ZO BLIJF JE EEN FITTE FREELANCER VOLGENS MARC UDO

Fitness, Freelance tips, Impact, Nieuws, Personal branding, Qollega's, Starters

LET'S MOVE WITH MARC!

Geschreven door Qollega en copyQueen Aimée Schuurmans.

Omdat deze maand in het teken van FIT-HEALTH-SANITY staat, hebben we een waanzinnige workshop op de planning met niemand minder dan FitBoy Marc Udo. Maar wie is deze man, mythe, legende? Dat wilden we weten, dus vroegen we Marc ‘t hemd van ‘t krachtige lijf.

Marc, hoe lang ben jij al een fitte freelancer?

Ik ben in 2012 officieel begonnen als zzp’er en in 2015 als personal trainer.

Altijd een groot succes?

Ja, ergens wel. Ik heb altijd meerdere dingen gedaan zoals productie, horeca, modellen- en tv-werk. Dat was een voordeel, deze combinatie werkte altijd goed. 

Wanneer merkte je dat je een fitte ondernemer was?

Ik zag ergens de quote ‘Als je iets niet twee keer kunt kopen, dan moet je het niet aanschaffen’, die draag ik altijd bij me. Nog steeds trouwens. 

Het moment waarop ik al mijn vaste lasten voor twee maanden vast had staan en daarnaast nog iets overhield voor leuke dingen, realiseerde ik me dat ik een fitte onderneming had. Dat is eigenlijk pas sinds twee jaar. Daarvoor was het vooral finetuning, ervaring opdoen en meer tunen-tunen-tunen. Ik maakte veel uren, maar moest vooral investeren. 

Op een gegeven moment merkte ik dat ik moest opschalen en dat kon op drie manieren: meer klanten werven, meer trainingen geven of mijn prijs omhoog. Dat laatste heb ik gedaan. Toen ik merkte dat mensen nog steeds wilden blijven trainen, merkte ik dat ook mijn onderneming gezond was. 

Hoe kwam je daar terecht?

Ik had het erover met een vriend, die vroeg me wat ik verdiende. Ik wist totaal niet waar ik zat qua inkomsten. Het is belangrijk om een klankbord te hebben, andere zzp’ers waarmee je het over werk kunt hebben. Wat dat betreft is Qommunity natuurlijk top. Zo’n referentiekader maakt het makkelijker om in te schatten wat je moet doen. 

Wat adviseer je andere ondernemers om fitter te worden?

Voor zowel werk als fysiek geldt eigenlijk hetzelfde: geloof in je eigen kracht. Weet wat je zwaktes zijn, maar ook waar je kansen liggen. En weet ook dat het helemaal oké is om een baaldag te hebben. Morgen weer een nieuwe dag. Probeer je ‘zwaktes’ te beheersen en deze om te zetten naar sterke punten. 

Vertel eens wat over je ochtendritueel. 

Zo’n vijf a tien minuten voor mijn wekker word ik wakker. Dan sta ik op en ga ik douchen, ik eindig altijd met een minuut koud afdouchen. Dan loop ik naar beneden, zet ik de koffiemachine aan en drink ik twee grote glazen water. Ik leg twee kiwi’s op een plank en zet m’n Brinta op. 

BRINTA?!

Ja, je mag ook pap zeggen. 

Nee, all good. Bring back Brinta. 

Yep. Dan zet ik dus een koffie verkeerd en ben ik de deur uit voor m’n eerste klant. 

Hoe kom je aan klanten?

Veel komen bij mij terecht via mijn huidige klanten en sommigen zien me trainen in het park. Dan zien ze mijn bakfiets en nemen ze contact op. Die bakfiets werkt wel lekker. 

Verzin je wel eens een eigen workout? En heb je daar dan copyright op?

Ja, zeker. Ik heb niet gekeken of iemand anders er al eentje heeft uitgevoerd en ik vind dat copyright niet echt nodig is. Iedereen moet vrij zijn om deze oefening uit te voeren, natuurlijk.

Maar zou je het niet vet vinden als je iemand ‘THE UDO’ ziet doen?

Ja, tuurlijk. Net als een Burpee. 

Wat is ‘THE UDO’ eigenlijk?

Dat is een semi push-up op één onderarm met de andere op de grond. 

Jezus, Marc.

… 

Anyway… Heb je wel eens iemand getraind die fitter dan jijzelf was?

Zeker, dat hoort erbij. Dat is soms confronterend, soms demotiverend, maar het helpt je wel. 

Als je leert te relativeren en een kader voor jezelf schept, kun je je eigen koers bepalen. Dat geldt eigenlijk ook voor ondernemen. Je kunt je wel meten met iemand, maar ieder heeft z’n eigen tempo. Dus probeer niet mee te komen in het tempo van de ander, maar zoek je eigen maximaal. Pas dan kun je groeien. Je kunt natuurlijk wel een voorbeeld nemen aan iemand, maar keep it real! 

Workout/-shop 100% bijwonen? O.a. daarom moet je Qollega worden. Check hier wat je moet doen om je aan te sluiten bij HET freelance netwerk dat je leven leuker, fijner, makkelijker, gezelliger en – ronduit – fantastisch maakt.