FREELANCE MYRTHBUSTERS

Freelance tips, Nieuws, Qollega's

De mysteries van het freelancen eindelijk ontrafeld

Door Qollega: Myrthe van Dijk

Na 5 jaar bij bureaus te hebben gewerkt zijn ik en mijn creatieve wederhelft Astrid sinds januari aan het freelancen. Zelf vond ik dat niet zo spannend, maar mijn omgeving des te meer. Aan het type vragen viel mij gelijk op dat er blijkbaar nog veel mysteries zijn rondom het freelancen, maar wat is er nou echt waar en wat klopt er van geen kant? Lees verder en kom er eindelijk achter.

Stelling: ‘Sinds jij freelancet verdien jij mega veel moneys.’ – Een vriendin als je een keer geen Tikkie stuurt na een avondje eten
Antwoord: Waar.

Als ik fulltime zou werken en elk uurtje zou kunnen factureren was ik allang miljonair, maar helaas berusten dit deze beelden niet op de werkelijkheid. Zelf bekijk ik mijn salaris ook niet per klus, week of maand, maar verdeel ik mijn inkomsten over een aantal maanden. De ene maand heb ik namelijk meer werk dan de andere. Daarnaast moet je als freelancer rekening houden met extra kosten. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, het Qommunity Broodfonds, bedrijfsrisico verzekering, boekhouder en eigen laptop bijvoorbeeld. Het ziet er soms rooskleuriger uit dan het in werkelijkheid is. Maar eerlijk is eerlijk: als mijn facturen net de deur uit zijn vind ik het echt niet erg om een keer het etentje te betalen.

Stelling: ‘Als freelancer kan je geen huis kopen.’ – M’n trotse, maar ook soms bezorgde vader
Antwoord: Niet waar.

Dat is niet helemaal niet-waar en ook niet helemaal waar. Je kunt een huis kopen, maar koop je in je eerste jaar als freelancer een huis, dan wordt er een percentage van je winst niet meegerekend bij het berekenen van je hypotheek. Het tweede jaar nog steeds, al is dit percentage lager. Iets om over na te denken mocht je op het punt staan om een huis te willen kopen en te gaan freelancen. Vanaf je derde freelance jaar telt je totale winst pas mee. Tot die tijd lekker huren dus, gezellig met huisgenoten wonen, op een houtje bijten of terug naar je ouders. 

Stelling: ‘Als je geen klus hebt zit je de hele dag maar stil.’ – Een oud-klasgenootje vol ambitie
Antwoord: Niet waar.

Naar een museum, docu kijken, mijn kat een keer een aai over z’n bol geven, naar een interessante lezing met een vriendin of een keertje extra boksen in de week: ik doe het allemaal, gewoon omdat het kan. Wel nadat ik 10 mails heb gestuurd naar potentiële klanten, m’n uren heb bijgewerkt, facturen verstuurd, betalingen gedaan, website bijgewerkt, LinkedIn doorgespit, eigen projecten een stapje verder heb geholpen en er koffie is gedronken om bij te kletsen met iemand uit m’n netwerk. Ook als het stil is, kan ik niet echt stilzitten. Soms is freelancen net werken. Alleen waar jij stiekem op je werk als je even niks te doen hebt hersendood naar je Instagram feed zit te staren, ga ik lekker naar buiten voor inspiratie. 

Stelling: ‘Jij zit altijd in je badjas.’ – Een Instagroupie
Antwoord: Waar.

Ik draag elke dag een badjas. En als ik thuis werk post ik dat met trots op Instagram (@myrtherianne). Persoonlijk vind ik namelijk niks lekkerder dan tot de lunch in m’n badjas of pyjama te werken. Dat zouden echt veel meer mensen moeten doen. Alle andere dagen werk ik of op locatie of in een co-working space (en trek ik wel iets leuks aan). Sinds een paar weken werk ik via Qommunity bij Mindspace Dam waar we elke woensdag met een groepje freelancers zitten. Dat is niet alleen een stuk gezelliger, zo breid je ook nog eens je netwerk uit waar je op termijn weer nieuwe klussen uit kunt halen. Win-win!

Als je ook wilt aanhaken op woensdag, mail dan even naar team@qommunity.net, vinden we alleen maar leuk!
Bij Mindspace organiseren we ook
Q4: De OudejaarsconFreelance. Want: freelancers hebben nou eenmaal geen Pakjesavonden, Kerstdiners of Nieuwjaarsborrel. NU WEL! Hier koop je de laatste tickets.