Het laatste kwartaal van 2022 is in volle gang! Een mooi moment om je uurtarief onder de loep te nemen. Werkgevers keren bonussen uit, lonen stijgen of ondervinden een inflatiecorrectie, dus waarom ook jezelf geen verhoging gunnen! Maar hoe bepaal je je nieuwe uurtarief, waar moet je op letten en hoe communiceer je dit met je opdrachtgevers? We vroegen het onze Qollega’s. Zij gaven ons hele zinvolle inzichten en tips.
Hoe lekker is het dat we, als zzp’ers, onze eigen tarieven mogen bepalen? Tijdens het oprichten van je bedrijf heb je hier uitvoerig over nagedacht, maar verhoog je ook jaarlijks je uurtarief? Veel freelancers vergeten dit, toch is het zinvol om jaarlijks je uurtarief (of productprijzen) eens onder een vergrootglas te leggen. Verdien je nog wel genoeg? Alles wordt tenslotte duurder, dus mag je best je uurtarief omhooggooien. Dat doen namelijk veel van je opdrachtgevers ook.
Freelance motion graphic designer en Qollega Oscar Schade zegt terecht: “Zelf ben ik net begonnen, dus van een prijsverhoging is geen sprake. Maar het klinkt wel normaal dat, als het leven voor iedereen duurder wordt (CPI-index), je dat op een bepaalde manier ook gaat doorberekenen naar je klanten.”
Waarom je uurtarief verhogen?
Los van de financiële redenen, zoals het stijgen van de inflatie en de cost of living, zijn er veel meer redenen om je uurtarief te verhogen. Als freelancer en professional in jouw vakgebied, word je ook steeds beter en slimmer in je werk. De kwaliteit van je werk wordt beter, dus daar mag je ook best wat meer voor vragen.
En natuurlijk: zekerheid. Economisch zijn het onstuimige tijden. En als freelancers hebben we nu eenmaal minder zekerheid. Je wilt bijvoorbeeld een financiële buffer opbouwen. Al met al voldoende redenen je opdrachtgevers te vertellen waarom je je uurtarief verhoogt. Maar hoe ga je hiermee om?
Daar denkt Qollega Wieger Jonker er als volgt over: “Mijn uurtarief bepalen is altijd een beetje nattevingerwerk. Als in: ik kan prima een structuur verzinnen, alles verantwoorden en what not, maar uiteindelijk kan het zomaar zijn dat twee verschillende freelancers exact hetzelfde werk leveren voor totaal verschillende bedragen. Omdat ze gewoon anders over hun prijzen hebben nagedacht.”
Show me the money!
Wat is dan een realistische verhoging van je uurtarief? Het voordeel is dat er geen goed of fout is, blijkt ook uit het antwoord van Wieger… Het nadeel is dat je bestaande opdrachtgevers kan afschrikken bij een (té) grote stijging van je uurtarief.
Kijk daarom eerst naar je financiële situatie: wat besteed je momenteel aan zakelijke uitgaven en wat moet je (met oog op de stijgende prijzen) overhouden om te kunnen leven? Maak daarna de berekening (bijvoorbeeld met deze suuuuperhandige tool van de KvK!) Dan nu onze tips.
1. Communiceer je nieuwe uurtarief tijdig.
Breng je opdrachtgevers op tijd op de hoogte van het nieuwe uurtarief. Laat ze weten per wanneer je nieuwe tarieven ingaan en verleg de ingangsdatum met een maand of twee. Zo zullen je opdrachtgevers ook niet voor onaangename verrassingen komen te staan.
Heb je te maken met een nieuwe opdrachtgever? Dan is het heel makkelijk: communiceer gewoon je nieuwe tarief. Hou wel rekening met hoe lang een opdracht loopt. Heb je te maken met een langdurige opdracht? Dan kan je ervoor kiezen om je oude tarief aan te houden.
Qollega Cristel Zwart zegt hierover: “Ik heb voor mezelf een projecttarief. Maar ook een uurtarief voor kort lopende samenwerkingen en een uurtarief voor langlopende samenwerkingen. En soms maak ik daarbinnen ook weer afspraken.”
2. Heb geen excuses.
Je hebt je verhoging weloverwogen. Je bent je opdrachtgevers dus ook geen excuses verschuldigd. Wees dus ook helder en standvastig in je besluit en de communicatie hierover. Als je onzekerheid uitstraalt dan wek je het idee dat er te onderhandelen valt over je uurtarief.
3. Voer de verhoging gefaseerd door.
Laat je opdrachtgevers wennen aan het nieuwe uurtarief door deze geleidelijk aan te verhogen. Mocht je opdrachtgever toch negatief reageren, dan kan je er altijd nog voor kiezen om het oude tarief of een lichte verhoging aan te houden.
En vergeet niet je trouwste klanten een extraatje te gunnen door ze bijvoorbeeld nog 3 maanden het oude tarief te laten betalen. Verstandig is wel om daarbij aan te geven dat daarna het nieuwe tarief ook voor hun gaat gelden.
4. Leg je uurtarief voor ieder jaar vast.
Qollega Marije van der Star heeft dé gouden tip voor je: “Ik spreek nu een uurtarief af voor een jaar: van te voren dus al aankondigen dat het na een jaar verhoogd wordt. Verder heb ik laatst bij een klant telefonisch verhoogd en dat was prima.”
Om het jezelf nog makkelijker te maken, leg je afspraken dus gewoon voor een jaar vast. Zo weten je klanten waar je aan toe bent. Ook hoef jij niet ieder jaar weer te lullen als brugman om te verkopen waarom jij je prijzen laat stijgen. Dat is twee vliegen in één klap slaan!
Zaken blijven zaken.
Natuurlijk, zaken doen is het lekkerst met de mensen die je mag. Maar zaken blijven ook gewoon zaken. Wees dus niet bang om je uurtarief te verhogen en daardoor een opdrachtgever kwijt te raken. De vraag is dan of het wel de juiste opdrachtgever voor je was in the first place.
Goede zakenmensen zullen begrijpen dat ook jouw diensten soms stijgen in prijs. Zij het door inflatie, door de verbeterde kwaliteit van je diensten, et cetera. Tenslotte zullen opdrachtgevers je serieuzer nemen als je je prijzen verhoogd en een goede onderbouwing kan geven hiervoor.
Lees ook: “FREELANCER OPGELET: DE EINDEJAARSCHECKLIST.”
Kick-start je freelance-life met bakken vol kennis, een ijzersterk netwerk en de juiste tools, templates en tips van professionals en van Qommunity. Word lid en profiteer direct van alle voordelen.