10 vragen aan freelance ecosoof Marnix Kluiters

Netwerken

In deze reeks interviewen we freelancers, ondernemers en allesdoeners uit onze Qommunity. Het zijn mensen die gewoon maar zijn gaan doen, rolmodellen zijn en vol positieve energie in het leven staan. Marnix Kluiters is een naam die steeds vaker opduikt in de wereld van duurzaamheid en innovatie. Zijn leven nam een onverwachte wending toen hij slechtziend werd, een ervaring die zijn verlangen om een betekenisvolle impact te maken alleen maar versterkte. Het werd voor hem duidelijk dat hij iets wilde betekenen, niet alleen voor zichzelf, maar voor de samenleving als geheel. Met zijn podcast Ecosofie, waarin hij diepgaande gesprekken voert met invloedrijke denkers en doeners, en zijn boek Duurzame Ambitie, staat hij aan de frontlinie van de transitie naar een duurzame samenleving. In dit interview delen we de inzichten van Marnix over zijn werk, zijn visie op de toekomst en hoe we met 10 miljard mensen kunnen streven naar een goed leven binnen de ecologische grenzen van onze planeet.

Hoe Marnix Kluiters werkt aan een duurzame toekomst: een interview over ecosofie, inspiratie en impact.

Wat onderzoek je precies met je werk? “Mijn onderzoek richt zich op de vraag hoe we met 10 miljard mensen kunnen streven naar een goed leven, terwijl we de ecologische grenzen van onze planeet respecteren. Zes jaar geleden startte ik daarom de Ecosofie podcast. Inmiddels heb ik in meer dan 130 afleveringen gesproken met boeiende denkers en doeners zoals Rob Jetten, Feike Sijbesma, Marianne Minnesma en Benedicte Ficq. We bespreken thema’s zoals klimaatverandering, economische duurzaamheid en de rol van technologie. Het doel is om samen te verkennen hoe we de wereld duurzamer kunnen inrichten, niet alleen voor onszelf, maar ook voor toekomstige generaties.”

Wat inspireerde je om de podcast te starten? “Mijn nieuwsgierigheid en de wil om meer te begrijpen over hoe we als samenleving duurzamer kunnen leven, waren de belangrijkste drijfveren om de podcast te starten. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het concept van ecosofie—de wijsheid van de ecologie—en ik wilde dit gedachtegoed verder verkennen. Door experts te interviewen, krijg ik nieuwe inzichten die niet alleen voor mij, maar hopelijk ook voor de luisteraars waardevol zijn. Bovendien wilde ik een platform bieden voor diepgaande gesprekken die verder gaan dan de oppervlakkige discussies over duurzaamheid.”

Je hebt onlangs je boek Duurzame Ambitie uitgebracht. Waar gaat het over? “Mijn boek is het resultaat van alle verhalen en inzichten die ik de afgelopen jaren heb verzameld via de podcast. Het gaat over hoe organisaties, bedrijven en individuen effectief kunnen bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving. In Duurzame Ambitie deel ik praktische handvatten en inspirerende voorbeelden van hoe bedrijven duurzaamheid kunnen omarmen, zonder dat dit ten koste gaat van winst of groei. Sterker nog, ik geloof dat duurzaamheid en economische vooruitgang hand in hand kunnen gaan. Het doel van het boek is om organisaties te inspireren om hun rol te nemen in deze transitie en te laten zien dat duurzame innovatie niet alleen noodzakelijk is, maar ook enorm waardevol.”

Hoe zie je jezelf bijdragen aan die transitie? “Ik geloof dat mijn grootste bijdrage ligt in het inspireren en mobiliseren van mensen en organisaties. Via mijn podcast, lezingen en boek probeer ik anderen te laten zien dat duurzaamheid niet iets is dat ver weg is of alleen voor grote bedrijven geldt. Iedereen kan een verschil maken. Ik sta tegenwoordig veel op podia om organisaties te inspireren en te laten zien hoe ze in de praktijk duurzame veranderingen kunnen doorvoeren. Wat mij daarbij helpt, is dat ik altijd probeer te reflecteren. Dit doe ik het liefst al wandelend door de natuur. Buiten, onder de bomen, zonder powerpoint, vind ik de ruimte om na te denken en ideeën te ontwikkelen.”

