FRÉDÉRIQUE GEEFT WAARDEVOL ADVIES

Wie dit leest, is ongetwijfeld freelancer met een ijzersterke merknaam. Want één van de eerste dingen die je als freelancer doet, is natuurlijk je bedrijfsnaam inschrijven bij het handelsregister van de KvK en een domeinnaam registreren. Maar wat goed is om te weten: heb je dan ook merkrecht. ben je dan ook de volledige eigenaar van de naam die je op je website, factureren en socials plaatst? En ben je eigenlijk gedekt voor alle producten en diensten die je verzint en verkoopt onder je handels- of merknaam? We leggen een paar stellingen voor aan Frédérique Timan, juriste bij merkenbureau Brantsandpatents.

 

Stelling 1: Een geregistreerde merknaam biedt voldoende bescherming. 

Met een KvK inschrijving an sich verkrijg je géén afdwingbare rechten. Je moet een merknaam allereerst publiekelijk gebruiken om een beroep te kunnen doen op bescherming van je merknaam (die je dan wel van rechtswege krijgt). Deze bescherming geldt alleen voor de bedrijfsnaam waaronder je de onderneming runt. En ook dan is de bescherming beperkt tot je eigen regio. 

De merknaam, die aan bepaalde producten of diensten wordt gegeven (wat dezelfde naam kan zijn als de bedrijfsnaam), of het gebruik van een logo dat niét beschermd is door het merkrecht, is niet direct beschermd. Een merk registreren doe je dan ook om je naam voor de relevante producten en diensten te beschermen.

Voorbeeld: Iemand die in regio Groningen al jaren actief is met de handelsnaam Avocado Show kan in beginsel weinig doen tegen iemand die een bedrijf start met de naam The Avocado Show in Den Bosch of Antwerpen voor een soortgelijke activiteit.

Antwoord: Onjuist dus! 

 

Stelling 2: Wat ik verzin of ontwerp voor de klant, mag hij altijd gebruiken. Zij betalen, dus zij zijn eigenaar. 

In de praktijk willen opdrachtgevers vaak dat je zoveel mogelijk van je rechten en aanspraken aan hen overdraagt, want zij denken inderdaad ‘wie betaalt, die bepaalt’. In tegenstelling tot in een werkgever/werknemer verhouding komt het auteursrecht van een werk gecreëerd door een freelancer in beginsel niet automatisch toe aan de opdrachtgever. 

Het auteursrecht op alles wat je bedenkt en/of maakt is dus in eerste instantie van jou als ‘maker’. Dat geldt ook voor de zogenoemde exploitatierechten; dat gaat over het publiceren en reproduceren van je werk. Deze rechten zijn de voornaamste reden dat opdrachtgevers vaak willen dat jij je (auteurs)rechten op jouw creaties aan hen overdraagt. 

Na het betalen van jouw factuur willen ze vrijelijk over jouw werk kunnen beschikken, zodat zij er mee kunnen doen wat ze willen, wanneer zij dat willen.

Tip: Check dan ook altijd voor het aangaan van de opdracht altijd goed wat je opdrachtgever met je werk wil doen. Indien je schriftelijk – bijvoorbeeld via een overeenkomst of algemene voorwaarden – geen anders luidende afspraken maakt met je opdrachtgever, komen de auteursrechten op het door jou gecreëerde werk in principe uitsluitend aan jou als maker toe. Een goed alternatief voor een overdracht zou ook een licentie kunnen zijn, daarmee behoud je de auteursrechten, maar geef je een ‘gebruiksrecht’ om het werk te exploiteren (i.e. publiceren en reproduceren).

Antwoord: Een keiharde onjuist. 

 

Stelling 3: Merkrecht is overbodige luxe. 

Door het gebruiken van je merknaam krijg je géén bescherming of merkrecht voor je eventuele concepten qua diensten of producten – waarvoor je de merknaam gebruikt. Zodra je de handelsnaam registreert krijg je direct een merkrecht op die naam in alle BeNeLux landen voor 10 jaar. 

Geen overbodige (BeNe)luxe: merkrecht is gewoon een serieuze verzekering dat jij ongestoord je commerciële activiteiten kunt uitoefenen en een naamsbekendheid kunt opbouwen. En dat zonder het risico te lopen dat een ander de betreffende naam wel vastlegt en jou zou kunnen sommeren om al het gebruik te staken.

Antwoord: Ook onjuist. 

© SHOT BY MARV (Marvin Duiker)

 

Stelling 4: Zonder merkrecht kun je niets doen tegen inbreuk.

Een merkrecht is beperkt tot de bedrijfsnaam en tot de regio waar je actief bent. Met een merkregistratie verkrijg je een exclusief merkrecht in relatie tot producten én diensten. Dat betekent ook dat je als merkhouder een verbodsrecht hebt. Met het merkrecht kun je anderen verbieden om een identiek merk te gebruiken voor zelfde producten of diensten zonder dat er toestemming voor is gegeven. 

