Deze maand zetten we Qollega’s in het zonne(paneel)tje die impact maken en zich inzetten om de wereld mooier te maken. Meet Kiki Calis, co-founder van The Freelance Qommunity en Sustainable Creative. Ze verbindt mensen en maakt ze op een creatieve manier bewust van hun impact op de planeet. Dat doet ze van concept tot en met productie. Met haar kennis hoopt ze je te inspireren, zodat jij je omgeving weer inspireert. Zodat we met z’n allen bewust zijn van onze (freelance) life style. Lees haar verhaal en check deze concrete freelance life hacks.
Hoe ik sustainable creative werd
Mijn liefde voor verduurzamen ontstond toen ik in de festivalwereld werkte. Als eindverantwoordelijke voor DGTL Festival zag ik hoeveel impact je kan maken op een slimme en duurzame manier. Zo heb ik me hard gemaakt om van DGTL een vleesvrij festival te maken, wordt er niet gebruikt gemaakt van single use plastic en gebruikt het festival nu slimme stroomplannen. Dat vond ik echt vet, want zo maakte ik op een creatieve manier veel jonge mensen bewust van duurzaamheid. Een gezonde balans vinden in deze consumptiemaatschappij is een hele mooie uitdaging en niet altijd even makkelijk, maar is tot een zeker hoogte echt te doen. Trust me! Ik probeer altijd positief te blijven en op een creatieve manier naar grote vraagstukken of problemen te kijken. Ik denk in oplossingen en maak er een leuk project van om zo mensen in beweging te krijgen. Mijn kennis die ik door de jaren heen heb opgebouwd deel ik graag met jullie. Ik houd ervan om lekker concreet te worden met meetbare resultaten en een lekker designtje, want het oog wilt ook wat. Daarom deel ik mijn favo freelance project, concrete tips en fijne inspiratie.
Wat ik leerde van Brasserie 2050
Mijn inspiratie haal ik uit de natuur, want daar zijn al zoveel slimme en logische systemen waar wij super veel van kunnen leren. En als je die vette systemen kan doorvertalen naar een mooi ontwerp én een goed verhaal, dan ben ik helemaal fan van je. Een mooi voorbeeld hiervan is Brasserie 2050. Ik werd door The Food Line-up al aangehaakt bij de conceptfase hiervan en was ook verantwoordelijk voor projectmanagement op het festival zelf. Het concept staat in het teken van het wereldvoedselvraagstuk: hoe gaan we in 2050 bijna 10 miljard mensen van voedsel voorzien? Met Brasserie 2050 inspireerden we de Lowlands-bezoeker met future proof gerechten gemaakt van ingrediënten van nu en uit de toekomst. Zoals een hybride steak tartaar waarbij de helft uit vlees bestaat.
Het restaurant van de toekomst
Het circulaire paviljoen is door Overtreders W ontworpen als voedselschuur van de toekomst. Bouwen voor de toekomst is circulair bouwen: zorgen dat er geen grondstoffen verloren gaan. Het paviljoen is dan ook gemaakt van geleende, gehuurde en demontabele materialen die allemaal hun restwaarde behouden. De hoofdconstructie bestaat uit standaard palletstellingen, de tafels zijn gemaakt van gerecycled plastic en de gevel wordt gevormd door vertical farming kasten gevuld met keukenkruiden. Al het eten is zichtbaar en wordt gebruikt in de keuken. Het extra gewicht dat nodig was om niet om te waaien werd opgevangen door geleende granen van een boer uit de polder. Zo is alles herbruikbaar en ziet het er ook nog fantastisch uit:
Drie duurzame life hacks voor freelancers en niet-freelancers
Hoe kun je echt duurzame impact maken als freelancer? Hier bedoel ik mee: hoe kun je zo bewust mogelijk leven, rekening houden met de natuur en je omgeving en je CO2-uitstoot zo laag mogelijk houden. Freelancers zijn in de basis eigenlijk al ‘duurzaam’. Wij ownen meestal geen groot bedrijfspand, personeel, vervuilende productieketens. We hebben vaak niet meer nodig dan een goed netwerk, telefoon en een laptop. Daarnaast zijn freelancers flexibel en kunnen we onze eigen bewuste keuze maken om zo onze footprint klein te houden. Dat zijn allemaal beweegredenen waarom ik ervoor heb gekozen om zelf te gaan ondernemen.
Tip 1: Stel jezelf de vraag “heb ik het echt nodig?”
Ik begin met een grote persoonlijke lifehack die mij altijd scherp houdt en je op alles kunt toepassen zodat je dagelijks bewuste keuzes kunt maken. En die ook nog eens super gezond is voor je portemonnee. Stel deze vraag aan jezelf in de supermarkt, tijdens het online shoppen of als je vliegtickets boekt. Dit is een hele leuke manier van jezelf uitdagen meer bewuste keuzes te maken. Als je antwoord is: “Ja dit heb ik nodig!” OK cool. Dan stel je jezelf de tweede vraag: “Zijn er ook andere manieren om dit te realiseren? Kan ik het bijvoorbeeld lenen of tweedehands aanschaffen?” Zie hier een voorbeeld:
Tip 2: Ga voor tweedehands, ook als je elektronica nodig hebt
Is je laptop of telefoon kapot en kan je daardoor niet werken? SHIT! Koop geen nieuwe, maar ga voor refurbished electronica. Growthinker schreef hier een mooi artikel over. Want oude elektronica is na plastic de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Ik heb al jaren een tweedehands laptop, telefoon en iPad die het super goed doen. Er zit gewoon garantie op en je krijgt er netjes een factuurtje bij.
Tip 3: Bewust eten en drinken
We leven in een wereld waar on-the-go-koffie halen het nieuwe borrelen is. Koop daarom een reusable coffeecup! Dat scheelt afval en bij veel koffietentjes krijg je dan ook nog eens korting. DUBBEL WINNEN! Verder: koop lokaal, biologisch en probeer minder vlees en vis te eten. Zo denken we met z’n allen aan onze planeet en oceaan. In kleine stapjes maken we samen grote impact.
Nog meer inspiratietips:
Podcast: Lidewij Edelkoort on Why Doing Less Is More van The Slowdown
Boek: Dit is een goede gids – de duurzame lifestyle bijbel
Docu: Abstract, Neri Oxman (Netfllix)
Dit was de eerste blog van Kiki, maar gelukkig blijft ze je op ons platform inspireren op het gebied van duurzaamheid! Binnen Qommunity vinden we thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en diversiteit heel belangrijk. We geven onze freelance talenten een podium, we leren meer door boeken te lezen in onze #boekenQlub, we organiseren waardevolle workshops en we leren van elkaar. Ben jij freelancer en heb je behoefte aan connectie met inspirerende gelijkgestemden? Kijk eens of het membership wat voor jou is of meld je even aan voor de wekelijkse #freelancefriday online koffietjes in onze eventkalender. Is gratis, vrijblijvend en vooral vet gezellig! ☕️