Dat we als ondernemers kartrekkers zijn, weten wij als geen ander. We hebben niet alleen invloed op de organisatie en werkcultuur, maar ook in het grotere geheel: de wereld om ons heen. En deze nieuwe flexibele wereld vraagt om een nieuwe manier van met elkaar samenwerken. Deze wereld vraagt (of schreeuwt eerder) om inclusiviteit.
’Inclusief leiderschap kan helpen hierin succesvol te worden.’ Kim en Kiki, oprichters van Qommunity, snappen als geen ander hoe je inclusiviteit moet inbouwen in je team, maar ook in de community daaromheen. Zij delen vijf tips om dit te creëren.
Maar wat is inclusiviteit eigenlijk en hoe pas je dat toe? Dat hebben we uitgezocht voor je: ‘Inclusief is open voor iedereen en zorgen dat iedereen, ongeacht de verschillende achtergronden, gelijkwaardig meetelt en meedoet.’ Is dat dan hetzelfde als diversiteit? Nee.
Diversiteit is slechts een belangrijk aspect hiervan. Het is een van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om inclusiviteit te realiseren. En diversiteit is zo’n belangrijke waarde in je organisatie en/of community, omdat je met verschillende achtergronden te maken krijgt.
Daarom is het belangrijk dat iedereen elkaar goed begrijpt binnen je community of organisatie. Harvard Business Review deed onderzoek naar waarom inclusief leiderschap tot succesvol samenwerken leidt. Het zorgt voor een hogere performance, betere kwaliteit van beslissingen, goede terugkoppeling en minder absentie. Everybody wins dus.
The Freelance Qommunity delen vijf praktische tips om je te inspireren. We vertellen je hoe je het vanaf vandaag al kunt integreren als ondernemer in je team of als freelancer binnen de samenwerking met je klanten.
1: Inclusiviteit begint bij intrinsieke motivatie.
Een kleine kanttekening: deze blog is exclusief voor mensen die écht gemotiveerd zijn dit toe te passen in hun community of binnen de organisatie. Dat is misschien gek om te horen als we het toch hebben over inclusiviteit. Het vraagt echter om veel tijd en geduld. Je zult er bewust en goed mee moeten omgaan.
Wist je bijvoorbeeld dat we een derde van onze tijd op het werk spenderen? Alles wat dus op de werkvloer gebeurt, maakt een enorme impact op de rest van ons leven. Bedrijven hebben dus uiteindelijk heel veel invloed op onze wereld en de mensen om ons heen. Daarom is inclusiviteit zo bepalend in hoe succesvol we met deze tijd omgaan op het werk.
Lees ook: “Vijf tips voor een gezonde work-life balance.“
Powerhouse Janet Stovall noemt zichzelf Diversity Pragmatist en Radical Inclusionist. Zo geeft ze in haar TEDxtalk een perfect voorbeeld van inclusiviteit: “Business can dismental racism and that’s why they have to be single minded about it. Church can not do it, school can not do it. Business can.”
Waar diversiteit gaat over absolute getallen, gaat inclusiviteit over impact. Inclusie moet gecultiveerd worden en dat begint bij innerlijke motivatie. Durf jezelf open te stellen en vraag jezelf af: ben ik volledig committed om de status quo te veranderen? Melanie Bosveld, oprichter van bureau Kult&Ace, zegt hierover:
“Het bouwen van inclusieve teams is alleen duurzaam als het management ook echt vanuit deze mindset bouwt. Daarom betrekken wij in onze Diversity, Equity and Inclusion (DE&I)-adviestrajecten altijd het hoger management, anders is het soms water naar de zee dragen. Inclusief leiderschap is hierin key: het creëren van een veilige omgeving waar er open vanuit diverse perspectieven kan worden gecommuniceerd en waar de (verschillende) competenties van iedereen worden gewaardeerd.”
2: Bouw een veilige omgeving.
The Freelance Qommunity is gelanceerd in de eerste lockdown. Zo vertellen Kim en Kiki: “De connectie tussen onze freelancers was mogelijk via de marketingmix van online kanalen: Zoom, Slack, e-mail en social media. Het netwerk van Qommunity bestaat uit zelfstandig ondernemers uit elke hoek van Nederland en België, en allemaal met verschillende leeftijden en achtergronden.”
Deze diversiteit en inclusiviteit vraagt om een bepaalde manier van community-management: “Alles mag er zijn, maar zeker online vervalt soms de context van een verhaal. Doordat we onze members Qollega’s hebben genoemd, ontstaat er al verbinding. We respecteren elkaar, geven elkaar ruimte en durven kwetsbaar te zijn. Dat schept een band en zorgt ervoor dat we elkaar verder helpen.”
