Remote werken: Vijf tips voor digital nomads.

Netwerken, NS, Partners, Remote werken

Workation of vacation?

Werken en (trein)reizen tegelijk, wie wil dat nou niet! Er is geen ondernemer die we kennen die niet van reizen houdt. En hoewel remote werken echt heerlijk is (eerlijk, dit maakt ons beroep net wat mooier), kan het wel eens uitdagend zijn. Hoe ga je om met concentratievermogen en het vakantiegevoel? Welke omgevingen zorgen voor optimale focus? De antwoorden op deze vragen zijn per ondernemer verschillend. Toch hebben we enkele tips en inzichten voor je op een rijtje gezet. 

Zeg nou zelf, remote werken is misschien wel het gróótste voordeel die we als freelancers hebben. Als het aan ons ligt werken we elke maand wel weer op een andere locatie en misschien doe je dat al wel. Voor ervaren digital nomads zal remote werken inmiddels dan ook wel een koud kunstje zijn. Maar hoe ga je als startende (reizende) ondernemer om met de vrijheid die je hebt en welke keuzes maak je?

Met je NS-Business Card kan je ook reizen naar Europese locaties. Zo ben je binnen no-time naar Berlijn, Parijs of Antwerpen. Bijkomend voordeel is dat je lekker in alle rust en gemak kan werken vanuit de (groene) trein. Om het nog niet eens te hebben over het mooie uitzicht onderweg. Kortom: duurzaam, goedkoper en makkelijker dan vliegen of rijden! What else do you need? 

Natuurlijk, onze tips.

 

1. Creëer een routine.

Routine is bepalend in alle aspecten van het (freelance-)leven voor je energie en motivatie. Kies bijvoorbeeld altijd voor de trein als je wilt werken tijdens het reizen. Met de NS-Business Card reis je gemakkelijk naar je bestemming en kan je goed werken tijdens het reizen, waar je ook heen gaat binnen Europa. En ga je vaak remote werken? Bepaal dan altijd een vaste tijd waarbinnen je, ongeacht waar je bent, met volle focus aan het werk gaat. 

Ga bijvoorbeeld elke dag van 8 tot 12 aan het werk, of natuurlijk later als je meer een middag- of avondmens bent. Zo stel je jezelf in om te focussen op vaste tijden, maar hou je genoeg tijd over voor een ambitieuze bergwandeling, museumtrip of een duik in de Middellandse Zee. Dit vergt wat discipline, maar zorgt wel voor de perfecte balans tussen werken en reizen (bedankt voor deze tip, Koen).

 

2. Werk in een omgeving vrij van prikkels.

Voor de een is dit met de camper in de natuur, voor de ander op een strandbedje of een hutje op een berg. Remote werken doe je het beste in een omgeving waar de prikkels minimaal zijn. Je hoeft jezelf niet volledig af te sluiten als dat niet werkt voor je. Maar in een druk bezocht cafeetje in het midden van een bruisend Duits stadscentrum zal je niet zo snel de concentratie vinden voor een productief ochtendje of middagje.

Qollega Sander van Rijn werkt graag in de Amalfikust van Italië: “Perfecte mix van rust en bruisende plaatsjes. Hier werk ik in alle stilte met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee in de ochtend. En in de middag zoek ik gezellig de levendige stadjes op of ga ik de natuur in.” Vind wat voor jou werkt!  Dat weet ook Qollega Renee van Holsteijn: “Ik werk het liefst vanuit mijn camper op de camping of een fatsoenlijke werkplek, waar het aangenaam is om te werken. Zodat ik hyperproductief ben en snel mijn laptop dicht kan klappen om dat ene strandje eens te bekijken.”

 

3. Keep in touch! 

Het is makkelijk om helemaal op te gaan in de prachtige omgeving van je bestemming. Zeker als je in je reisbubbeltje zit. Toch zitten daar ook een paar kleine risico’s aan, zoals het vergeten van je netwerk, je klanten en in het ergste geval je deadlines. Qollega Kim Trotz heeft hetzelfde ervaren: “Het is namelijk erg verleidelijk om op een gegeven moment in je buitenlandse bubbel te verdwijnen als je eenmaal bent geland.”

