Tijdens Q3: Het Freelance Netwerkdiner op 23 september ga je niet alleen verbinden met je Qollega’s, maar ook met externe partijen als Extinction Rebellion, ADE en New Amsterdam. New Amsterdam maakt docu’s, films, commercials, platforms en sinds kort ook de podcast: Room to Talk. In de reeks worden verschillende mensen geïnterviewd binnen het onderwerp Black Lives Matter. De podcast is bedoeld om de kloof tussen cultuur, maatschappelijke relevantie en communicatie te overbruggen. Oprichter en tafelheer Jelani Isaacs daagt je de 23e uit om een creatieve oplossing te vinden voor een huidig probleem. Lees hier waar Jelani mee bezig is, waar hij trots op is en wat je voor netwerkopdracht kan verwachten tijdens het diner.
Q: Jelani, eindbaas! Hoe is het met je?
Met mij gaat het beter! We komen met z’n allen uit donkere dagen, maar we nemen kleine stapjes naar het licht. Ik voel dat we in de richting komen van een goede eindsprint.
Q: Waar ben je deze week allemaal mee bezig geweest?
Ik doe van alles tegelijk. Het is een breed pallet; ik maak een podcast, ben bezig met cultuur- en kunst projecten, ik ben een personalized nutrition project aan het opstarten en ik bouw aan een nieuw content platform. Elk project is voor mij een leerschool. En spoiler: er komt volgend jaar een New Amsterdam produced film uit. Dat dus!
Q: Droomde je als klein kind van zo’n rol binnen de filmindustrie?
Ik zag mijn eerste filmset toen ik twintig was. Dat was de set van SIRE met Frans Weisz als regisseur. Tot die tijd heb ik nooit gedacht dat ik op zo’n producersstoel zou kunnen zitten. Ik wilde vroeger altijd Logistiek Medewerker Wegenbouw worden. Uiteindelijk ben ik deze industrie ingerold door Frits Harkema, mijn leermeester. Nu heb ik een droombaan waarin ik samenwerk met de mooiste en inspirerende mensen. Wat een feest.
Q: Vertel meer over een van je NEW AMS projectparels!
Shit, da’s moeilijk kiezen. Ik denk nu vooral aan dit project ‘Wij zijn aan’ voor de gemeente Soest & Baarn waarin we met de lokale jeugd een content platform aan het ontwikkelen zijn die aansluit bij het nieuwe normaal.
Q: Hoe zou ‘het nieuwe normaal’ volgens jou gedefinieerd moeten zijn?
De veranderingen die we doormaken als maatschappij zitten gelukkig in een stroomversnelling, maar de echte implementatie moet nog worden voltrokken. Het echte nieuwe normaal is wanneer iemand zichzelf kan zijn, en dat de wereld zich nog steeds als hetzelfde presenteert en verhoudt. Wanneer dromen en talent optimaal worden ingezet voor een evenwichtig en welvarend leven voor iedereen, behalve mensen die evil doen.
Q: Mooi gezegd. “Room to talk” is daar onderdeel van. Ook zo’n prachtig initatief van je! Welke gesprek uit de podscast-serie is je het meest bij gebleven?
Elke podcast is een bijzonder verhaal, maar het meest bijzondere gesprek is de laatste van het seizoen. Het gesprek met mijn ouders. Het maakte de cirkel van alle mooie gesprekken die we hebben gevoerd in de studio echt helemaal rond.
Q: Zijn er al concrete acties uit voortgekomen?
Jazeker. We zijn bezig met een organisatie die +PlusOne heet waar we ons committen om talent meteen diverse achtergrond te overtuigen dat wij als creatieve industrie toegankelijk zijn voor elk talent uit elke cultuur met elke achtergrond.
Q: Super vet! Wat is je ultimate goal met deze podcast?
Uiteindelijk telt alles met elkaar op. Alle gesprekken in de podcast, alle gesprekken over de podcast, alle initiatieven die in de podcast besproken zijn en worden uitgevoerd, de zelfeducatie, de kennisdeling. We moeten critical mass bereiken: samen! Die critical mass kan de verandering forceren.
Q: Tijdens het netwerkdiner vragen we jou als opdrachtgever om onze Qollega’s uit te dagen met een (netwerk)opdracht. Voor welk probleem hoop je dat onze Qollega’s op het diner een creatieve oplossing gaan vinden?
Er is een, misschien terechte, angst dat het gesprek over racisme zal afzwakken. Er wordt, bewust en onbewust, veel afleiding opgeworpen. Maar we zouden allemaal in gesprek met onderzoek en acceptatie moeten blijven. Terwijl we ook nog steeds de beste in ons vak willen zijn met dito werk. Hoe kunnen we dat het beste doen? Dat ga ik de Qollega’s vragen tijdens het netwerkdiner.
Q: We kijken uit naar de 23e. Jij ook?
Enorm! Ik ben benieuwd of dit onderwerp ook onder The Freelance Qommunity leeft en of het eng is om als freelancer hier het gesprek over te voeren bij een opdrachtgever op de werkvloer.
Podcast Room to Talk: New Amsterdam pakt de kans om haar gedachten en verwachtingen voor onze huidige samenleving en positionering binnen een bedrijfsomgeving uit te drukken. New Amsterdam is bij de discussies betrokken omdat hun netwerk verder reikt dan het conventionele en een meer onderstroom-gericht doel heeft. Het doel: de kloof tussen cultuur en communicatie overbruggen. Deze afleveringen weerspiegelen de invalshoeken van deze gedachten en verwachtingen. Luister alle afleveringen hier terug.
Op woensdag 23 september daagt Jelani je uit met deze bijzondere netwerkopdracht. Samen met je tafel (van ca. 5 Qollega’s) bedenk je een creatieve oplossing voor dit probleem in de categorie Black Lives Matter. Word vandaag Qollega en je bent 100% bij dit netwerkdiner. In je gastenlijstplek zit een tafel vol heerlijk eten van Budd Catering en krijg je echte connectie met je Qollega’s in de prachtige Zuiveringshal. Zie je daar!