Marina Broeva’s over mentale gezondheid

Impact, mentale gezondheid, Netwerken, Nieuws, Qollega's

mentale gezondheid
"Onderneem met je hart"

Wij maken van freelancen het leukste én gezondste beroep van de wereld. Want als ondernemer is je mentale gezondheid het állerbelangrijkste, daar weet Marina Broeva alles van. Met haar platform Braive helpt ze jongeren mentaal gezond en zelfverzekerd te zijn. Lees verder over haar kijk op deze topic en mooie tips voor een rustige basis in het dynamische ondernemersleven. 

“Ik hoop dat we gaan inzien dat kwetsbaar durven zijn een enorme kracht is.”

Marina! Wat is jouw missie?

“Jongvolwassenen van nu zijn extra vatbaar voor mentale problemen. Er is veel druk om van jongs af aan te presteren. Ze niksen nauwelijks. Om te ontspannen, kijken ze Netflix of brengen uren door op sociale media, waar ze worden geconfronteerd met ideaalbeelden en de verwachting zelf ook een Instagram-waardig leven te moeten leiden.

Maar als het telkens niet lukt aan al die verwachtingen te voldoen en er geen ruimte is om struggles en kwetsbaarheden te delen, gaat het schuren. Met Braive wil ik jonge mensen inspireren en empoweren om mentaal veerkrachtig te worden. Door meer te leren over mentale gezondheid, zichzelf en het leven steeds meer als spel vol met cadeau’s te gaan zien.”

 

Hoe ziet de toekomst van mentale gezondheid er over vijf jaar uit denk jij?

“De wereld is steeds meer aan het veranderen. We leren met zijn allen veel meer en staan steeds meer open voor nieuwe ontwikkelingen. Daarom heb ik goede hoop dat mentale gezondheid een veel centralere plaats krijgt in het onderwijs, op de werkvloer en in de samenleving. 

Op scholen zal er bijvoorbeeld naast een sportdag, ook elke periode een mental health inspiratie programma plaatsvinden. Mijn droom is dat er op elke school een verplicht vak op het rooster komt te staan dat draait om persoonlijke ontwikkeling en mentale gezondheid: jezelf beter leren kennen, je emoties, gedachten en gedrag leren plaatsen en empathisch vermogen trainen.

Met onze Braive@school programma’s dichten we nu dat gat. Daarnaast hoop ik dat we met zijn allen op de werkvloer en in sociale contacten wat eerlijker worden naar onszelf en elkaar. Dat we gaan inzien dat kwetsbaar durven zijn een enorme kracht is. Praten over je problemen/uitdagingen zou geen taboe meer moeten zijn. Iedereen heeft ze en als we er eerlijk over zijn, kunnen we elkaar helpen.

Hoe het nu gaat kan in ieder geval zo niet langer en dat gaan gelukkig steeds meer mensen zien. Er moet een hoop gebeuren, maar ik heb er vertrouwen in dat we steeds meer de juiste kant op zullen groeien: meer in verbinding met onszelf, elkaar en de natuur.”

 

Hoe kun je er als ondernemer voor zorgen dat je mentale gezondheid een vaste plek in je agenda krijgt?

“Ondernemen is het leven in het kwadraat. Je moet de hele dag keuzes maken en hebt het ene uitdaging na de andere op te lossen. Wil je als ondernemer mentaal sterk blijven, moet je een goede basis leggen, een basis waarin je de hoeveelheid keuzes minimaliseert. Voor mij zijn ‘routines’ de beste manier.

Ik heb een vaste ochtendroutine waar ik inmiddels niet meer over na hoef te denken. Die duurt van 06:00 tot 08:15 en daarna mag mijn dag met 1001 keuzes beginnen. Ook doen we met het team nu de 15 minuten meditatie-break om 15 uur. Elke dag kiest iemand anders een inspirerende meditatie uit. Dat breekt de middag lekker op en geeft goede energie en inspiratie om de laatste uurtjes nog te rocken.

