Lesje verbinden met barman Victor

Freelance tips, Netwerken, Nieuws, Personal branding, Qollega's

verbinden Victor
Een miniQollege voor freelancers

In deze tijden waarin we vooral digitaal contact houden en verbinden met elkaar, is het als ondernemer nog belangrijker om gezien te worden als diegene die jij ook daadwerkelijk bent. Daarom dit minicollege van barman, socioloog en Qollega Victor Abeln, waarin hij drie sociologische theorieën met elkaar verbindt.

Zorg voor het juiste visitekaartje.

“Ten eerste is het belangrijk dat mensen een mentaal visitekaartje van je hebben. Hiermee bedoel ik dat (potentiële) klanten bij een aantal thema’s meteen aan jou verbinden. In mijn geval, als barman van First Dates, zijn dat deze thema’s: liefde, barman en verbinden. Dus wanneer een potentiële klant denkt aan één van deze thema’s, zullen ze ook gauw aan mij denken. 

Dit heeft als voordeel dat ik én meer werk krijg, en niet snel gevraagd zal worden voor klussen die ik zelf niet leuk of interessant vind. Win-win dus! Deze opvatting wordt uitgewerkt in het Johari Window Model. Je wilt dat potentiële klanten zich vooral in het kwadrant linksboven bevinden. Stel jij houdt je veel bezig met duurzaamheid maar mensen weten dat eigenlijk niet van je. Dan zal dit onder ‘hidden self’ vallen en mis je mooie en leuke opdrachten. 

WAT WE KUNNEN LEREN VAN BARMAN EN SOCIOLOOG VICTOR ABELN

Bron: Succesful Culture

Weten klanten dit nou wel van je, dan zal je naam sneller vallen. Het “Oh, dan moet je die en die hebben”-moment. Dit geldt ook voor zaken die je liever niet doet. Zodat ze je bijvoorbeeld niet voor een boekhoudklus vragen wanneer je, zoals ik, hier eigenlijk een enorme hekel aan hebt.”

Verbinden doe je ook buiten je directe netwerk.

“Ik moet in deze tijden vaak denken aan The strength of weak ties van Granovetter. Hij definieert de kracht van verbinden (the ties) aan de hand van meerdere eigenschappen: hoevaak zie je elkaar, hoeveel deel je met elkaar, hoelang ken je elkaar, etc. Maar nu komt dus juist het mooie; volgens Granovetter zijn je zwakke verbindingen juist heel sterk. 

De kennissen uit de kroeg, collega’s van zakelijke klanten, Qollega’s… Het zijn juist de mensen die je niet vaak ziet of heel goed kent die je een nieuwe baan, relatie, woning of nieuw inzicht opleveren. Dus besteed niet alleen tijd en aandacht aan je inner circle, maar ga vooral ook verbinden met mensen die niet in je directe netwerk zitten. Je zal verbaasd zijn via welke wegen je nieuwe opdrachten binnen haalt.”

Verbinden: De kracht van de gunfactor.

“Tot slot is er een onderzoek wat me al jaren fascineert. Kijk, we willen allemaal goed werk afleveren, gezien worden als professioneel, betrouwbaar en als iemand die waarde toevoegt. Maar waarop word je nou eigenlijk beoordeelt? En wanneer wil iemand nog een keer met je samenwerken? Je zou zeggen dat de best gekwalificeerde persoon de baan krijgt. Maar dit klopt dus niet! 

Uit het onderzoek Competent Jerks, Lovable Fools and the formation of social networks blijkt dat likeability belangrijker is dan kunde. Men werkt dus liever samen met een lovable fool dan een competent jerk. Wat betekent dit voor jou als freelancer? Natuurlijk, het is belangrijk om goed werk af te leveren. Maar het is zo mogelijk nog belangrijker dat de samenwerking fijn is, dat het contact goed is en dat je een bepaalde gunfactor bij klanten ontwikkelt.

Bijvangst is uiteraard dat er zo ook meer over je gepraat wordt, wat de eerste en tweede theorie weer versterkt.

 

De toekomst is ‘proostkleurig’.

“Zoals gezegd, het zijn verwarrende tijden. Sommigen van jullie kunnen makkelijk vanuit huis werken, voor anderen vallen een hele boel mogelijkheden tot profilering en indruk achterlaten weg. Maar voor beide types Qollega’s zijn er mogelijkheden om jezelf te laten zien zoals je graag gezien wilt worden en te verbinden. Ik hoop dat je plezier beleeft aan deze inzichten, en dat er vele mooie klussen in je vooruitzicht liggen. Cheers!”

Onze Qommunity zit vol inspirerende ondernemers zoals Victor, waarmee je kunt sparren en kunt samenwerken. Zo helpen we elkaar altijd verder. Word Qollega en join meteen ons ijzersterke freelance netwerk.