5 REDENEN OM GEEN QOLLEGA TE WORDEN

Freelance tips, Netwerken, Nieuws, Partners, Qollega's

QOLLEGA WORDEN, JE WILT HET (NIET)

Geschreven door freelance copywriter en Qollega Aimee Schuurmans. Mensen vragen ons vaak waarom ze Qollega moeten worden. Nou, bijvoorbeeld omdat je nu een maand gratis membership krijgt als je je beste freelance gabbertje uitnodigt om ook Qollega te worden. Daarmee krijgt hij/zij ook weer eens 25% korting op de eerste maand membership. Daarmee krijg je zelfs gastenlijst voor het allereerste corona proof Freelance Bedrijfsuitje. Een pientere zet, al zeggen we het zelf. Maar natúúrlijk zijn er ook redenen om geen Qollega te worden. We konden er zelf maar vijf bedenken, here you go: 

  1. Jij gaat hartstikke lekker op het uitzoeken van regels en het lezen van overheidswebsites.

De website van de Belastingdienst leest voor jou als de bijbel op een vrome zondagmorgen en je droomt weg bij woorden als inkomstenbelasting, rechtsbijstand en aansprakelijkheidsverzekering. Je administratie is strakker dan strak bijgehouden, je plaatst tal van reminders in je kalender en nooit (lees: nevah) glipt er bij jou iets tussen je vingers. Want jij kijkt niet alleen naar het heden, jij kijkt ook naar de toekomst. En dat pensioen van jou is helemaal check-a-doodle. Wat een droom. Dan zou je misschien alleen Qollega moeten worden voor de gezelligheid.

  1. Dat gesprek met je koffieapparaat is enerverend genoeg. Sparren met vakgenoten of mede-freelancers heb jij niet nodig.

Elke ochtend sta jij te gieren voor je Senseo-apparaat, want – LOL – wat maak jij toch allemaal mee. Je vertelt honderduit over je nieuwe opdracht die je eindelijk heb binnengehengeld, spuit je vetste concepten en roddelt hier en daar nog wat over je baas. En Sen, voor intimi, hangt aan je lippen. Alleen voor feedback moet je niet bij hem wezen, daar wordt-ie niet warm of koud van. Soms wel jammer eigenlijk. Hé, wacht eens even… Weet je wie dat wel doen? Qollega’s. 

  1. Je agenda stroomt over en de samenwerking tussen jou en je opdrachtgevers verloopt smoother dan gesmolten boter. 

Sterker nog, je hebt niet één agenda vol gepend, je hebt er drie. En de offertes die je stuurt lijken wel van goud, want binnen vijf minuten worden ze geaccepteerd. Het zal overigens een knappe opdrachtgever zijn die nee zegt tegen jou, zelfs Rutte got nothing on your gladde praatjes.  

Het is waar, het is heus. Menig freelancer heeft over jou gehoord; the chosen one. De zzp-unicorn die altijd, alles meezit. We salute you! Wel geloven we dat iedereen wat van een ander kan opsteken. Mocht je er voor openstaan om jouw kennis en skills te delen en misschien wat van een ander te leren? Check dan hoe je Qollega kan worden. 

  1. Euro’s, wat zijn dat? Je kunt je boodschappen toch betalen met exposure?

Geen budget, geen probleem. Want het werk dat jij verricht, kun je mooi voor je portfolio gebruiken. Ja toch! Trouwens, na die laatste klus heeft de opdrachtgever beloofd dat je so-wie-so zou doorbreken, ook al heb je de eerste klus helemaal voor gratis gedaan. Want het wordt een hit, gegarandeerd. Dus die volgende opdracht is kat in het bakkie. 

Maar ben je ergens, diep in je lijf, toch een beetje wantrouwig en wil je het zekere voor het onzekere? Dan kan je je bijvoorbeeld aansluiten bij het allerleukste freelance netwerk van Nederland. We hebben het over onszelf, jawel. En je kunt gewoon Qollega worden. 

5. Office-Schmoffice. Jouw bank en keukentafel dienen prima als werkplek. 

Oh, home is where the office <3. Alles binnen handbereik en zekersteweten dat jouw Kramfors ergonomisch verantwoord is. Je kan dan wel geen flat white met havermelk voor jezelf maken, maar dat hoeft voor jou ook helemaal niet. Zo’n gave coworking space, waar het barst van creativiteit, is ook eigenlijk niets voor jou. Jij zit liever in je joggers aan die opdracht te werken. Vlekje op je witte t-shirt, wie maakt je wat. Nee, voor jou geen gekkigheid. Toch? 

Wil jij op vrijdag sparren, spuien, lachen om domme grappen of gewoon een keer een complimentje van iemand anders dan jezelf? Check dan snel hoe je tóch Qollega kan worden. Want samen is niet alleen en de week sluit je gezelliger af met meer. 

Dus, vraag jezelf eens af: ben je blij met het leven dat je leeft elke dag (S/O Brace)? Of word je liever Qollega zodat je freelancebestaan leuker, beter en makkelijker wordt? Meld. Je. Aan.