Out of office: 5 tips voor freelancers op vakantie

Freelance tips, Nieuws, Qollega's, Starters, Workation

out of office
DIT IS DE OUT OF OFFICE VAN DE TOEKOMST

Als freelancer op vakantie gaan: best een uitdaging want je bedrijf staat nooit ‘uit’ en wie anders dan jijzelf houdt de toko draaiende?! Qollega’s Dion Luijten en Sjoerd Jones creëren de out of office van de toekomst. Terwijl Sjoerd in Friesland vakantie viert, neemt Dion zijn freelance opdrachten over. Daar heb je nou Qollega’s voor! Met deze vijf tips geniet ook jij zorgeloos van je welverdiende vakantie.

 

Tip 1: Ga écht out of office.

Oftewel: boek een vakantie, want die heb je keihard nodig. Als eigen baas moét je af en toe even afstand doen van je werk. Gun jezelf rust en ruimte om op te laden en te reflecteren op waar je nu staat in je leven. Ga (letterlijk) voor de helikopter view! 

Je hoeft er heus niet ver weg voor te gaan en al ga je maar een weekend… Wedden dat je terugkomt met een bak frisse energie en nieuwe ideeën? Niets geboekt betekent vooralsnog geen verlof op de planning dus maak het concreet! Plan. Die. Vakantie. NU! (In ieder geval asap). 

 

Tip 2: Vind een Qollega die op je toko wil en kan passen.

Of vraag onze eigen Babs a.k.a. Qpido om een freelance buddy te vinden. Kijk per Qlub wie in je vaarwater opereert en ongeveer hetzelfde type boot bestuurt. Match je in stijl en werkwijze? Bingo. Door naar de volgende tip. 

 

Tip 3: Kijk mee met elkaars werk.

Ga op excursie naar het portfolio van je buddy. Spreek digitaal af of juist in een co-working space om de ander wegwijs te maken. Deel ervaringen, tips en eventueel de nodige handleidingen voor die ene uitdagende opdrachtgever. 

Dit alles is niet alleen nodig om elkaars werk over te kunnen nemen, maar ook nog eens enorm leerzaam. Je komt uit je bubbel en doet inspiratie op via de workflow van de ander. Win-Win! Nu kan je bijna out of office… 

 

Tip 4: Brief je Qollega alsof je een fijne opdrachtgever bent.

Hierbij is het belangrijk om duidelijk te zijn naar de ander. Maak dingen concreet. Voorkom aannames, vraagtekens en verwarring. Dus manage elkaars verwachtingen door alles kraakhelder te communiceren. 

Deze overdracht vraagt wat inspanning, maar als dit eenmaal gedaan is volgt ongetwijfeld een voldaan gevoel en je kan je out of office aanzetten. Nu kan je écht even de boel helemaal de boel laten. Er rest je nog één ding te doen…

 

Tip 5: Keer jezelf vakantiegeld uit en kopieer deze out of office.

Aloha!

Vandaag ben ik op vakantie dus dat betekent dat dit mijn out of office. Qollega [NAAM] neemt mijn taken over. Per [DATUM] ben ik opgeladen en wel terug. 

Groetjes uit [VAKANTIEBESTEMMING]!

Ben jij freelancer en heb je behoefte aan lekkere deals, bakken vol kennis, connectie met like-minded freelancers en toegang tot workshops en klussen? Dan zit je hier goed! Onze missie is om van freelancen het leukste beroep van de wereld te maken. 

Ook helpen we je serieuze zaken wat luchtiger te maken, zodat jij je kan focussen op je passie. Kijk eens of het membership wat voor jou is of meld je even aan voor de wekelijkse online koffietjes in onze evenementenkalender. Deze zijn super vrijblijvend en vooral vet gezellig!