droombestemming? 

We kennen allemaal het gezegde: “het gaat niet om de bestemming, maar om de reis er naartoe.” Bekend, en helemaal waar. Daarom is het handig om de perfecte strategie voor jezelf uit te rollen zodat je weet waar je naartoe gaat. Ergens naartoe rennen en de figuurlijke trein naar je droombestemming missen, dat is natuurlijk niet echt duurzaam. Wil je eind dit jaar x euro omzet halen? In november een maand vanuit Barcelona werken? Of volgend jaar een project hebben gedaan voor een goed doel? Schrijf dit op en kijk welke kleine stapjes je per kwartaal kan zetten om hierbij te komen. Zet alvast een nieuw reflectiemoment met jezelf in je agenda aan het einde van Q1. 

Vraag: Last but not least. Welke dingen moet je nog regelen? 

Lekker praktisch en handig in de maand dat je nog rustig aan het opstarten bent. Wat moet je nog regelen en staat al heel lang op je lijstje (omdat je het bijvoorbeeld heel groot maakt). Maak een plan de campagne in de trein, ga in een lekker koffiezaakje zitten en regel je zaken. Bijvoorbeeld:

✔️ Reizen: aanschaffen NS Business Card via Qommunity, eerste workation plannen in Nederland
✔️ Toekomst: pensioenrekening openen, spaarpotjes op de bank indelen
✔️ Netwerk: nieuwe klant binnenhalen, Qommunity jaaractie afnemen (tot 31 januari)

Als Qollega krijg je 50% korting op een NS Dal abonnement. Dat is extra voordelig als je buiten de spits of in het weekend reist, hoe heerlijk is dat! En het gaat nog per factuur ook. Op het platform klik je door naar al onze partners.