HOE QOLLEGA STEPHAN ALSPEER IMPACT MAAKT

Diversiteit en inclusiviteit, Duurzaamheid, Impact, Nieuws, Qollega's

Q&A MET STEPHAN ALSPEER

Deze maand staat in het teken van impact maken. Hier lichten we Qollega’s uit die zich inzetten om de wereld weer wat mooier te maken. En als we aan impact denken, dan denken we aan onze Qollega Stephan Alspeer. Freelance strateeg en oprichter van Include Now. Een organisatie die zich hard maakt voor een inclusieve mediawereld. We vragen Stephan hoe het met hem gaat, waar hij trots op is, hoe hij de toekomst ziet en wat zijn missie is. Lees mee:

  • Qollega! Hoe gaat het met je? Waar ben je allemaal mee bezig?

Goed! Het is voor iedereen even aanpassen in deze nieuwe en bijzondere tijd. Voor mij was het een zomer van reflectie en gelukkig veel werk. Waarin ik onder andere de mooie bewustwordingscampagne www.2k40.nl heb mogen ontwikkelen. Ik heb ook tijd genomen om goed na te denken over onze markt. Welke veranderingen gaan eraan komen en waar is behoefte naar? 

  • Super fijn om te horen. Ook waren jullie met Include Now een petitie gestart voor meer gelijkheid in de creatieve industrie. Hoe gaat het daarmee? Zijn er concrete acties uit voort gekomen?

Klopt! De petitie is opgegaan in de Dutch Marketing Diversity Fund. Samen met zeventien brancheorganisaties hebben we het Dutch Marketing Diversity fund opgezet. Een fonds en programma om – samen met alle bedrijven actief in het vakgebied – diversiteit en inclusiviteit structureel en meetbaar te verbeteren. Hier hebben zich tientallen bureaus op ingeschreven en merken als Philiips en Unilever. 

  • Wow dat is echt super vet! Nice work. Hoe kijk jezelf naar quota op huidskleur, afkomst of zelfs seksuele geaardheid in een bedrijf/afdeling?

    Ik ben voorstander van het meetbaar maken van bias. Ik geloof niet in het sturen op etniciteit of geaardheid. Sterker nog, ik zie daar geen enkel voordeel van in. At the end of the day draait het om kennis en vervolgens empathie. In dat laatste (empathie) heb ik alle vertrouwen aan het eerste werken we aan.  
  • Wat een mooi antwoord. Hoe kunnen we als freelancer een opdrachtgever inspireren om meer te doen met een inclusieve bedrijfscultuur?

Als strateeg is dat makkelijk. Duiden, duiden en nog eens duiden. Maak grote veranderingen klein. Verwijs naar discussies die in Nederland plaatsvinden aan bijna iedere keukentafel, wijs op demografische verschillen, op de opkomst van een activistische generatie. Neem je klant mee door hem/haar via een ander perspectief naar zijn omgeving te kijken. Als je hetzelfde ziet kan je vervolgens samen werken naar mooiere producten. 

  • Thanks voor deze waardevolle tips. Hoe kunnen we samen een nieuwe normaal vormgeven? En hoe ziet dit nieuwe normaal eruit? 

Lastige vraag! Ik ben geen trendsetter en hoop dat ook niet te worden, hahaha! Wat wel een feit is dat we demografisch op twee fronten veranderen. Dit is aan de ene kant de meest diverse generatie ooit als je kijkt naar generaties. Maar aan de andere kant is de generatie van 55 plussers nog nooit zo invloedrijk, gezond en vitaal geweest. Deze laatste groep is alleen al in inkomen bepalend voor veel media kanalen en dat effect zullen we teruggaan zien bij merken en diensten. Nooit eerder waren ouderen zo jong en jongeren zo divers. 

  • We hebben volle vertrouwen in de toekomst! Heb je zelf nog vette voorbeeldcases die we moeten checken? 

Ik vind mijn laatste case toch het mooiste voorbeeld. Mijn persoonlijke pareltje! Check www.2k40.nl en het filmpje en mijn blog die ik er over schreef. 

  • Gaan we doen. Wat is jouw missie, jouw persoonlijke en die vanuit IncludeNow? 

Verjongen en verbreden. IncludeNow hebben we er altijd naast gedaan. Nu is het zaak om het over te dragen aan een nieuwe generatie bestuurders. Ik kijk daar trouwens erg naar uit. Practice what you preach. Ik ben niet meer die jonge maker die ooit was. Ik blijf nog steeds die verbaasde blik houden, maar ik weet zeker dat er een nieuwe generatie (jonger en misschien zelfs ouder) is die dat ook kan. 

  • Hoe kan ik blijven leren? Heb je tips boeken, films, theater?

Blijf jezelf omringen door tegenpolen en lees, kijk en werk ook buiten je eigen comfort zone. Dat gaat van podcast tot aan kranten. En van boeken tot films.  

Over nieuwe dingen leren gesproken. Binnen Qommunity vinden we #education heel belangrijk. Daarom hebben we binnen onze Qollega Slack-groep een #boekenQlub, organiseren we maandelijkse workshops en delen we kennis/verhalen/tips. We doen er alles aan om een super freelancer te worden. Alles om de wereld mooier, diverser, inclusiever en duurzamer te maken. Sta jij hier ook achter, ben je freelancer en heb je behoefte aan connectie met mooie en inspirerenede mensen? Kijk eens of het membership wat voor jou is en meld je aan voor de #freelancefriday online koffietjes in onze eventkalender. Is gratis, vrijblijvend en vooral vet gezellig! ☕️