Het merkrecht gaat zelfs verder, namelijk dat je anderen kunt tegenhouden om een gelijkende naam te gebruiken voor overeenstemmende producten en diensten als daardoor verwarring zou kunnen ontstaan bij het relevante publiek. Het geeft je dus volledige controle over het gebruik van de naam.

Antwoord: Juist, je voelde het al.  

 

Stelling 5: Merkrecht is toch heel kostbaar?

Allereerst een idee of concept valt als zodanig niet te beschermen, wel de concrete uitvoering of uitwerking daarvan zoals een product of dienst en waar je eventueel een merknaam of specifiek design aan hebt gegeven. Sowieso verkrijg je automatisch een auteursrecht op alle creatieve werken die je tot stand brengt – en dat is dus helemaal gratis! 

Ook ontstaat er door het publiekelijk te openbaren van jouw product ontwerp & vormgeving in de EU een ongeregistreerd modelrecht. Hier hoef je ook niets voor te betalen, maar let wel op: de beschermingsduur is beperkt tot ‘slechts’ 3 jaar.

Tip: Aanvullend zou je voor al je teksten en concepten als elektronisch bewijsmiddel een zgn. ‘I-depot’ of een ‘WIPO proof’ kunnen gebruiken. Weliswaar niet juridisch afdwingbaar, maar heel nuttig mocht je onverhoopt in een juridisch conflict terecht komen en waarin je moet bewijzen dat jij eerder was. Kosten max € 50.

Je naam registreren voor merkrecht in de Benelux kan vanaf €244,- ex btw en dat geeft je direct exclusieve bescherming op een bedrijfsnaam voor 10 jaar. Omgerekend is is dat iets meer dan 2 piek per maand(!). 

Antwoord: ONJUIST!

 

Frédérique geeft voorbeelden uit de Qommunity

1. Qommunity met de Q van…
De Q in Qommunity, Qollega en Qo-worken is inmiddels zo herkenbaar dat het noodzaak was om dit tijdig als merk vast te leggen ter voorkoming dat anderen bijv. dus ook Qo-working kunnen gaan gebruiken voor eenzelfde concept.

2. Jobtimistic vs. Jobtimisme
Jobtimistic was zeker op tijd met het claimen van hun merkrecht, maar in België was er een uitzendbureau nét iets eerder (lees 4 weken) met de registratie merknaam #jobtimisme. In eerste instantie kregen we een sommatiebrief op de mat met het verzoek om het gebruik van de merknaam Jobtimistic per direct te staken en gestaakt te houden. 

Dat vonden we een beetje overdreven, omdat de actuele activiteiten duidelijk voldoende verschillend waren. Door een open en pragmatische aanpak hebben we een minnelijke regeling weten te bewerkstelligen. Als gevolg daarvan zijn beide partijen tot een akkoord gekomen én Jobtimistic kan zijn naam blijven gebruiken. Eind goed, al goed!

3. High Radiance: voorkomen is beter dan genezen
Frédérique adviseert Emanuelle over hoe zij haar platform HIGH RADIANCE het beste kan beschermen. Ze heeft grote plannen voor dit platform en met een internationaal karakter, het is dus zaak dat in ieder geval al haar moeite en investeringen in dit merk goed gedekt zijn.

 

Qommunity deal

Ben je Qollega van Qommunity? Dan heeft Brantsandpatents een lekkere deal voor je! De deal: Beschikbaarheidsonderzoek (identieke check) merknaam + Benelux merkregistratie in 1 klasse + Benelux merkbewaking tot einde kalenderjaar voor all-in fee €525 in plaats van €765! Dat is een goede deal, want: normaal gezien wordt er of geen onderzoek gedaan, of berekend met een uurtarief. 

Een (identieke) beschikbaarheidscheck van een merk is normaal al zeker €100. De Benelux bewaking van je merkrecht tot einde kalenderjaar bedraagt jaarlijks €100, maar dit bieden ze t/m eind 2021 ook gratis aan. En om ‘m af te sluiten: Benelux merkregistratie in 1 klasse is normaal € 565 maar daar geven zij ook nog eens €40 korting op! WINNING! Qollega’s kunnen ons gelijk mailen op qollega@qommunity.net.

Ben jij freelancer en heb je behoefte aan lekkere deals, bakken vol kennis, connectie met like-minded freelancer en toegang tot workshops en klussen? Dan zit je hier goed! Onze missie is om van freelancen het leukste beroep van de wereld te maken. Ook helpen we je serieuze zaken wat luchtiger te maken, zodat jij je kan focussen op je passie. Kijk eens of het membership wat voor jou is of meld je even aan voor de wekelijkse online koffietjes in onze eventkalender. Deze zijn super vrijblijvend en vooral vet gezellig!