Inclusiviteitsexpert Nadine Ridder benadrukt dat iedereen hier verantwoordelijkheid voor draagt: “Er is een gedeelde verantwoordelijkheid om duidelijkheid en veiligheid te creëren. Dat betekent dat we met elkaar bepalen wat we individueel nodig hebben om ons veilig te voelen en te kunnen werken op een manier die bij ons past. Heel belangrijk hierbij is dat we naar elkaar uitspreken wat we daarvoor van elkaar nodig hebben en het aangeven wanneer grenzen worden overschreden.”
En dat brengt ons naar de volgende tip: openheid en transparantie.
3: Open en eerlijke communicatie.
Inclusiviteit begint met het uitspreken van de wil om te veranderen, naar jezelf en anderen. Creëer je vervolgens een veilige omgeving, dan zullen anderen dat voorbeeld volgen. En of die veilige omgeving nu op Slack, social media of op fysiek op kantoor is. Het doel is om te kijken met een open blik naar de wereld om je heen en daarbuiten. Intrinsieke motivatie is écht geloven in wat je gelooft en daar voor de volle 100% achterstaan. Dat betekent dus ook het gesprek met elkaar aangaan.
Je kan je weekly teammeeting bijvoorbeeld beginnen met een gesprek over inclusiviteit. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken waarin je het met elkaar hebt over wat belangrijk is voor elkaar, wat je nodig hebt en wat anderen nodig hebben. Dit kun je ook doen wanneer je je klanten spreekt. Creëer de ruimte om het te hebben over andere perspectieven en deel ideeën.
Wanneer je bijvoorbeeld een briefing krijgt van een klant en je het graag wil bekijken vanuit een ander perspectief, stel dan bijvoorbeeld deze vraag: “Ik ben wellicht bevooroordeeld. Hoe kijk jij hier tegenaan?” Dat is vragen om positieve feedback en daar kun je op lange termijn ook je impact mee meten.
4: Inclusiviteit is zorgen voor gelijkwaardigheid.
Vanuit open communicatie binnen teamverband werk je toe naar een gelijkwaardige structuur (en dus inclusiviteit). Nadine focust zich op het thema gelijkwaardigheid. Kim vertelt: “Haar training Werk aan Gelijkwaardigheid hebben we laatst aan ons team en Qommunity aangeboden. Want iedereen heeft een blinde vlek, onbewuste vooroordelen en privileges waar je uiteindelijk iets mee kunt doen.”
Volgens Nadine kan er dan pas écht succesvol gewerkt worden: “Een inclusief team vraagt in eerste instantie om een samenstelling waarin voldoende verschillende perspectieven zijn vertegenwoordigd. In samenwerking gaat het om gelijkwaardigheid. Dat betekent niet dat er geen leidende en ondersteunende rollen zijn, maar het besef dat alle rollen net zo belangrijk zijn voor het geheel en dus ook zodanig worden gewaardeerd.”
Kijk ook eens bewust naar je team, waarin verschillen jullie van elkaar? Of zijn er juist teveel overlappende skills? Melanie geeft hierbij de tip: “Het zit in de aard van de mens om andere mensen snel in een hokje te stoppen. Een werknemer kan wellicht introvert zijn, wat op kan vallen in een extraverte omgeving bijvoorbeeld in de sales of PR. Maar wellicht is deze persoon wel heel goed in structuur aanbrengen en in cijfers. Highlight deze goede eigenschappen, ook naar de rest van het team. The strength of the team lies in diversity!”
5: Wees nieuwsgierig
Je bent nooit uitgeleerd, daar geloven we ook bij The Qommunity heilig in. Heb daarom geen oordeel, maar blijf ontdekken. Dit is een mooi uitgangspunt voor de toekomst. Creatief consultant Maartje Weijers geeft hierbij de tip: “Blijf jezelf afvragen hoe jij met jouw netwerk en skills behulpzaam kunt zijn voor anderen.” Ras-Rotterdammer en creative director Leon Kranenburg is ook altijd nieuwsgierig naar de intrinsieke motivatie bij zijn klanten: “We kunnen en moeten educaten, soms ook onze eigen klanten of partners, maar ik verwacht wel culturele sensitiviteit.”
Hij vervolgt: “Awareness anno 2022 bij de mensen waarmee en waarvoor we werken. Ik vraag daarom door, voel aan en neem dan een beslissing of de samenwerking daadwerkelijk oprecht en echt is. Wanneer een klant er toch een zienswijze op nahoudt waar wij niet achter staan, nemen we afscheid.” Op deze manier vormen we de ultieme vorm van met elkaar samenwerken. Juist nu is dat belangrijker dan ooit.