Als freelancer extra verdienen!?

Financiën & Legal, Freelance tips, Nieuws, Qollega's

Extra omzet, extra vrijheid.

Als iemand zichzelf een senior-freelancer mag noemen, dan is het Edwin Dijkstra wel. Vijftien jaar marketeer, tien jaar freelancer. In die tien jaar vertienvoudigde hij zijn inkomen. SAY WHUT! Dat willen wij ook wel. Hij schreef onlangs het boek ‘SUPERFREELANCER’ en daarom vroeg we hem om jou te inspireren: hoe doe je dat?! Hoe verdien je op alle mogelijke manieren geld om te kunnen werken in alle vrijheid voor wie en waar je maar wilt? Ga ervoor zitten en maak aantekeningen. Let’s make money! 

Als freelancer verkoop je je kennis voor geld. Dit doe je in de vorm van uren, pakketten of fixed fees. Hoe dan ook, je zult tijd moeten spenderen aan je klant om de uitdagingen op te lossen waarvoor je wordt ingehuurd. En daar is niets mis mee. Als het goed is voer je werkzaamheden uit waar je plezier uithaalt, waar je goed in bent en waar je voor betaald krijgt. Dat is super. Je hebt daarmee een business waar je trots op mag zijn. 

Toch is er niets mis mee om grotere ambities te hebben. Misschien wil je al een tijdlang een extra verdienmodel toevoegen om je inkomen te diversificeren. Misschien wil je de loze uren productief inzetten voor een eigen projectje. Zelf freelance ik tien jaar en heb ik een vijftal extra verdienmodellen opgetuigd. 

De meest recente is mijn boek SUPERFREELANCER‘, dat mij in Q1 van 2022 €14.000 omzet opleverde. Hierover lees je meer in deze Linkedin post. Elk van de vijf verdienmodellen ga ik uitleggen, zodat ook jij als freelancer je inkomen uit uitbreiden en diversificeren.

 

Extra verdienmodellen voor freelancers.

Een extra verdienmodel optuigen is meestal niet een klein dingetje. Things worth having don’t come easy. Alles kost tijd, en vaak meer dan je van tevoren denkt. Daarom geef ik je een lijstje van vijf verdienmodellen gesorteerd op hoeveel tijd ze kosten. Dit is ook zeker geen complete lijst met extra verdienmodellen, maar wel een praktische lijst waar ik daadwerkelijk ook hands-on ervaring mee heb.

 

Affiliate inkomsten verzamelen.

Een ander relatief eenvoudig verdienmodel is het verzamelen van affiliate inkomsten. Het enige dat je hoeft te doen is iemand doorsturen naar een product of dienst via een affiliate link. Dit zijn drie manieren om affiliate marketing in te zetten als freelancer voor extra inkomsten:

 

Manier 1: haak klanten aan op relevante tools.

Als freelancer doe je er goed aan om te kijken in jouw vakgebied naar tools die handig zijn voor je klant. Kijk vervolgens of deze tools een affiliate model hebben. Waaraan je kunt denken: projectmanagementtools, webstatistieksoftware, hostingpakketten, abonnementen op stockphoto-sites, Ai copywriting tools, een abonnement op Fiverr.com, et cetera. 

Alle sites, systemen of software die jouw klanten kunnen gebruiken houd je bij in een spreadsheet, met daarbij de affiliate link die je kunt delen. Krijg jij de vraag of je een oplossing weet om af te stappen van Google Analytics, dan heb je direct een link paraat naar een AVG-proof webstatistiekpakketje, waar je elke maand dan een paar euro kickback van krijgt.


Manier 2: schrijf reviews op social media over producten en diensten.

Sowieso raad ik freelancers aan iets te doen aan personal branding op de socials. De tijdsinvestering is minimaal en de langetermijn-effecten massive. Niet alleen levert de autoriteit die je opbouwt je leads op, er ontstaat ook een extra direct verdienmodel. Als jij gezien wordt als expert, kun je ook jouw gedachten delen over software of diensten die je zelf afneemt en die affiliatecommissies betalen. 

Zo kocht en keek ik vorig kwartaal een cursus over content maken voor LinkedIn. Ik bracht de theorie in de praktijk en was laaiend enthousiast over de resultaten van mijn nieuwe kennis. Ik schreef een review op LinkedIn en verdiende direct mijn investering terug, gezien er 40% affiliate werd geboden voor sales via mijn affiliate-link. 

Deze percentage is overigens geen uitzondering voor digitale producten. Kijk dus bijvoorbeeld ook naar e-books, online cursussen of trainingsplatformen, niet alleen om te consumeren, maar ook om te promoten.

 

Manier 3: ga als freelancer ook bloggen.

