Hybride werken: wat brengt de toekomst?

Hybride werken, Netwerken, Nieuws, Partners, Qollega's, Vodafone

hybride werken in de metaverse
Tech journalist Bram weet álles

Freelancers zijn de workforce van de toekomst. Daar geloven we heilig in en de wereld wordt alleen maar flexibeler. Remote werken wordt de standaard en tegenwoordig is netwerken in de virtuele wereld heel normaal. Maar of we online, hybride werken of dat we écht fysiek contact maken. Verbinden doe je samen, want: together we can! 

Onze partner Vodafone Business begrijpt als geen ander dat de hybride vorm van (net)werken de toekomst is. Tech journalist Bram van Dijk weet alles over de metaverse en VR. Hij neemt je in deze blog mee in de technologische ontwikkelingen en wat dat voor invloed heeft op hybride werken. Ja, want hoe ziet de wereld van werken er in de toekomst uit?

 

The Metaverse 

Ik hoef jullie niet uit te leggen dat je prima ‘echt’ contact kan maken online. We doen niet anders! Maar wat is de volgende stap? Enter the Metaverse! De term stamt uit 1994, uit het science fiction boek Snow Crash. Facebook kaapte vorig jaar de term door het bedrijf om te dopen tot ‘Meta’ en een zowel utopische al dystopische presentatie te geven. Via deze link krijg je een voorproefje van 1,5 uur. Het is futuristisch, erg vervreemdend en je hebt Zuckerberg nog nooit zo eng gezien. 

 

Maar wat is het? 

De metaverse, oftewel het meta-universum, is op dit moment een belofte van een virtuele laag over de werkelijkheid waar verschillende virtuele werelden aan elkaar geknoopt worden. Zit je eerst nog met je opdrachtgever in een VR-meeting, dan spring je ineens over naar een potje beatsaberen. In elke wereld heb je weer een andere avatar. Voor je werk een memoji, voor jou als gamer een fantasiebeest. Alles wat je in fysieke wereld hebt, krijg je ook in the metaverse. En jij hopt van wereld naar wereld. 

Dat klinkt allemaal bijzonder futuristisch, maar er zijn nu al duidelijke voorbeelden van virtuele werelden. Denk bijvoorbeeld aan Second Life, dat was echt een virtuele wereld. Maar zo ook Roblox, waar vooral kinderen samen komen om met elkaar spelletjes te spelen. Veel jongeren spreken elkaar al meer in games zoals Fortnite dan face-to-face zonder scherm. Ook organiseert Fortnite live virtuele concerten, waar je met je vrienden aanwezig kan zijn. En ga eens na: communiceer jij meer in de virtuele of in in de fysieke wereld? We staan al met een dik been in de metaverse. 

 

Wat moet er nog gebeuren?

Het voelt toch nog allemaal wat abstract. We blijven personen die naar een scherm kijken, het is niet zo dat ons hele zicht overgenomen wordt. De missende schakel is de bril. Elk groot techbedrijf pompt tegenwoordig miljarden dollars in de technologie die ze in een bril stoppen. 

Apple komt waarschijnlijk later dit jaar met een VR-bril. Die is alleen nog maar voor binnenshuis gebruik, maar het duurt nog maar een paar jaar voordat de grote tech-bedrijven met VR-brillen komen die eruit zien als normale brillen. Brillen die een virtuele laag over de werkelijkheid leggen. Ik denk echt dat binnen 5 jaar de brillen gemeengoed zijn geworden.

 

Maar wat kan jij daar nu mee en wat betekent dit voor het hybride werken in de toekomst? 

Facebook is op dit moment het verst als het gaat om dit op de markt te brengen. De VR-bril Meta Quest 2 kost nog maar 350 euro en daarmee kun je bijna alles. In de gratis app Horizon Workrooms kan je VR-vergaderen en ik beloof je, dat werkt echt beter dan weer een Zoom-call waar iedereen iets anders zit te doen. Hybride werken gaat er dus ook compleet anders uitzien.

Maar wat Facebook ook doet in Workrooms is jouw bureau virtueel maken. In dit filmpje van Bright laat ik je zien hoe dat eruit ziet. Je kan dus in je eigen virtuele wereld achter je eigen virtuele computer plaatsnemen en daar alles doen wat je gewend bent. Zo kan je zelf je omgeving maken, bepalen hoe groot je scherm is, maar ook met andere freelancers over de hele wereld afspreken om naast elkaar te gaan werken.

 

Gaan we dan de hele dag hybride werken met een bril op achter de computer? 

Nee, daarvoor zijn ze nog te zwaar en te drukkend. Maar ik heb ervaren dat het echt een meerwaarde is, zeker als het gaat om contact maken met anderen. Er moet nog een hoop verbeteren en er valt nog een hoop te winnen. Maar dat onze virtuele zelf even belangrijk wordt (of misschien wel al is) dan ons lichamelijke zelf, daar ben ik van overtuigd.

We zijn razend benieuwd wanneer we met zo’n bril op in onze lokale koffietent zitten om lekker te meeten met mensen over heel de wereld. Wil je nu meer weten over dit onderwerp, volg Bram op Instagram of luister de podcast serie Out of Office van Vodafone Business over hybride werken waar hij een techrubriek heeft. Hoe dan ook: we gaan met elkaar verbinden. Door Qommunity doen we dat online en offline, want connectie is waarom we hier zijn op deze wereld. Zoek je nog naar de ultieme 5G verbinding? Kijk naar de voordelen van Vodafone Business