Het makkelijkste is om momentjes in te plannen om je contacten te onderhouden. In de trein kun je bewust tijd besteden aan netwerken door je LinkedIn en Slack te checken op berichten en klussen.  Tijdens reizen je eigen grenzen aangeven… Het lijkt makkelijk, maar is het niet: “Bepaal een ritme voor jezelf, blijf transparant over je to do’s en trek op tijd aan de bel als er iets niet lukt vanwege externe, onverwachte struggles zoals slechte wifi of een extra overstap met de trein.” Hierin het balans vinden is dus belangrijk.

Zeker als ondernemer neigen we al snel om teveel en te lang door te werken. Wat helemaal niet altijd nodig is! Zolang je duidelijk bent in je beschikbaarheid naar je klanten en je zakelijke relaties tijdens het remote werken, is veel werken niet nodig. Dus schroom niet je telefoon wél op do not disturb te zetten en de toko wél een keertje dicht te gooien. Daarvoor ben je ook gaan ondernemen toch? Vrijheid en zo? Precies. 

 

4. Remote werken is soms ook niets plannen.

Bij menig ondernemer gaan nu de nekharen overeind staan. Niets plannen, dat is best lastig! Freelance copywriter Sander heeft daar een trucje voor: “Ik ben niet zo goed in niets plannen. Dus als ik dan toch iets moet plannen, dan plan ik het niets doen ook in. Dat klinkt misschien vaag, maar eigenlijk trick ik mijn brein dus een beetje door te denken dat ik toch iets plan. En toch maak ik zo ruimte voor niets en voor rust.”

Blok dus gewoon je agenda op de momenten dat je de omgeving wilt gaan verkennen, de wijn wilt proeven, of een nieuwe treinreis wilt plannen. Ga je remote werken? Dan mag je ook best de teugels een beetje laten vieren. Je bent tenslotte op reis. Geld komt altijd weer terug, maar de tijd is niet oneindig. En daarmee meteen een mooi bruggetje naar de volgende en laatste tip.

 

5. Bepaal je eigen regels voor remote werken.

Er zijn veel freelancer en ondernemers gaan ondernemen omdat ze daarmee vrijheid hebben. En als eigen baas sta je volledig in je recht om zelf de regels te bepalen. Deze vrijheid brengt veel uitdagingen met zich mee, maar nog véél meer mogelijkheden! De sleutel zit in het goed omgaan met deze vrijheid. Hoeveel uur ga je werken? Hoe wil jij überhaupt remote werken? Hoeveel tijd ga je ‘aan’ en ‘in’ je business werken? Wanneer neem je pauze en hoe bereikbaar wil je zijn tijdens en na werkuren? Er is geen goed of fout antwoord, alleen jij weet wat werkt voor je.

Remote werken is voor iedereen anders. Gaandeweg leer je aanvoelen wat voor jou goed werkt.  Ondernemen is nu eenmaal een bijzondere, soms lastige, reis die veel pieken en soms ook dalen kent. En soms moet je ontdekken door te doen. Er leiden meerdere wegen naar Rome (of waar je volgende reis ook heen gaat). Dat geldt ook voor ondernemen. Dus kies niet voor de snelste, maar de mooiste weg. Maak een feestje van remote werken en doe het volledig op jouw manier. 

Pak de trein, neem je fiets mee, of ga wandelen. Dát is duurzaam reizen. Werk vanuit een hutje op de heide, een bergkrot in de Alpen of in je campertje in Zuid-Engeland. Jij bent de baas, dus jij bepaalt. Als Qollega krijg je 50% korting op een NS Dal abonnement. Dat is extra voordelig als je buiten de spits of in het weekend reist, hoe heerlijk is dat! En het gaat nog per factuur ook. Log in en check bij de partnerpagina de kortingscode.