Het mooie van social media is dat je instant bereik hebt. Het nadeel is dat je zelf niet eigenaar bent van de content. Elk moment kan een platform stoppen. Ook qua SEO heb je niet heel veel aan de content die je op Instagram of LinkedIn post. Mijn advies is dan ook om een blog te starten. Ook al post je op dit moment eens per maand iets. Doe dat drie jaar lang en je hebt 36 kwalitatieve artikelen. 

Dat is een mooie basis om op verder te bouwen. Ook bouw je zo aan je autoriteit binnen het SEO-domein, wat nooit kwaad kan. Een voordeel van een blog is dat veel mensen in Nederland het niet echt doen. De concurrentie op bijvoorbeeld uitgebreide reviews van tools in je vakgebied zal laag liggen, wat jou als freelancer weer kansen biedt.

En het mooie van bloggen is dat je je content oneindig kunt recyclen. Pak een quote, gooi hem op Insta. Pak de intro, zet ‘m op LinkedIn. Vat de post samen, boem, nieuwsbrief.

 

2. Inkopen in een bedrijf.

Vorig jaar sprak ik Jorick. Een freelancer die ik een paar jaar ken en we hadden het even over onze ambities. Hij zegt dat hij graag van zijn urenmodel af wil en een contentbusiness wil opbouwen binnen zijn passie: duurzaamheid. Ik zeg dat ik daar wel in zou willen investeren. Een paar weken later belt Jorick. 

Hij heeft een site gevonden over tiny houses, dat een winstgevende affiliate-business is. Hij zoekt investeerders. M’n kantoorgenoot en ik nemen de cijfers door en besluiten mee te doen. Een paar weken later ben ik stille vennoot van tinylivinglife.com. Wat heeft het me gekost? Een zak duiten en wat uren uitzoekwerk. Maar nu wordt er een business opgebouwd waar ik niet actief in betrokken hoef te zijn. 

Gaat alles goed, krijg ik vanaf volgend jaar een managementfee uitbetaald van de winst. Sites waarop je zulke deals vindt zijn bijvoorbeeld Flippa en Empire Flippers. Let wel: het kost wat moeite om een BV op te zetten en om een Amerikaanse business over te nemen. Maar ook hier geldt: als het makkelijk was – deed iedereen het wel.

 

3. Kennisproducten maken als freelancer.

Als freelancer zet je je kennis om in uren. Je klanten betalen je om deze kennis toe te passen om hun problemen op te lossen. Het model is lekker eenvoudig, maar niet schaalbaar. Je tijd kun je maar één keer uitgeven namelijk. Blijkbaar heb je kennis in pacht dat iets waard is, anders betalen klanten jou er niet voor. Wat je kunt proberen is deze kennis te productizen, ofwel om te zetten in iets dat wél schaalbaar is. Denk aan:

  • Een online cursus
  • Een e-book
  • Een echt boek
  • Een online leeromgeving
  • Een podcast
  • Een betaalde nieuwsbrief

Zelf heb ik een Google Ads cursus gemaakt bijvoorbeeld. Leuk, maar de kennis was vrij snel verouderd. Daarom besloot ik mijn kennis over freelancen om te zetten naar een product – dit werd mijn boek ‘SUPERFREELANCER’. Ga eens na welke kennis jij bezit en hoe je deze kennis kunt omzetten naar een product.

 

4. Als freelancer Zelf een side-business starten.

Oké, je kunt je inkopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets starten. Zo had ik zelf eerder een webshop in kaarsen, een webshop in zelfgemaakte zeep en hielp ik mijn ouders hun side-business opzetten. Zij startten een webshop in wol en brei-artikelen, wat sinds een paar jaar hun fulltime bezigheid is.

Wat je als freelancer kunt proberen is om te starten met een dag per week aan een side-business te werken. Of dit nu een shop, software-startup of website met advertenties is. Let wel: dit is het laatste puntje in de lijst met verdienmodellen, en ze staan gerangschikt op de intensiteit die nodig is voor enig succes. Een side-business is dan ook het verdienmodel waar de meeste tijd in gaat zitten en heeft ook niet een 100% kans van slagen. 

Sterker nog: de meeste startups redden het niet. Zo’n 20% wordt daadwerkelijk een goedlopende business. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Als jij een idee hebt en de ambitie om iets van niets te maken, go for it. Het ergste dat er kan gebeuren is dat je leert hoe het niet moet, maar als freelancer deins je niet zo snel weg voor risico’s. En dat gaat je ongetwijfeld in je volgende avontuur succes brengen.

Kijk, dit is nou kennis waar je wat aan hebt. Start je een extra business? Deel het in Slack! Ons netwerk zit vol mensen die je verder kunnen helpen. Word Qollega en bouw samen aan je bedrijf.