Hoe meer freelance programmamaker Leonoor Bergen leerde over duurzaamheid en impact maken, des te meer ze er de kriebels van kreeg. Ze realiseerde zich dat we met z’n allen iets in stand houden wat totaal achterhaald is. Met haar contentplatform Equinox helpt ze nu ondernemers om te denken in systemen en oplossingen die bijdragen aan een betere wereld. Lees hieronder wat regeneratief ondernemen inhoudt en hoe het jouw freelance onderneming kan verrijken.

 

“Het frame van moeder aarde die aan het roer staat van al jouw beslissingen, is heel krachtig

 

Q: Hey Leonoor! Allereerst: ‘regeneratief’ is een goed woord voor galgje. Wat betekent het precies?

Het woord klinkt inderdaad ingewikkeld, maar de principes van regeneratief ondernemen zijn eenvoudig. Een regeneratieve economie geeft meer terug dan hij neemt van de aarde en de mensheid. Regeneratief ondernemen is optimistisch, vindingrijk, circulair en inclusief voor mens én natuur. 

 

Q: Wat doe je met Equinox en wanneer is dit voor jou succesvol?

Met mijn contentplatform in aanbouw Equinox vertel ik je het andere, regeneratieve verhaal over duurzaamheid en leer ik je hoe jij regeneratief kunt ondernemen. Mijn grootste droom is iets waar we op dit moment met Equinox heel hard aan werken: een eigen plek in Frankrijk waar regeneratieve landbouw, regeneratief en distributief ondernemen en de kunsten samenkomen met gastvrijheid.

Het is voor mij succesvol als het lukt om een online en offline community op te bouwen die elkaar en anderen inspireert met dit gedachtegoed en deze manier van werken. En als het lukt om met de lokale gemeenschap activiteiten te ontwikkelen die de gemeenschap versterken en het dorp leefbaarder maken.

 

Q: Wat is een trick die je als individu vandaag de dag kan implementeren?

Zet je kortetermijnbril af. Probeer met elke beslissing die neemt (koop ik deze jurk? Ga ik op deze plek een kantoortje huren?) te denken vanuit de toekomst. Als jij jouw kleinkind was, waarvan je hoopt dat hij of zij in een leefbare, eerlijke wereld opgroeit, is dit dan een goede beslissing? We moeten leren om bij alles wat we doen naar de lange termijn te denken. Plant je nu een boompje in je tuin, dan zul je die niet zien uitgroeien tot een grote, schaduwgevende boom. Maar de generaties na jou zullen je dankbaar zijn.


Als het om jouw bedrijf gaat: er is toffe beweging gaande van bedrijven die Mother Nature tot CEO van hun bedrijf benoemen. Als freelancer is dat misschien niet helemaal logisch, maar het frame van moeder aarde die aan het roer staat van al jouw beslissingen is heel krachtig. Het helpt je om meer te gaan denken in termen van ecologisch succes in plaats van economisch succes. Want op een onleefbare wereld is geen gezonde economie mogelijk. Ecologie moet dus vanaf nu bij alles wat we doen voorrang krijgen boven economie.

 

Q: Hoe groot is de impact die je als individu kan hebben?

Zo groot als jij maar wilt! Er is een mooie term, ‘weaving’. De economie waar we naartoe moeten is een netwerkeconomie, die bestaat uit met elkaar verweven individuen die samen massa maken. Om de grote culturele en economische transitie te maken hebben we heel veel mensen nodig. Die moeten elkaar mobiliseren.

Bedenk ook dat wat jij doet, mensen in jouw omgeving kan inspireren! Privé of op je werk. Het gaat om het domino-effect van jouw daden. Zie het als een virus, waarbij de R boven de 1 moet zijn. Als je het zo bekijkt, is elk individu dat jij aanzet tot duurzaam gedrag grote winst!

 

Q: Hoe kan je de impact die je maakt vastleggen? Om bijvoorbeeld ook te kunnen presenteren en te laten zien aan anderen. 

Daar zijn veel verschillende methodes voor, waarbij je zowel de negatieve impact van jouw bedrijf als de positieve impact kunt meten. Vaak hangen die twee sterk met elkaar samen en wil je kijken hoe je jouw negatieve voetafdruk kunt ombuigen in een positieve.

