HOE KUN JE OPTIMAAL REMOTE WERKEN?

Freelance tips, Netwerken, Remote werken, Starters, Workation

Q&A MET ALEX MALONE

Geschreven door Alex Malone en Kim Trotz.

Het thema van de maand is #WORKATION, en dit jaar daarmee ook gelijk #STAYCATION. Als je denkt aan remote werken vanaf je hangmat op Bali of in de Nederlandse natuur, dan denk je aan Meetings In The Sun. Alex Malone noemde haar bedrijf zo en werd daarmee Queen Remote Working. Ze werkte al vanaf verschillende wereldplekken en leerde zo haar leven hacken. Want hoe manage je twee goedlopende bedrijven door 4-6 uur per dag achter je laptop te zitten zonder dat je verdrinkt in het prachtige uitzicht? In dit interview lees je meer over vrijheid, productiviteit en werken in de (Nederlandse) natuur. Lees mee. 

Q: Voel je jezelf freelancer of ondernemer? 

A: Ik ben begonnen als freelance digitaal strateeg, maar zie mezelf nu als ondernemer. Ik ben de founder van het bureau Mister Magpie en Meetings in the Sun, een community en online platform over remote werken. 

Q: Ben jij dan een reizende ondernemer aka een #DigitalNomad?

A: Nee, niet meer. Een digital nomad is in mijn beleving iemand die al reizend, als nomad, geld verdiend doordat hij onderweg, via het internet, een groot gedeelte van zijn werkzaamheden doet. Toen ik begon met remote werken en mijn freelance business opzette in 2014 deed ik dat tijdens een wereldreis, toen was ik een digital nomad. Nu ben ik iemand die remote kan werken en dat geeft mij de mogelijkheid om veel te reizen. Ik werk graag vanuit verschillende plekken in binnen en buitenland. Zo zit ik nu in een VW-busje op de heide in Heeze, was ik vorige week in de Biesbos en de week daarvoor in Frankrijk. Maar ik heb ook gewoon een koophuis op Strijp-R in Eindhoven. Voor mij is dit nu het beste van twee werelden. 

Q: Wat héérlijk. Wanneer ervaar je de ultieme vorm van vrijheid?

A: Vrijheid is voor mij elke dag zonder wekker wakker worden met een positief gevoel en een intrinsieke motivatie voor de dag die komen gaat en nog niet weten hoe die dag er precies uitziet. Ik vind het heel erg lekker dat ik kan doen waar ik die dag zin in heb. Ik werk niet meer met to do-lijstjes, maar ik werk op basis van mijn doelstellingen. Elke dag kijk ik: wat kan ik vandaag doen om een stap dichtbij die doelstelling te komen? Door de dag te beginnen met een soort van creatieve brainstorm krijg ik direct zin in alles wat ik die dag mag neerzetten. En waar ik dat dan doe, of hoe laat ik begin, dat maakt niet uit. Dat is vrijheid voor mij. 

Elke dag kijk ik: wat kan ik vandaag doen om een stap dichterbij mijn doelstelling te komen?

– Alex Malone

Q: WAUW. Hoe ben je tot deze utopische worklife-balans gekomen? 

A: Wat mij betreft gaat de belangrijkste tip over een stukje mindset. Remote werken werd een tijdje al ultimate life goal gezien toen de digital nomad trend op kwam. Remote werken is wat mij betreft geen doel op zich, maar een tool die je kunt inzetten om jouw dag te optimaliseren. Waar en wanneer werk jij het meest productief? Als je op die manier gaat  nadenken over jouw werkweek, dan kun je jouw output verhogen in een kortere tijd. Zo is het rendement op je uren hoger en heb je tijd over om andere dingen te doen die je gelukkig maken of je kunt het  gebruiken om extra werk te verzetten. Door het zo te bekijken is remote werken dus een manier om productiever en efficiënter te werken, waardoor je toewerkt naar een meer succesvolle business. Het vette eraan is dat je ondertussen je leven ook nog gebalanceerder en leuker maakt, simpelweg omdat je meer tijd over kunt houden. Het klinkt heel utopisch en ik moet eerlijk zijn: het heeft mij ook wat jaren van trial en error gekost om te komen waar ik nu ben. Dus hierbij een paar fijne tips over hoe te beginnen:

