DIT ZIJN DE NIEUWE STEUNMAATREGELEN VOOR FREELANCERS

Financiën & Legal, Freelance tips, Nieuws, Persberichten

APPLAUS VOOR DE ZORG EN VOOR DE OVERHEID

Woensdag 18 maart – Gisteren was een bijzondere dag vol applaus. Eerst werden we in onze woonkamer omver geblazen door de mooie woorden en steun van onze ministers. Daarna kregen alle hardwerkende mensen zorg een nationale staande ovatie. Een avond vol KIPPENVEL.

Het kabinet heeft nieuwe maatregelen opgesteld voor ondernemers en zzp’ers die inkomsten mislopen door het Coronavirus. We hebben alle belangrijke maatregelen en websites waar je meer informatie kunt vinden even op een rijtje gezet.

WAT IS HET NOODPAKKET?

Ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maken tientallen miljarden vrij om bedrijven en werknemers in Nederland te beschermen tegen de coronacrisis. Zo komt er een noodloket voor sectoren die hard zijn getroffen door de coronamaatregelen en wordt het inkomen van zzp’ers aangevuld.

WAAR KAN IK DAT NOODLOKET VINDEN?

Bij de gemeente. Voor een speciale, tijdelijke regeling waarmee zzp’ers voor een periode van drie maanden een aanvulling krijgen voor levensonderhoud. Deze regeling vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet terugbetaald te worden. De vermogens- en partnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt. Daardoor hoeven de zelfstandigen niet hun spaargeld aan te spreken en kunnen ze ook een uitkering krijgen als hun partner nog wel inkomen heeft. De procedure om voor deze inkomensondersteuning in aanmerking te komen wordt versneld.

De regeling geldt met terugwerkende kracht, vanaf 1 maart 2020. Minister Koolmees drukte zzp’ers op het hart niet meteen morgen naar de gemeente te rennen. “We hebben wel tijd nodig dit op te zetten, dus wacht nadere berichtgeving af”, legde hij uit.

AAN WAT VOOR BEDRAG MOET IK DENKEN?

Freelancers krijgen tenminste een aanvulling van drie maanden voor levensonderhoud. Dit betekent dat je inkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum (€ 1.219,09 voor 21 jaar en ouder volgens het UWV). De gemeentelijke loketten zijn nog niet ingericht op de grote vraag dus minister Koolmees riep op om te wachten op verder bericht. We houden jullie hiervan op de hoogte!

WAT KAN IK DOEN TOTDAT HIER MEER BEKEND OVER IS?

De Belastingdienst neemt ook maatregelen om de klap te verzachten:

  • Als jij of je boekhouder aangifte heeft gedaan en je hebt de aanslag al ontvangen, dan kun je de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Ook kun je zelf je voorlopige aanslag aanpassen. Verder verlagen wij tijdelijk de invorderingsrente en de belastingrente.
  • Voor alle aanslagen, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen kun je ook bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Hiervoor moet je een brief sturen aan de Belastingdienst, zie hier meer info.
  • Je kunt ook je voorlopige aanslag wijzigen zodat je direct minder belasting hoeft te betalen als je deze nu al betaalt. Die doe je via: Mijn Belastingdienst.

Luister naar dit mooie liedje van Niels Geusebroek en keep your freelance armstrong! Staat De Virtuele Freemibo al in je agenda? Vrijdag 20 maart gaan we badjas-borrelen van 17.00u tot 18.00u. Meld je aan in het FB-event en blijf op de hoogte.

Laat ons even weten als je nog vragen hebt of als we je ergens mee kunnen helpen. Mail naar team@qommunity.net. En sta je al op de wachtlijst voor het Qollega membership? Dan ontvang je alle freelance nieuwtjes en Q-events direct in je inbox. Meld je aan voor de wachtlijst! Dan hoor je bij de Qommunity en staan er altijd Qollega’s voor je klaar.