Je zou bijvoorbeeld kunnen bedenken dat je als je voor jouw werk veel moet vliegen, je een deel van je tijd beschikbaar stelt om lokaal mee te helpen aan natuurbehoud of aan het planten van nieuwe natuur, zoals voedselbossen

Mijn tips:

  • Kijk eens op de website van het Green Reporting Initiative als je jouw impact wilt meten en vastleggen in bijvoorbeeld je jaarverslag.
  • Onderzoek hoe je als het over positieve impact gaat bij kunt dragen in jouw gemeente of regio. Dat maakt jouw inzet haalbaar en zichtbaar.

 

Q: Hoe kan je een opdrachtgever mee krijgen in jouw individuele systeem, visie of doelstelling?

Wat opdrachtgevers betreft, is het denk ik goed om voor jezelf na te gaan hoe belangrijk het voor je is om met opdrachtgevers te werken die jouw waarden onderschrijven. Wil je voor grote vervuilers werken, of voor bedrijven die bekendstaan om uitbuiting of onderbetaling? Hoe ver wil je daarin gaan? Wat mij heel boeiend lijkt, is om een soort manifest te maken voor jezelf met de waarden die jij belangrijk vindt als het om duurzaamheid gaat. Doe je research naar een potentiële opdrachtgever en stap met goede vragen een gesprek in. Stuit je op weerstand omdat je kritische vragen stelt? Als je trouw wilt blijven aan jouw waarden ga je misschien niet met hen in zee. Als heel veel freelancers en partners dat doen, heeft zo’n bedrijf een probleem. Jouw actie is niet onbetekenend, het gaat om de optelsom. Dat is iets wat we heel goed in ons hoofd moeten knopen. Kijk maar naar de Plastic Soup Surfer, die onlangs het statiegeld op kleine plastic flesjes voor elkaar kreeg.

 

Q: Wat zijn de meest voorkomende struggles en reacties die jij tegenkomt als je het over regeneratief ondernemen hebt met mensen die er niks vanaf weten?

Punt 1: Ik hoor heel vaak van mensen dat het toch geen zin heeft om iets te doen als grote bedrijven en de overheid niets doen. Dat is een kulargument. Bedenk dat bedrijven van ons, consumenten (en van jou als opdrachtnemer), afhankelijk zijn. Het gaat allemaal om druk uitoefenen. En dat doe je niet alleen maar met velen. Jullie zijn massaal lid van Qommunity, dus: massa! Jullie kunnen alle freelancers van Nederland optrommelen om verandering te eisen bij je opdrachtgevers. Dat manifest waar ik het eerder over had: laten we dat met z’n allen opstellen. Maak het onderdeel van je contract. Als duizenden freelancers dat doen, heeft dat zeker impact. Ook richting de overheid.

Punt 2: De meeste mensen zijn heel erg geïnteresseerd. Iedereen voelt dat het systeem piept en kraakt. We hebben het de afgelopen 1,5 jaar allemaal ondervonden. Terug naar het oude normaal, dat is pas onrealistisch. Sla er een willekeurig IPCC klimaatrapport voor open, verdiep je in vluchtelingenstromen en je weet waarom. Want waar ik soms van schrik, is dat veel mensen zich niet informeren. Ik vind dat je als hoger opgeleid individu dat zich zorgen maakt, de verantwoordelijkheid voor volgende generaties hebt om je op zijn minst te informeren over klimaatverandering en sociaal-economische ongelijkheid. Als iedereen die dit blog leest deze zomer De Donuteconomie van Kate Raworth zou lezen en we voeren dit gesprek daarna opnieuw, dan zouden we (met alle respect) een heel ander gesprek hebben.

Punt 3: Daarnaast hebben veel mensen een gevoel van machteloosheid: ik ben in het grote systeem niets waard. Dat is onzin! Kijk naar Greta Thunberg, kijk naar zo’n Plastic Soup Surfer, maar kijk ook naar een initiatief als Aardpeer, of Eva Rovers van het Burgerberaad, allemaal zeer impactvolle initiatieven, ontstaan uit individuele ideeën en ambities.

Binnen Qommunity vinden we thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en diversiteit heel belangrijk. We geven lokale impactmakers een podium, we leren meer door boeken te lezen in onze #boekenQlub, we organiseren waardevolle workshops en we leren van elkaar. Ben jij freelancer en heb je behoefte aan connectie met inspirerende gelijkgestemden? Kijk eens of het membership wat voor jou is of meld je even aan voor de wekelijkse #freelancefriday online koffietjes in onze eventkalender. Is gratis, vrijblijvend en vooral vet gezellig!