Wat zijn de grootste lessen die je hebt geleerd tijdens je werk? “Een van de belangrijkste lessen is dat meer niet altijd beter is. In een maatschappij die vaak gericht is op groei, is het soms moeilijk om dat los te laten. Voor mij is het echter cruciaal om te sturen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dit geldt zowel voor mijn werk als voor mijn persoonlijke leven. Hoewel ik de theorie begrijp, is de praktijk vaak een grotere uitdaging. Het vraagt om continue reflectie en de moed om soms tegen de stroom in te zwemmen.”

Hoe zou je het afgelopen jaar omschrijven? “Mijn jaar was fantastisch. Het begon met het uitkomen van mijn boek Duurzame Ambitie, wat voor veel mooie mediaoptredens en lezingen heeft gezorgd. Daar bovenop werd ik benoemd tot junior Raadslid bij de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI), een grote eer en verantwoordelijkheid. Het was een druk jaar, maar tegelijkertijd enorm waardevol. Het heeft me echter ook geleerd hoe belangrijk het is om mijn eigen grenzen te bewaken. Met zoveel nieuwe kansen is het verleidelijk om overal ‘ja’ op te zeggen, maar je moet er ook voor zorgen dat je in balans blijft.”

Wat ga je niet meer doen? “Werken met als primair doel om geld te verdienen. Ik heb geleerd dat dit me niet de voldoening brengt waar ik naar op zoek ben. Voor mij draait het om betekenisvol werk dat een positieve impact heeft op de wereld. Natuurlijk is financiële stabiliteit belangrijk, maar het moet nooit de belangrijkste drijfveer zijn. Ik wil mijn tijd besteden aan werk dat een duurzame toekomst ondersteunt en anderen inspireert hetzelfde te doen.”

Hoe zorg je ervoor dat je in balans blijft in zo’n drukke periode? “Ik zorg voor balans door veel te wandelen en mijn gedachten de ruimte te geven. Wandelen in de natuur is voor mij een manier om te reflecteren en nieuwe ideeën op te doen. Daarnaast vind ik het belangrijk om goede gesprekken te voeren met inspirerende mensen. Zulke gesprekken geven me vaak nieuwe energie en inzichten die me helpen mijn focus te behouden. Uiteindelijk draait het erom dat je tijd maakt voor de dingen die je energie geven, en niet alleen voor de dingen die je energie kosten.”

Wat is je ultieme vraag die je wilt beantwoorden met je werk? “Mijn ultieme vraag is hoe mensen kunnen bloeien binnen de ecologische grenzen van één aarde. Ik wil begrijpen hoe we als mensheid een goed leven kunnen leiden, zonder dat dit ten koste gaat van de natuur. Daarnaast wil ik dat mensen de 80.000 uur die ze in hun loopbaan doorbrengen, inzetten om hieraan bij te dragen. Het is essentieel dat we onze tijd en talenten gebruiken om bij te dragen aan een duurzame toekomst.”

Wie inspireert jou? “Kim Putters inspireert me enorm, omdat hij een ultieme verbinder is. Hij weet mensen vanuit verschillende vakgebieden samen te brengen en te inspireren om gezamenlijk te werken aan een betere toekomst. Dat is iets waar ik zelf ook naar streef.”

Marnix Kluiters laat zien dat duurzaamheid en impact hand in hand kunnen gaan met innovatie en groei. Zijn visie op een wereld waarin 10 miljard mensen kunnen bloeien binnen de ecologische grenzen van de aarde, is niet alleen inspirerend maar ook noodzakelijk. Met zijn podcast Ecosofie, zijn boek Duurzame Ambitie, en zijn betrokkenheid bij de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, blijft hij een belangrijke stem in het gesprek over de toekomst van duurzaamheid.