ZO MAAK JE SLIMME AFSPRAKEN EN BEN JE LEGALLY WOKE

Financiën & Legal, Freelance tips, Juridisch advies, Netwerken, Starters

WARMING-UP VOOR WORKSHOP #2

Elke laatste vrijdag van de maand organiseren we binnen het Qollega-membership een workshop voor onze fulltime Qollega’s. Dit wordt een hele speciale want het wordt onze eerste online workshop! Normaal gesproken zijn de workshops alleen voor onze fulltime members, maar tijdens deze crazy Corona tijden willen we dit graag aanbieden aan freelancers die hier behoefte aan heeft. Dus. Meld je aan via deze link voor de workshop van 27 maart van 10.00u tot 11.00u.

De workshop gaat over intellectueel eigendomsrecht en het maken van slimme overeenkomsten in de creatieve industrie. Aan de hand van praktische praktijkvoorbeelden en slimme tips, leer je betere deals maken en jezelf beschermen tegen juridisch onheil. Als het goed is, levert het je ook meer geld op. Wist je trouwens dat je een ondertekend contract moet hebben als je bepaalde rechten over wil dragen of juist wil krijgen van een opdrachtnemer? Nee? Een goede reden om bij de workshop te zijn. Sander geeft in dit blog alvast drie handige tips die je gelijk kan gebruiken in je bedrijfsvoering.

DRIE TIPS VOOR HET MAKEN VAN SLIMME DEALS

TIP 1: Gelijk oversteken

Om maar gelijk even in te haken over wat hierboven staat: auteursrecht moet worden overgedragen door middel van een zogenaamde akte. Zo’n akte is een ‘ondertekend geschrift dat bedoeld is om als bewijs te dienen’. Normale mensen noemen dat gewoon een contract. Als jij een opdracht hebt gedaan voor een creative agency en je hebt jouw auteursrechten op bijvoorbeeld designs, teksten, foto’s, logo’s of film al overgedragen bij het tekenen van de overeenkomst, dan sta je met lege handen als je niet wordt betaald. Je kunt dan alleen naar de rechter gaan om je vordering te innen, maar dat kost tijd en geld. Het is slimmer om bijvoorbeeld een voorwaarde te verbinden aan de overdracht (of licentie) van jouw rechten. Betaling is een goede voorwaarde om maar een voorbeeld te noemen!

TIP 2: Gebruik algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn vet belangrijk. Het zijn de ‘kleine lettertjes’. Als je die in normale taal opschrijft en ook nog eens in een leesbaar lettertype, dan ben je sowieso super sympathiek, maar ook nog eens goed beschermd. Algemene voorwaarden kunnen alle afspraken bevatten die niet tot de kern van de overeenkomst behoren en in meerdere samenwerkingen gebruikt kunnen worden. Je mag hier dus niet in afspreken wat de prijs voor je opdracht is, maar bijvoorbeeld wel wat er gebeurt als de opdrachtgever niet op tijd betaald. Een boete kan in dit geval wel slim zijn, omdat die boete je eventuele eerste juridische kosten kan dekken. Maar om niet te veel op de zaken vooruit te lopen; je moet de algemene voorwaarden nog wel goed van toepassing verklaren, anders heb je er niets aan. Praktisch gezien betekent dit dat je ze voor of bij het sluiten van de overeenkomst aan de andere partij ter beschikking moet stellen. Doe dat dus lekker tegelijk met je offerte, dan ben je safe.

TIP 3: Wees superduidelijk

Ongeveer 83% van alle conflicten komt voort uit onduidelijke afspraken. Als je het bijvoorbeeld hebt over een vergoeding die bestaat uit een percentage van de opbrengst, staar je dan niet blind op alleen het percentage. Een percentage (per – cent; een gedeelte van 100) is een gedeelte over ‘iets’. Om te kijken naar wat ‘iets’ is, moet je een berekeningsgrondslag of afrekenbasis hebben. Kijk dus naar de bron van de inkomsten. Hebben we het dan over een groothandelprijs, verkoopprijs of ontvangen inkomsten? In geval van het laatste. Door wie moeten de inkomsten precies worden ontvangen? Als je een afspraak maakt over een percentage van een netto-bedrag, wie mag dan wanneer en welke kosten van het brutobedrag aftrekken? Kijk, als je al dit soort dingen helder op je netvlies hebt staan, dan kun je strakke deals maken.

Extra Corona blog

Speciaal voor alle ondernemers en freelancers die met veel vragen zitten rondom het coronavirus heeft Sander ook een blog geschreven over of je opdrachtgever bijvoorbeeld zomaar je opdracht mag cancelen. Hij zal tijdens de workshop hier ook nog dieper op in gaan en vragen hierover beantwoorden. Lees het hele artikel hier.

Qommunity deal

Over strakke deals gesproken: een community is geen Qommunity als je niet samenwerkt. Verzamel minimaal 4 matties (of maak ze voor de gelegenheid) en neem deel aan een legal masterclass tegen een gereduceerd Qommunity-tarief van €200 exclusief 21% btw per persoon. Per persoon ben je daarmee €520 voordeliger uit dan een 1-op-1-sessie. De masterclass duurt 4 uur en zorgt ervoor dat jij helemaal legally woke bent en juridisch lekker gaat. Je leert daarbij ook nog eens van elkaar en deelt de kosten: win-win. Wil jij controle over je contracten? Mail even naar SANDER@PETITLEGAL.NL.

Ben je nog geen Qollega? Meld je dan nu aan voor The Big Launch van het Qollega membership. Dan hoor je bij de Qommunity en staan er altijd Qollega’s voor je klaar. Meld je aan voor de wachtlijst!