LIFE HACKS VAN ALEX MALONE

Tip 1: Werk met blokken en houd je daar streng aan. In Bali heb  ik mij bijvoorbeeld uitgedaagd om maximaal 6 uur  per dag te werken. Ik plande tijdblokken  in voor werk en tijdblokken in voor ontspanning. In het begin kwam het nog wel eens voor dat  ik nog  niet klaar was met het werk wat ik gedaan wilde hebben, maar dan  “moest” ik verplicht van mijzelf toch beginnen aan mijn ontspanningsblok. Ik kan je vertellen.. die blokken waren moeilijk, want ik wilde liever werken. Door daar in het  begin heel streng op te zijn kon ik steeds beter inschatten hoe lang ik met een taak bezig was. Bovendien motiveerde de blokken mij  om in een  korte tijd  productief door te werken, want ik wist inmiddels dat ik anders zat te balen op het strand dat ik nog niet klaar was. Door die training kan ik nu heel gestructureerd en productief werken  en heb ik twee goedlopende bedrijven waar ik 4-6 uur per dag aan besteed

Tip 2: Wees realistisch met je to do lijst. Het is bewezen dat het demotiverend (en dus productie-verlagend) werkt als  je een to do list hebt waar taken bijkomen in plaats van afgestreept te worden. Kies 3-5 taken uit voor die dag en  maak die af. Ben je daar doorheen en wil je meer? Dan bepaal je dan pas wat je nog meer op gaat pakken die dag. 

Tip 3: Ga testen wat jouw ideale ritme is. Besef je dat uit onderzoek is gebleken dat 80% van de mensen het meest productief in de ochtend zijn. Ben je geen ochtendmens omdat je dit hebt getest of is het nu simpelweg geen gewoonte van je? Ik was geen ochtendmens, maar heb mezelf tijdens een helweek aangeleerd om elke dag om 05:00 op te staan. Inmiddels wordt ik vroeg wakker zonder wekker en verzet ik het meeste werk voordat de rest van de wereld is begonnen met werken. Rond een uur of 11:00 neem ik  vaak een lange pauze en dan bekijk ik in de middag of ik nog een ronde wil werken. Dat kan van alles zijn: mijn socials bijwerken, ideeen uitwerken, huidige producten optimaliseren etc. Vaak werk ik in de ochtend in mijn bedrijf en in de middag aan mijn bedrijf. Ga testen wat jouw optimale indeling is qua tijd en  zorg dat je het zo indeelt dat je zoveel mogelijk goede output kunt leveren in zo weinig mogelijk tijd. Dat heb je niet binnen een week ontdekt dus geef jezelf daarvoor de tijd. The 4-hour workweek (de bijbel voor remote werken), de Helweek en Miracle Morning zijn bijvoorbeeld goede boeken om te lezen als je dit wilt ontdekken. 

Remote werken is wat mij betreft geen doel op zich, maar een tool die je kunt inzetten om jouw dag te optimaliseren.

– Alex Malone

Q: Last but not least. Wat zijn de beste #staycation #workation locaties in Nederland? 

A: Het ligt eraan wat voor soort #workation het beste past bij je doelstellingen van die week. Als ik een week aan mijn bedrijf wil werken dan zorg ik dat in lekker een week de natuur in ga. Het iefst met zo weinig mogelijk internet, zodat ik echt mijn volgende stappen kan zetten vanuit een connectie met mijn visie en missie. Daarvoor heb ik rust en ruimte nodig. Als ik in een harde actiemodus zit kan ik de energie van een stad juist heel lekker vinden. Ik kies in iedere geval nooit een plek uit op basis van mijn travelbucketlist, maar altijd op basis van de doelstelling van mijn werk. Ik boek graag dingen via natuurhuisje, ga graag weg met een campertje, maar vind designhotels ook chill om te verblijven. 

Wij houden van life hacks om je leven leuker, beter en makkelijker te maken. Met het Qollega membership bijvoorbeeld. Word Qollega en krijg vet handige workshops, life hacks van experts en toegang tot co-workdagen. Bijvoorbeeld in de natuur of op het strand. Of binnenkort zelfs een #workation in collaboration with Alex? Stay tuned op onze socials waar je dit soort leuke live content voorbij ziet komen.

Co-worken vanaf Beachclub Naturel in Scheveningen.
Je wilt het.