Los van de routines, zorg ik dat ik de tijd neem om goed naar mijn lichaam te luisteren en stil te staan bij mijn mentale gezondheid. Spelen er dingen buiten mijn organisatie die mijn aandacht vragen? Als het antwoord ja is heb ik eerst dat op te lossen. Niemand heeft er wat aan als je er met halve aanwezigheid bij bent. Wees dus eerlijk naar jezelf en wees eerlijk naar je omgeving. Ook als dat betekent dat je op een werkdag niet kunt werken. C’est la vie.

Als ondernemer kun je jezelf namelijk snel in je werk verliezen. Zelf heb ik ook altijd het idee dat het nóg meer en nog beter kan. Maar de kunst is om niet alsmaar door te razen maar stil te staan bij kleine geluksmomenten en op te laden wanneer dat nodig is.”

 

Amen! Wat helpt jou verder om je goed te voelen?

“Er zijn veel dingen waar ik geluk uit haal. Ik leef tegenwoordig in een dankbaarheidsbubbel. Ik word wakker en ben dankbaar voor het feit dat ik weer een dag leef. Ik doe mijn ogen open en ben dankbaar dat ik kan zien. Ik doe in de ochtend yoga en ben dankbaar voor mijn mooie, gezonde lichaam. Goed voor de mentale gezondheid.

Terwijl ik dit bedenk ben ik enorm dankbaar voor de zon die door het raam naar binnen schijnt en mijn gezicht verwarmd. Dit is dankbaarheid en meer. Ik voel namelijk een diepe respect voor dit leven, voor elk moment en voor elke ervaring. Dit betekent niet dat mijn leven nu ‘all rainbows en butterflies’ is.

Maar ook voor de moeilijkere ervaringen, ben ik dankbaar. Alleen doen ze me niet meer zoveel omdat er ook zoveel andere dingen zijn om geluk uit te halen. It’s a matter of perspective en deze verbinding met het leven in al zijn glorie maakt dat ik mij goed en gelukkig voel.

Ik krijg de hele dag door cadeautjes waar ik niemand anders voor nodig heb, dan bewust te zijn in het moment. Dit is iets wat ik anderen graag leer en ze mee wil inspireren. Want met deze mindset, dan pas ben je echt vrij. Dan zal je mentale gezondheid pas echt groeien.”

 

Nou, wij zijn onwijs dankbaar voor deze mooie antwoorden! Heb je nog een afsluitende mental health tip voor ondernemers?

“Ja zeker, kom in volledige verbinding met jezelf en anderen door je over te geven aan de flow van het leven. Weet je (nog) niet hoe je dat moet doen? Gun jezelf dan tijd en ruimte om dit te ontdekken. Consistent, elke dag, geen uitzondering, voor de een werkt meditatie, voor de ander dans en weer een ander ontdekt dit door te journallen.

Ondernemers zijn geneigd altijd maar door te gaan, maar het paradoxale van productiviteit is dat als je meer rust neemt, je meer gedaan krijgt. Jep, ik heb eerder ook in de illusie geleefd dat dat anders was en toen zat ik ineens thuis met een burn-out.

Dus geef jezelf tijd en ruimte voor je mentale gezondheid én stel jezelf de vraag; “onderneem ik met mijn hart?” Als je iets doet waar je zelf volledig achter staat, geeft je werk ook de energie om door te gaan en ben je bereid om door het vuur te gaan voor datgene wat je wilt bereiken. Als je iets doet wat je niet zo leuk vindt, of waar je geen echte connectie mee voelt, maak je het jezelf onnodig lastig. Het leven is te kort om je meest waardevolle bezit – namelijk tijd – te verspillen.

Final tip, weet je niet waar te beginnen en zoek je support in je journey, connect dan met mede ondernemers die je inspireren en deel ervaringen uit. Mij mag je ook altijd een mailtje sturen op marina@braive.one.”

Onze Qommunity zit vol inspirerende ondernemers waarmee je kunt sparren. Zo helpen we elkaar altijd verder en sta je er nooit alleen voor. Word Qollega en join meteen ons ijzersterke freelance netwerk. Marina organiseert met Braive vanaf het voorjaar 2022 ook mental health weekenders voor millennials. Drie dagen weg, midden in de natuur. Puur om weer in verbinding te komen met jezelf, de reden waarom je hier bent en leren wat voor jou werkt. Zo bouw je je mindset en mentale gezondheid op. Mail voor meer info naar hello@braive.one.